Görüş Bildir
Haberler
Peri Çayı Üzerindeki İmarsız Baraj ve HES'e Durdurma Kararı

Peri Çayı Üzerindeki İmarsız Baraj ve HES'e Durdurma Kararı

adem kara
03.10.2014 - 15:41
İçeriğin Devamı Aşağıda

Peri Çayı üzerinde yapımı protestolar eşliğinde süren Pembelik HES, 'imar planı bulunmadığı' gerekçesiyle durduruldu.

Elazığ 1'inci İdare Mahkemesi, Tunceli ile Elazığ sınırları arasındaki Peri Çayı üzerinde yapımı süren Pembelik Barajı ve hidroelektrik santralinin imar planı bulunmadığı gerekçesiyle yapımının durdurulup, mühürlenmesine karar verdi.

Elazığ 1'inci İdare Mahkemesi'nin Pembelik Barajı ve HES inşaatının durdurulup mühürlenme kararı ardından Tunceli'de çevre aktivisti ve avukat Barış Yıldırım, Dersim Kültürel ve Doğal Mirası Koruma Girişi ve arazileri Pembelik Barajı ve HES suları altında kalacak Nazimiye köylüleri ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Yıldırım, mahkemenin Tunceli bölgesinde yapımı devam eden ve yapılmasına karar verilen toplam 26 HES'in yapımını doğrudan ilgilendirecek önemli bir karar verdiğini belirterek, şunları söyledi:

'Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi olarak daha önce Tunceli Özel İdare Genel Sekreterliği'ne başvurarak Tunceli bölgesinde yapımı devam eden ve bitirilen toplam 8 HES projesinin imar planı olmadan yapımlarına başlandığı ve bazılarının bitirildiği kaçak olan bu HES'lerin derhal mühürlenmesi ve yapımlarının durdurulmasını istedik. Bizim bu talebimiz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından da haklı bulundu. Ancak İl Özel İdare Genel Sekreterliği ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri suç işleyerek bu barajları mühürlemedi. Son alınan yargı kararı artık bu durumun hukuken de haklılığımızı ispatının bir örneğidir. Elazığ 1'inci İdare Mahkemesi Pembelik Barajı'nın imar planı bulunmadığı gerekçesi ile durdurulması ve mühürlenmesine karar verdi. İlimiz sınırları içinde bir HES hariç diğer tüm HES'lerin imar planı bulunmamaktadır. Bu karar diğer HES inşaatları için emsal karar olma niteliği de taşıyacaktır.' 

TUNCELİ/DHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0