Görüş Bildir
Haberler
Psikoloji Roman Türünün Başyapıtlarından Biri: Dokuzuncu Hariciye Koğuşu'nun Özeti

Psikoloji Roman Türünün Başyapıtlarından Biri: Dokuzuncu Hariciye Koğuşu'nun Özeti

Elif
01.07.2022 - 17:48

Türk edebiyatının usta yazarlarından olan Peyami Safa'nın kaleme aldığı Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, yazarın en çok satılan eserlerinin başında geliyor. Otobiyografik roman özelliği de gösteren bu eser, yazarın kendi yaşamından pek çok izler taşıyor. Romandaki kahramanın gözlemlerine dayanılarak anlatılması bakımında önemli romanlar arasında yer alıyor. Hadi hep birlikte Dokuzuncu Hariciye Koğuşu'nun özetine bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Romanının Özeti

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Romanının Özeti

15 yaşında olan genç, 7 yaşından beri dizlerinden ağrı çekmektedir. Ancak dizlerinde ağrı yapan hastalık bir türlü teşhis edilemez. Bütün hayatı hastane kapılarından geçen gence en sonunda teşhis koyulur. Doktor Mithat, gencin kemik veremi hastalığına yakalandığını tespit eder.

Doktor Mithat, hastalık ilerlerse gencin bir bacağını kaybedeceğini söyler. Kemik vereminin ilerlememesi için rahat ve sakin bir hayat yaşaması, sağlıklı beslenmesi gerekir. Yoksul bir mahallede yaşayan genç, annesine bu durumu söyleyemez. Ancak hastalığının ilerlemesinden korktuğu için hastalığını anlatır. Annesinin de kararıyla genç, bir akrabalarının Erenköy'deki köşküne gider. 

Burada rahat ve sakin bir hayat yaşamaya çalışan genç, çocukluğundan beri tanıdığı Nüzhetl'e aşk yaşamaya başlarlar. Aynı zamanda Nüzhet'le Doktor Ragıp'ta evlenmek ister. Fakat aralarındaki aşkı Nüzhet'in annesi fark eder. Annesi kızını hasta bir gençle evlenmesini istemez. Bu nedenle gencin hastalığının bulaşıcı olduğu haberini yayar. Genç, bu olaylardan sonra evine gitmek ister, fakat annesinin de köşke geleceğini öğrenir.

Bir sonraki gün köşkte büyük bir yemek verilir. Yemeğe gencin annesi ve Doktor Ragıp'ta davet edilir. Doktor Ragıp, yemekte durmadan Fransa'nın yaşam tarzını, kültürünü anlatır. Bu duruma hasta genç sinirlenir ve aralarında tartışma çıkar. Ertesi gün annesini de alarak yoksul mahallesine döner. Ancak stres ve üzüntüden dolayı daha da kötü olur.

Doktor Mithat, hasta genci pek çok kez ameliyat eder. Verem tedavisi için Dokuzuncu Hariciye Koğuşu'na getirilir. Burada aldığı tedaviden sonra, bacağının kesilmesine gerek kalmaz. Nüzhet ise hasta genç tedavi alırken Doktor Ragıp ile evlenmeye karar verir. Hasta genç annesiyle birlikte koğuştan çıkarak yeni bir hayata başlar.

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Romanında Yer Alan Karakterler

Dokuzuncu Hariciye Koğuşu Romanında Yer Alan Karakterler
  • Nüzhet

  • Hasta Genç

  • Paşa

  • Doktor Ragıp

  • Doktor Mithat

  • Nurefşan

İlginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
19
11
7
6
6
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?