Görüş Bildir
Haberler
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan Turkovac Açıklaması: 'Yaptırın Diyemem'

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan Turkovac Açıklaması: 'Yaptırın Diyemem'

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yerli aşı Turkovac'la ilgili olarak 'Burada söz konusu olan insan sağlığı… Ben önümde veri olmadan, 'Bunu kullanın, bunun yerine şunu yapın' diyemem.' dedi.

Ceyhan, Prof. Ateş Kara'yla ilgili de, 'Ateş Bey benim yanımda çalışan bir öğretim üyesi… Hayatında aşıyla ilgili bir faaliyeti olmadı. Açıklamalarını ciddiye almıyorum' ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Pandeminin başladığı ilk aylardan itibaren 7’den 70’e herkesin merakla beklediği, “Yerli ve milli” aşı Turkovac 2021 yılının son günlerinde “Acil kullanım onayı” aldı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan törenle “müjde”yi verdi, vatandaşlar aşılanmaya başladı.

Erdoğan Turkovac aşısı oldu mu açıklanmadı ama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli aşı olduğunu duyurdu hatta fotoğrafla da bunu destekledi.

Törende daha önceki Sinovac, Biontech, Sputnik gibi aşılarda olduğu gibi aşının etkinlik verileri ve FAZ-3 çalışması sonuçları açıklanmadı. Törende kimse bundan bahsetmedi soran da olmadı. İlerleyen günlerde de merakla beklenen bu sorunun yanıtı gelmedi. Kafalarda soru işareti oluştu ama cevap ortada yoktu.

Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara’nın söyledikleri ise özellikle konunun uzmanlarını tatmin etmek bir yana kullandığı ifadeler nedeniyle kızdırmış görünüyordu.

Prof. Dr. Ateş Kara, Turkovac'ın antikor seviyesini artırdığını açıkladı

Prof. Dr. Ateş Kara, Turkovac'ın antikor seviyesini artırdığını açıkladı

Prof. Dr. Kara iki ayrı konuşmada şu ifadeleri kullandı: 

“Elde ettiğimiz antikor seviyeleri Omicron’a karşı koruyuculuk sağlayacak şekilde görünüyor. Bu yönde çalışmalarımız ve bilimsel verileri bir araya getirme çalışmalarımız sürüyor. Turkovac’ı mevcut elimizdeki verilerle karşılaştırdığımız zaman Omicron’a karşı da koruyuculuk sağlıyor ama bunun süresi ne kadar olacak, bunu şimdi söylemek mümkün değil.

TURKOVAC’ın hatırlatma dozu olarak uygulandığı çalışmalarda antikor seviyesinde hızlı bir zıplama olduğunu görüyoruz”

Ceyhan: 'Sinovac'la tamamen aynı yapıda'

Ceyhan: 'Sinovac'la tamamen aynı yapıda'

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Turkovac aşısını SÖZCÜ için değerlendirdi.

Sözcü'den Yusuf Demir'in haberinde Prof. Dr. Ceyhan, “Kara’nın açıklamalarını nasıl anlamalıyız” sorumuza, “Anlamak için kafanızı çok yormayın. Bunu söyleyen arkadaşın ne salgınla ne aşıyla ilgili deneyimleri var. Tamamen işte böyle yanlış tahminlerde bulunarak, yanlış öngörülerde bulunarak, salgını bu hale getirdiler zaten” dedi.

Ceyhan net konuştu:

“Ateş Bey benim yanımda çalışan bir öğretim üyesi… Hayatında aşıyla ilgili bir faaliyeti olmadı. O başka konularla ilgiliydi. Salgınla ilgili bir deneyimi olmadı ama bakanlıkla ilişkiler falan farklı yürüdü herhalde ki öyle bir pozisyona getirildi. 

Yoksa aşıda biraz deneyimi olan bir insan, “antikorları hoplatıyor, zıplatıyor” gibi, son derece gayri bilimsel ifadeler zaten kullanmaz. Onun için ben o söylenenleri ciddiye bile almıyorum.”

