Görüş Bildir
Haberler
Profesyonelliğin Hakkını Veren Bir İnsan Olmanın 11 Yolu

Profesyonelliğin Hakkını Veren Bir İnsan Olmanın 11 Yolu

fatihizm
26.06.2015 - 12:34 Son Güncelleme: 26.06.2015 - 15:56
İçeriğin Devamı Aşağıda

Çok değişik bir başlık değil mi bu? Halbuki, profesyonel insan da ne demek diye soranlar olacaktır. Hemen kısa bir cevap vererek ve girişi uzatmadan konuya geçelim. 

Profesyonel insan, yaşadığı hayatı olduğu gibi kabul etmeyen, bilgi odaklı ve gelişime açık kimsedir. Kader kuramı diye bir kavram varsa onu değiştirmek aslında herkese bahşedilen bir yetenektir.

1. Şu anda yaşadığın hayatı asla kabul etme. Hep daha fazlasını iste.

Hayat kimseye karşı aynı adaleti sağlamaz. Bunu kabul edelim. Başarılı olmanın temel yolunun okumaktan ve bilgi almaktan geçtiğini bilmeniz gerekiyor.  

Başarı ise, deneyimlenerek kazanılan bir şeydir. Nasıl öğreneceğim diye soran kimselere ben genellikle büyük, dünyaya kendini kabul ettirmiş şirketin CEO'larının hayatlarını ve yaşayış biçimini araştırmalarını öneriyorum. 

Apple, PayPal, Cisco, Facebook gibi şirketlerin CEO'ları sizi daha çok kaynaklara götürebilir.

2. Duygularını ve kendini kontrol altında tut.

Angry Birds oyunun hikayesini bilmeyenleriniz varsa kısaca özet geçeyim ve konuya devam edelim. 

Firma bu oyunu çıkarana kadar defalarca başarısızlıklarla sonuçlanan girişimlere imza attı. Ajans kendi için aldığı son bir deneme daha mottosuyla bir zamanların meşhur oyunu Angry Birds'ü hazırlayıp yayına aldı. Sonuç? Mükemmel bir başarı ve azim hikayesi. 

Konuya devam edecek olursak, her durumda duygularımızı kontrol altında tutmayı başarabilirsek profesyonelliğin en iyi birkaç adımını atmış oluruz. 

Yapılan her olumlu, olumsuz eleştiriye tepki vermek sizi başarısız ve amatör gösterir. Bunlar kişisel deneyimlerle elde edilen sonuçlardır. 

Aldığınız her olumlu/olumsuz yorumu not alın ki, ileride tekrar aynı şeyleri yapmak ya da yapmamak elinizde olsun.

3. Doğru insanları örnek al.

Bir insanın en büyük eksikliği doğru insanı bulamamaktır şüphesiz. Çoğu yeni nesil genç arkadaş seçimleri yüzünden uyuşturucu bataklığına düşüyor ve zaman zaman bu gençlerin hayatını kaybettiğini haberlerde okuyoruz. 

Kendine doğru insanı, arkadaşı seçmek için elbette kriter uyuşturucu kullanmayan kimseler değil. Uyuşturucu kullanıp sana faydası olacağını düşündüğün kişiler bile senin için doğrudur. 

Sadece zamanını çalan insanların yanından uzaklaştığınız anda başarılı olmanın da ilk adımını atmış olursunuz. 

Sıkı bir iş hayatına sahip olmak, girişimci ve gelişmeci olarak doğru insanları kendinize seçersiniz. 

İlkokulda sınıf başkanına yakın olmak gibi bir durum yani. 

Benim kişisel olarak doğru insan portrem, bin işte başarısız olmuş ancak bir işte başarılı olmuş kişilerden oluşuyor. Bin işte başarısız olduktan sonra gelen başarı artık o kişinin başarısız olmayacağı niteliğini taşıyor benim gözümde.

4. Talih kuşunun size gelmesini beklemeyin. Ondan medet ummayın.

Günümüzün en hızlı para kazanma seçenekleri arasında kesinlikle ilk sırada bahis oyunları gelir. Sayısal loto, süper loto, 3-5 maç koyulmuş iddiadan medet ummak yanlıştır. 90+3'te gelecek bir gol tüm beklentilerinizi boşa çıkaracağı gibi sizi de büyük bir hayal kırıklığına uğratır. 

Kendinize bir kaç neden belirleyin. Var olan paranızın %10'unu kazanırsanız mutlu olmalısınız. Bunu kazanmanın yolu ise yeteneğinizle alakalıdır. 

Henüz bilmiyorsanız, yazma yeteneği, tasarım yeteneği, danışmanlık yapabilme yeteneği gibi günümüzün en popüler gelişmelerinde kendinizi test ederek yeteneğinizin ne olduğunu keşfedebilirsiniz. 

Yeteneğinizi keşfederken okumayı da asla ihmal etmemeniz gerekiyor. Henüz okulunu tam anlamı ile bitirmeyen kişilerin ilk hedefi en az liseden mezun olmak gibi bir hedefi olmalı. Üniversite biraz kompleks. Zaten yeteneğinizi keşfettiğiniz anda üniversite zaruri bile kalabilir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

5. Keşkeleri çıkarın hayatınızdan. Umutlara güvenmeyin.

Dua ederek, cüzdanınızı türbelere sürerek iyi bir yaşamın size gelmesini beklemeyin. Elbette dua edin bunda kusur yok ama duaların kabul olması yüzyıllar sürebilir. 

Her ne olursa olsun yaşadığınız hayatı asla kabul etmeyin. Daha fazlasını istemek, tek başınıza lüks rezidanslarda yaşamak, lüks spor arabalara binmek, iyi bir sevgili ile birlikte olmak için sadece istemek ve çalışmak gerekiyor. 

