Görüş Bildir
Haberler
Popüler Kültürde Önemli Bir Yeri Olan ve Biyografik Filmlerde Hayat Hikayesi Sürekli Anlatılan Ünlüler

Popüler Kültürde Önemli Bir Yeri Olan ve Biyografik Filmlerde Hayat Hikayesi Sürekli Anlatılan Ünlüler

Merhaba. Popüler kültürde Marilyn Monroe, Elvis Presley gibi sanatçıları, JFK gibi trajik ölen başkanlara popüler kültürde her zaman yer vardır. Yıllar geçtikçe bu isimlerin biyografik ve kurgusal filmleri çekilir. Halk, önemli kişilerin belgesellerine rağbet edebilir. Bu içerikte popüler kültürde önemli bir yere sahip olan ve sürekli filmleri çekilip gündemde olan ünlüler listelenmiştir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Marilyn Monroe

1. Marilyn Monroe

Sarışın bomba olarak anılan Marilyn Monroe, 1950'ler ve 1960'larda güzelliğin mihenk taşı ve pop kültürünün temeli haline geldi. Bugün Marilyn Monroe'nun çekiciliğinin yeri popüler kültürde hâlâ sağlam ve hayatındaki olaylardan ilham alan birçok hikaye yazılıyor. Monroe'nun bir aktris, model ve şarkıcı olarak kariyeri on yedi yıla uzanıyor. Kariyerinin ayrıntıları Monroe hakkında on iki farklı filmde yer alıyor. Marilyn Monroe: Auction of a Lifetime (2017), Love, Marilyn (2012) ve Norma Jean & Marilyn (1996) bunlardan bazıları. Michelle Williams 2011 yılı yapımı My Week with Marilyn'deki Marilyn Monroe rolüyle Akademi Ödülü adaylığı almasına rağmen önümüzdeki günlerde MM'nin biyografik filmografisini genişletmeye devam edecek birçok prodüksiyonla karşılaşabiliriz.

2. Galler Prensesi Diana

2. Galler Prensesi Diana

Galler Prensesi Diana'nın aktivizmi, onu İngiltere halkının ve dünyanın gözünde İngiliz Kraliyet Ailesi'nin en sevilen üyelerinden biri yaptı. Prensesin aşk hikayesi, davranışları, ahlakı, ihtişamı ve trajik ölümü on bir farklı filmde işlendi. Prenses Di'nin filmlerinin çoğu televizyon için yapılmış yapımlardır. 2006'da eleştirmenlerce beğenilen The Queen beyaz perdeye aktarıldı ve Diana'nın ölümünün ardından halkla ilişkiler olaylarına odaklanıyor. 2021'de ise Kristen Stewart, Leydi Diana'yı temsil etmesinin ardından En İyi Kadın Oyuncu dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterildi.

3. Steve Jobs

3. Steve Jobs

Steve Jobs, Apple ve Pixar gibi devrim niteliğindeki şirketlerin kurucu ortağı olarak yaptığı işlerden dolayı günümüzde bir dahi olarak anılıyor. Bu yüzden Jobs da popüler kültürde önemli bir ikon haline geldi. Zamanımızın en saygın beyinlerinden birinin kariyer yolculuğunu anlatan birkaç biyografik film de var. Mesela 1999 yapımı Pirates of Silicon Valley filminde Bill Gates ve Steve Jobs arasındaki rekabet anlatılıyor. Jobs'ın  iPod'un ortaya çıkışına kadar olan kariyer başarılarıysa 2013 yapımı Jobs ve 2015 yapımı Steve Jobs filmlerinde konu ediliyor.

4. Whitney Houston

4. Whitney Houston

Whitney Houston'ın ailesinin isteksizliği, film yapımcılarını merhum yıldız hakkında sinema filmleri çekmekten caydırmadı ve vefatından bu yana üç biyografi filminin odak noktası oldu. I Wanna Dance With Somebody ise efsane yıldızın ilk büyük bütçeli biyografik filmidir.