"Birisi 'Bizim aşımız Sinovac'tan daha iyi' diyorsa buna bir açıklama getirmek zorunda"

"Birisi 'Bizim aşımız Sinovac'tan daha iyi' diyorsa buna bir açıklama getirmek zorunda"

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Turkovac ile ilgili verilerin açıklanması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

'Turkovac, açıkçası elimizde bir verisi olmayan ama sadece bildiğimiz Sinovac'la tamamen aynı yapıda olan bir aşı… Yani içindeki katkı maddeleri ve miktarları dahi Sinovac’la tamamen aynı… 

Şimdi birisi “Bizim aşımız Sinovac'tan daha iyi” diyorsa buna bir açıklama getirmek zorunda. Yani tamamen aynı yapıda bir aşı neden daha iyi olsun? 

Hiç böyle bir neden belirtmeden, hiçbir veri sunmadan, yani Faz-3 çalışmasına kaç hasta alındı, kaç hastanın sonuçları var ellerinde… Bunlar belli olmadan, bu açıklamalar bilimsel bir yaklaşım olmaz.

Ama bunlar belli maksatlarla söyleniyorsa ben bilemem tabi…'

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ” Sonuçta bu yerli bir aşı… Sinovac'la eş değer bile olsa, “Kullanılmalı” diyebilir miyiz? Vatandaşa tavsiyeniz nedir?” sorumuzu ise aynı netlikte cevapladı:

'Burada söz konusu olan insan sağlığı… Ben önümde veri olmadan, “Bunu kullanın, bunun yerine şunu yapın” diyemem. Onun için bu Faz-3 çalışmasında neler bulundu, “Hopluyor, zıplıyor” dedikleri antikor düzeyleri nedir, bunları bilmem lazım ki yorum yapayım.

Bu sadece antikor seviyesiyle de ilgili değil. Bu koruyuculuk ne kadar sürüyor bilmiyoruz.

Bakın aynı insanlar maalesef tamamen gayrı bilimsel bir yaklaşımla “Efendim inaktif aşı daha bilinen bir yöntemle yapılıyor, Biontech'in bilinmiyor” gerekçesiyle Sinovac aldırdılar.

Ben de dahil özellikle risk grubunda olan herkese Sinovac aşısı yaptırdılar. Ama şimdi dünyada örneği olmayan 5'inci doz kararı alıyor aynı grup…

Yani şunu demek istiyorlar: “Bu Sinovac'ların size hiçbir etkisi olmadı. 3 doz Biontech yaptırın.

Hiçbir yaptıklarının tutar tarafı ya da açıklanabilecek tarafı yok ki… '

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
6
4
2
1
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Emre Akdağ

5. doz aşı geliyor diyorlar o tam olarak ne onu anlamadım. dalga geçer gibi 3 ayda bir aşı mı olacağız. O bana saçma geldi.

fenaception

Agalar biontechi de türk yaptı hem de avrupa da kabul gördü bence siz yine de onu yaptırın. Ayrıca turcovac çok yeni ayrıca kalitesine güvenebileceğimiz kapa... Devamını Gör

Turcovac zaten klâsik aşı, Sinovacın nerdeyse tıpatıp aynısı. Koruyuculuğu da yan etkisi de az olduğu için 3 ay da bir aşı olman gerekiyor. biontech aşısı he... Devamını Gör

Adige Shapsug

Biontech'e devam diyeceğim ama yerli aşı varken para verip Biontech almazlar. maalesef bize bu aşıyı diretecekler. hiç olmam daha iyi

Turcovac zaten klâsik aşı, Sinovacın nerdeyse tıpatıp aynısı. Koruyuculuğu da yan etkisi de az olduğu için 3 ay da bir aşı olman gerekiyor. biontech aşısı he... Devamını Gör