Keşke şunu da yapsaydım demeyin. 'Keşke' diye bir kelime artık lugatınızda olmamalı. Üçüncü madde bu konuda biraz daha detay verici içerikler barındırıyor.

6. Çocuk olmaktan vazgeçin. Artık büyüyün.

Profesyonel insan olmanın temel yolu artık çocuk olmamayı kabul etmektir. Büyümeye karar verdiğiniz anda mutluluk ve başarı yakanıza yapışır sizi hiç bırakmaz. 

Zaten yaşayan insanların temel isteği budur. Mutluluk, başarı ve para. Ancak bunlar çocuklara verilen şeyler değil. Başarıyı isteyen insanın yapması gereken en tabi şey, başarılı olmanın tüm yollarını ve şartlarını zorlamasından geçiyor.

Büyüdünüz diye çocuk da yapmayın :) Unutmayın siz geleceğiniz, çocuklarınız için çalışıyor ve başarılı olmayı hedefliyorsunuz. 

Olsun ben çocuk yapayım belki erkek olursa sünnet düğününe gelenlerden iyi çeyrek kaldırırım düşüncesini silin aklınızda. Ya kızınız olursa?.

7. Kötü alışkanlıklarınızdan mutlaka vazgeçin. En azından en kötüsü olduğunu düşündüğünden.

Alkol, sigara, uyuşturucu bağımlılığı mantık olarak kontrol altına alınabilen bağımlılıklardır. Paranız yoksa zaten bu alışkanlıklarınızı yerine getiremezsin. Alkol içmiyorum diyen bir insan kesinlikle bunu başarabilir. 

Zenginlerin kendilerini bu şekilde öldürdüğünü akıldan çıkarmamak gerekiyor. Zaten hayatınızda olumlu giden bir şey yokken bu alışkanlıkları yapmak sizi profesyonel insan olmaktan çok uzağa götürür. 

Uyuşturucunun temel kullanım nedeni hayal dünyasında dolaşmaktır. Bu sınıra geldiğinizde bir karar vermeniz gerekecek. Hayaller mi? Hayatlar mı?

8. Paranı yönetmeyi öğren. Aç gözlü olma.

Aç gözlüden kastın karşılığı, 'ayağını yorganına göre uzat'tan başkası bir şey değil. Nasılsa öderim diyerek taksitli şeyler almayın. Uzun süreli taksitler sizi bitirir. 

İlla alacağınız bir şey varsa maksimum 3-4 taksitle bu işi halletmeye çalışın. Mümkünse peşin alın. 

Eğer erkekseniz ve evliyseniz para yönetimini eşinize bırakın. Aldığınız parayı ona teslim ederseniz hayatınızı daha iyi idame ettirmenin en iyi yolunu onlar bulacaktır. Yuvayı dişi kuş yapar terimi boşa söylenmemiştir. 

Kadınların alışveriş çılgınlığı ne olacak diye soranlarınız olabilir. Orada kontrol mekanizması siz olmalısınız.

9. Tek hedef her zaman en yükseği olmalı.

Kendinize ulaşabileceğinizi düşündüğünüz bir hedef koyduğunuzda bunu bir gün mutlaka yapacaksınız demektir. Çünkü hedefte o vardır. 

Bu hedefe ulaştıktan sonra alacağınız bir karar var. Daha iyisi mi? Zaten ben yaptım bu kadarı yeter mi? 

Daha iyisini yapmak size daha iyi bir hayat sunar. Olduğunuz yerde kalırsanız arkanızdan gelenler sizi gelir geçer ve sadece el sallarsanız.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10. Kendini keşfetmenin yollarını ara.

Herkesin mutlaka çok iyi olduğu bir durum vardır. Önemli olan bunun ne olduğunu bulabilmek. 

Aklınıza ameliyatla yetenek transferi olayını getirmeyin zaten böyle bir şeyin varlığı bile kanıtlanmamıştır. Yetenek, çalışılarak, öğrenilerek kazanılan bir şeydir. Kendi içinizdeki kaşifi ortaya çıkarmak için yaşınızın olgunlaşmasını beklemeyin. 

Çevrenizde bu keşfi yapmanıza engel olan insanlar varsa evvela bu insanlardan kurtulun ve kendinize gelin.

11. İletişimde olun. Yeni kişilerle iletişim kurun.

Zaten gerçek hayatta tanıdığınız insanları profesyonel iş ağınıza eklemeyin. Gerçek hayat ile sanal hayatı birbirinden ayırın ki, her iki tarafta da ayrı deneyimler kazanın. 

Mahallenin bakkalını, nalburunu LinkedIn gibi iş için sosyal ağ sitelerinde hesabınıza eklemeyin. Bu tip abiler LinkedIn gibi sitelerde bile 'hayırlı cumalar insanı' oluverir. 

Profesyonel iş hayatınızı sosyal ağlarda doğru kişilere ulaşarak güçlendirin. 

Online hayatınızı kolaylaştıracak bir çok araç mevcut. Önemli olan bu araçların içinde kaybolmamaktır. 

  • RSS akışlarının takibi. 

  • Merkezi noktadan mail kontrolleri.

  • Mobil cihazınızda olması gereken uygulamalar. 

  • İlgi odakları belirleme. 

  • LinkedIn

  • AngelList 

Gibi araçların kullanımı ve yönetimi öğrenin. 

Unutmayın, başarısızlık bir kader değildir. Kaderi şekillendirmek için gerekli akıl gücüne sahibiz. 

Kaynak gifler: giphy.com

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
53
14
12
8
7
6
3