Görüş Bildir
Haberler
PVC Sevdası Bitmiyor: Osmanlı Dönemine Ait Tarihi Camide 'Tadilat' Faciası

PVC Sevdası Bitmiyor: Osmanlı Dönemine Ait Tarihi Camide 'Tadilat' Faciası

Eray İspir
02.04.2022 - 12:32 Son Güncelleme: 02.04.2022 - 19:06

Antalya’nın Elmalı ilçesine bağlı Akçay beldesinde bulunan koruma altındaki tarihi camide Elmalı Belediyesi’nce başlatılan onarım çalışmasında ahşap kapı ve pencereler sökülerek yerine PVC kapı pencere yapıldığı ortaya çıktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Antalya’nın Elmalı ilçesine bağlı Akçay beldesinde bulunan Merkez Camii, geleneksel kırsal cami mimarisini yansıtan kültür varlığı olarak Haziran 2019’da tescil edilerek koruma altına alındı. Bunun ardından Kasım 2019’da Elmalı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü resmi bir yazı ile Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak tarihi camide tadilat ve tamirat izni verilmesini talep etti.

Antalya KUDEB tarihi cami için onarım izni verdi

Antalya KUDEB tarihi cami için onarım izni verdi

Antalya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü (KUDEB), başvuru sahibi Elmalı Belediyesi’ne verdiği 21 Ocak 2020 tarihli onarım izninde caminin şadırvanı ve tuvaletindeki bazı alanların yenilenmesinin yanında iç ve dış duvarlarda sıva ve tamirat gibi onarımların yapılmasını uygun buldu.

KUDEB’in verdiği onarım izninde, verilen izne aykırı olarak inşai ve fiziki müdahalelerin ise ilgili yasa kapsamında altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezasına çarptırılacağı uyarısında bulunuldu. 

Onarım izninin bir yıl süresi olduğu da belirtilen KUDEB’in resmi yazısında, “Söz konusu taşınmazda belirtilenler dışında herhangi bir uygulama yapılmaması ve uygulama sonrası Uygunluk Belgesi düzenlenmesi amacıyla KUDEB’e başvurulması gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Orjinal şadırvan yıkılmış

Orjinal şadırvan yıkılmış

Onarım Uygunluk Belgesi düzenlemek amacıyla yerinde yapılan incelemenin ardından 13 Ocak 2022 tarihinde düzenlenen teknik raporda, verilen onarım iznine aykırı olarak tuvaletin tamamen yıkılarak kadın ve erkekler için iki ayrı tuvalet inşa edildiği, orijinal şadırvanın ise yıkılarak yeniden yapıldığı tespitine yer verildi.

Caminin içindeki kalem işi süslemeler yağlı boya ile boyandı

Caminin içindeki kalem işi süslemeler yağlı boya ile boyandı

OdaTV'de yer alan bilgiye göre, Caminin iç duvarındaki kalem işi süslemeler ile ahşap tavandaki motiflerin beyaz boya ile boyanarak kapatıldığı bilgisine yer verilen teknik raporda, “Dış cephesinin boyanarak yeşil-beyaz renkten,  kahve-beyaz renge dönüştürüldüğü, cami bahçesindeki mevcut düzenlemeyi onarmak yerine farklı bir malzeme ve peyzaj ile yeniden düzenlendiği tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Koruma kurulu suç duyurusunda bulunulacağını bildirdi

Koruma kurulu suç duyurusunda bulunulacağını bildirdi

Konuyu değerlendiren Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 24 Şubat 2022 tarihli kararında, “Kurulumuza sunulan bilgi ve belgelerden anlaşıldığından izinsiz uygulamaları yapan ve yaptıranlar hakkında 2863 sayılı yasa uyarınca suç duyurusunda bulunulmasına, yapılan aykırı ve izinsiz uygulamaların kaldırılması ve caminin özgün haline getirilmesi amacıyla ilgili kurumlarca ivedilikle hazırlanacak rölöve, restitüsyon, restorasyon ve çevre düzenlemesi projelerinin değerlendirilmek üzere Kurulumuza iletilmesine karar verildi” denildi.

Tarihi camiyle ilgili yapılan izinsiz onarımlar ve tahribat hakkındaki bilgi ve belgelerin ilgili kurumların yanı sıra gereğinin yapılması için Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığına da gönderildiği öğrenilirken konuyla ilgili bilgisine başvurduğumuz Elmalı Belediyesi yetkilileri sorularımıza yanıt vermekten kaçındı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
31
7
6
4
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
semissandei

restorasyon sırasında kontrol heyetlerinden hiç mi giden olmamış, hadi işin ehli olmayana veriyorlar restorasyon uygulamasını da bunu denetleyen canım memurl... Devamını Gör

zeyzeyy5

Ulan dine gelince mangalda kül bırakmazlar güzelim şadırvanı ne hale getirmişler sizin kayırarak soktuğunuz adamlarla anca bu kadar zaten

LezzetliÇipetpet

O kadar cahiller ki kendi sahiplendikleri yapıları kendilerinden korumak gerekiyor

dasdasd

cahil değil aptal