Görüş Bildir
Haberler
Ortalamanın Üstünde Bir Zekaya Sahip Olabileceğinizi Gösteren 8 Beklenmedik İşaret

etiket Ortalamanın Üstünde Bir Zekaya Sahip Olabileceğinizi Gösteren 8 Beklenmedik İşaret

Zeki birini ayırt etmenize neden olan ipuçları tam olarak nelerdir? Günlük hayattan alışkanlıklar anlamında düşünüldüğünde, toplumlar genelinde yaygınlaşıp kabul görmüş bazı klişe işaretler var tabii. Ve bu işaretlerin aksi biçimde davranan kişilerin zekasına karşı, toplum genellikle ön yargılı davranma eğiliminde. 

Halbuki değişik ülkelerden bilim insanlarının yürüttüğü çok sayıda araştırma, ilginç sonuçlarıyla tüm klişeleri yerle bir edecek nitelikte. Bakın hangi beklenmedik işaretler aslında daha zeki olduğunuz anlamına gelebiliyor:

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Masanızda savaş çıkmış gibi çalışıyorsanız.

Masanızın üzeri karmakarışık kağıt yığınları, bin bir tane başka şey ve sayısız kirli kahve kupasıyla mı dolu? Bu gayet sıra dışı bir yaratıcılığa sahip olduğunuzun işareti olabilir. 

Yazar ve psikolog Kathleen Vohs önderliğinde yürütülen bir deneyde, gönüllülerden bir pinpon topunun yaratıcı kullanımına dair fikirlerle gelmeleri istenmiş. Vohs, darmadağınık bir çalışma alanına sahip bireylerin çok daha iyi fikirler ürettiğini gözlemlemiş. 

'Dağınık çalışma alanları alışılmış normların dışında bir atmosfer yarattığından, bu atmosferin etkisiyle çok daha farklı ve taze iç görüler ortaya çıkabiliyor. Düzenli masalara sahip kişiler ise oyunu biraz daha güvenli tarafta kalacak şekilde oynamayı tercih ediyor.'

2. Sizin girdiğiniz ortam küfür kıyametten geçilmiyorsa.

The Huffington Post'ta yer alan bir araştırma makalesinde, çok küfürlü konuşan insanların normal kelime dağarcıkları ve dile hakimiyetlerinin son derece gelişkin olduğunun gözlendiği belirtilmiş. 

Yani küfretme alışkanlığı, aslında sözel yeteneğin göstergesi olabilir. Yaygın kanının aksine, küfürlü konuşan insanlar düzgün sözcüklerle cümle kurmaktan hiç de aciz değil.

3. Akşam yatmak bilmiyor sabah kalkmak bilmiyorsanız.

PsyBlog'a göre, zeki insanlar genellikle geç yatıp geç kalkmayı seviyor. Makale için tam 20.745 gencin, pek çok zeka testine tabi tutulmalarının ardından uyku alışkanlıkları incelenmiş ve çıkan sonuçlar şöyle: 

Ortalamaya bakıldığında 'o kadar da zeki olmayan' denekler 11:40 gibi yatıp 7:00'de kalkarken yüksek IQ performansı gösteren deneklerin tamamı 12:00'yi çokça geçirip en erken 10:00 civarı uyanıyor.

4. Endişeli bir yapınız varsa.

Dunning-Kruger etkisini bilirsiniz. Ahmaklar her şeyi doğru yaptıklarına inanırken zeki insanlar kendilerinden en çok şüphe edenlerdir.

5. Alkolle aranız eskiden beri iyi olduysa.

Evrim psikoloğu Satoshi Kanazawa'nın, 1958 Mart ayı doğumlu tüm İngiliz bebeklerinin gelişimini tam 50 yıl boyunca gözlemlediği bir deneyi var. 

Bu deney süresince yıllar içerisinde dönem dönem kişilere IQ testleri uygulanıyor. Elde edilen veriler bir araya getirildiğinde, ergenlik ve gençlik döneminde sıklıkla alkol tüketen deneklerin diğerlerine göre daha yüksek test performansı sergiledikleri gözlenmiş.😮😮

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Özellikle de şarapla.

Yine bir başka çok ilginç çalışma da Danimarka'dan. 1950 - 1990 yılları arasında tam 1.800 Danimarkalı erkeğin IQ skorları ile içki alışkanlıkları karşılaştırılmış; burada IQ performansları anlamında şarabın biraya açık ara üstün geldiğini söylemek mümkün...

7. Psikoaktif madde kullanma alışkanlığınız varsa veya olduysa.

Vallahi biz demiyoruz; konuyla ilgili İngiltere'de yapılan araştırmaları derleyen Business Insider diyor. Bu araştırmalara göre, daha zeki çocuklar gençlik ve / veya yetişkinliklerinde herhangi bir tür uyuşturucu madde kullanımına daha yatkın oluyorlar. Makaleye göre, ABD'de yapılan başka benzer çalışmalar da bu bulguyu desteklemiş.

8. Sarışınsanız.

Sarışınlığı aptallık ve ahmaklıkla özdeşleştirerek stereotipleştirmiş Amerikan filmlerini ve manasız şakaları unutun. 10.000'e yakın Amerikalı üzerinde yapılan bir araştırmada, sarışın kişilerin IQ'ları daha koyu renk saçlı kişilerinkinden azıcık daha yüksek çıkmış. Çalışmanın koordinatörü Jay Zagorsky'e göre, ne yazık ki 'sarışınsan kesinlikle daha zekisin' diyebilecek kadar büyük bir fark yok arada; ama daha aptal olmadıkları kesin.

Onedio IQ'yu Facebook'dan takip etmeyi unutmayın!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1138
275
132
65
62
45
33
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Eğer zeki böyle oluyorsa aptal olmayı tercih ederim.

Defne Öge

Son araştırmalara göre zekayı saç rengi veya ayyaşlığa bağlayıp böyle saçma araştırmalara inanan insanların IQ'ları daha düşükmüş.

Melanie

Kısacası alkol, uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklar edinin, zekayı saç rengine göre sınırlayın, tebrikler, siz de artık bir zekisiniz!