5. Michael Jackson

5. Michael Jackson

Michael Jackson'ın otuz yılı aşkın bir süre bulan önemli bir kariyeri var ve bu nedenle film yapımcılarının onun hikayesini uzun metrajlı bir çalışma süresine sığdırmak için epey uğraşmaları gerekiyor. MJ'in The Jackson 5'in bir üyesi olarak attığı ilk adımdan The King of Pop olarak yükselmesine kadar, sanatçının hayatı The Jacksons: An American Dream (1992), Man in the Mirror: The Michael Jackson Story (2004) ve Michael Jackson: Searching for Neverland (2017) filmlerinde işleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Muhammed Ali

6. Muhammed Ali

Tüm zamanların en etkili sporcularından biri olarak kabul edilen Muhammed Ali'nin hayatı, ringin içinde ve dışında sinemaya değer hikayelerle doluydu. Ali'nin ringdeki savaşlarına, geri dönüşüne, Vietnam Savaşı'nı protestosuna ve Malcolm X ile dostluğuna sinema filmlerinde birçok kez atıfta bulunuldu. Halkın şampiyonu, çeşitli biyografik filmlerde dört farklı oyuncu tarafından canlandırılmıştır. David Ramsey ve Will Smith şampiyonu ayrı filmlerde canlandırdı ve Smith, Ali'deki Ali rolüyle Oscar adaylığı aldı. Terrance Howard ve Eli Goree, sırasıyla King of the World ve One Night in Miami'de Sonny Liston'la savaşı sırasında genç Cassius Clay'i canlandırdı.

7. Dahmer

7. Dahmer

Netflix, Dahmer-Monster: The Jeffrey Dahmer Story mini dizisini yayınladığında çoğu kişi seri katilin adını ilk kez duyuyordu. Bununla birlikte, bu manyağın işlediği on yedi cinayet daha önce dört ayrı biyografide ele alınmıştı. The Secret Life: Jeffrey Dahmer (1993), Dahmer yakalandıktan iki yıl sonra ve katilin ölümünden bir yıl önce yayınlandı. Ayrıca Raising Jeffrey Dahmer (2006) ve My Friend Dahmer (2017) adlı iki film, bir çocukluk arkadaşının çizgi romanından uyarlandı ve Dahmer'ın nasıl büyüdüğünü anlatıyor. 2002 yapımı Dahmer filminde ise Dahmer'i Jeremy Renner canlandırıyor.

8. Elvis Presley

8. Elvis Presley

King of Rock, geçen yüzyılın en ilgi çekici kültürel figürlerinden biri olarak kabul ediliyor. Müziğe ve sinemaya katkıları, askerlik hizmeti ve trajik sonu, büyüleyici hayatını biyografi filmleri için bir hedef haline getiriyor. Elvis Presley'in hikayesinden parçalar farklı filmlerde sık sık yeniden anlatıldı ve yapımcılar anlatıyı taze tutmak için farklı türler denediler. Elvis & Nixon (2016) ve Elvis Meets Nixon (1997), Elvis'in Başkan Nixon ile görüşmesini anlatan komedilerdir. 2022'nin Oscar adayı Elvis ve yaklaşan biyografik filmi Priscilla ise geleneksel dramatik formatı takip ediyor.

9. Al Capone

9. Al Capone

Efsanevi suç patronu Al Capone, suç türünde popüler bir figürdür. Yasak dönemindeki olayları birçok gangster filminde gösterildi. Scarface olarak bilinen suç patronu birçok kurgusal gangster filminde tasvir edildi ve gerçek hayat hikayesi de beş biyografik filmde yer aldı. Capone ilk olarak 1959'da Al Capone'da tasvir edildi ve en son ortaya çıkışı 2020'de Tom Hardy'nin oynadığı Capone'daydı. Amerikalı gangster, en çok The Untouchables'da Robert DeNiro tarafından canlandırılmıştır.

10. JFK

10. JFK

John F. Kennedy'nin ölümü, ABD tarihinde başkana yönelik yapılan dört suikasttan biridir. Kennedy cinayeti muhtemelen dörtlü arasında en kalıcı olanıdır çünkü izleyiciler cinayetin JFK (1991) ve Jackie (2016) de dahil olmak üzere on üç filmde yer almasını izlediler. John F. Kennedy'nin ölümü, halkın sürekli ilgisini çekti ve bu olay sinematik amaçlarla sürekli olarak kullanıldı. Suikast, Forrest Gump gibi biyografik türün dışındaki filmlerde de yer aldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Siz biyografik filmler hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın