Görüş Bildir
Haberler
Palmira'ya Giden UNESCO Heyeti: Hasar Çok Büyük

Palmira'ya Giden UNESCO Heyeti: Hasar Çok Büyük

Onedio Medya
27.04.2016 - 21:25

UNESCO uzman heyetinin, IŞİD'in tahrip edip yağmaladığı tarihi Palmira kentine ilişkin hazırladığı ön raporda, kentin büyük oranda zarar gördüğü tespitinde bulunuldu. Raporda ayrıca çok sayıda eserin yağmalanarak kaçırıldığının tahmin edildiği de kaydedildi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Kuruluşu’nun (UNESCO) uzman heyeti, IŞİD'den geri alınan tarihi Palmira (Tedmur) şehrine yaptığı ziyareti tamamladı.

UNESCO Kültür Mirası Merkezi Başkanı Mechtild Rössler ile 24-26 Nisan tarihlerinde bölgeye giden uzman heyeti yayımladığı ön raporda, Palmira'nın büyük zarar gördüğü tespitinde bulundu.

IŞİD, Suriye’nin Humus kentindeki Palmira'yı 20 Mayıs 2015'te ele geçirmiş ve tahrip etmişti.

BM güvenlik güçlerinin koruması altında bölgeye giden heyet, Palmira'daki büyük heykellerin, büstlerin, mezarların ve anıtların büyük bir kısmının yıkılıp, parçalandığını bildirdi.

"Çok sayıda eser yağmalanmış olabilir"

"Çok sayıda eser yağmalanmış olabilir"

'Yıkılan ve parçalanan heykel ve büstlerin parçalarının hala yerlerde bulunduğu' belirtilen raporda, çok sayıda eserin yağmalanarak kaçırıldığının tahmin edildiği kaydedildi. 

Heyet ön raporunda, IŞİD'in bölgeye döşediği çok sayıda mayının hala temizlenememiş olmasından dolayı “Zafer Takı”nın yakınına gidilemediği ve hasar tespitinin uzaktan yapıldığı belirtildi.

Associated Press, kentin son duruma ilişkin bu görüntüleri paylaşmıştı

İçeriğin Devamı Aşağıda

Raporda, parçalanan ve kırılan tarihi eserlerin ve kültür eserlerinin tasnifi ve öngörülen restorasyon projesi ile ilgili çalışmanın başlatıldığı bildirildi. 

Konu ile ilgili kapsamlı rapor, UNESCO Dünya Kültür Mirası Komitesi’nin temmuz ayında İstanbul’da yapacağı toplantıda kamuoyuna açıklanacak.

Ajanslar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
32
12
8
2
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın