Görüş Bildir
Haberler
Öğrenince Kültür Seviyenizi İkiye Katlayacak Koleksiyonerlerin Baş Tacı Zippo Çakmak Hakkında İlginç Bilgiler

Öğrenince Kültür Seviyenizi İkiye Katlayacak Koleksiyonerlerin Baş Tacı Zippo Çakmak Hakkında İlginç Bilgiler

esma çetin
12.09.2022 - 08:32

Zippo çakmakları hepimiz biliyoruz ama markanın zengin geçmişin farkında değiliz. Elbette, şirket her şekil ve boyutta yüzlerce farklı türde çakmak üretiyor, ancak ikonik Zippo çakmakları hakkında bilmediğiniz bazı bilgiler var. 1933'ten beri şirket, geniş bir tüketici tabanı için en yüksek kalitede çakmaklar üretmekte ve şirket hakkında pek çok heyecan verici gerçek var. Bu yazıda, en çok bilinmesi gerekenlerin bir listesini derlemeye çalıştık, hadi buyurun.

Kaynak: https://historybyday.com/inventions/t...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. İkinci Dünya Savaşı şirketin yükselmesine yardımcı oldu.

1. İkinci Dünya Savaşı şirketin yükselmesine yardımcı oldu.

Bir dünya savaşına olumlu bir şey atfetmek zor olsa da, Zippo aslında en büyük ikinci küresel vahşetten çok yararlandı. Şirket, orduya çok sayıda çakmak satmaya başladı ve o zamanlar yüksek talep görüyorlardı. 

Amerikan askerleri, gemi mağazalarından veya Ordu Borsalarından çakmak satın alabildiler ve çakmakların efsanevi sağlam tasarımının yaygın savaş sahnesine uygun olduğunu düşündüler. Ünlü bir savaş muhabiri olan Ernie Pyle yerinde bir şekilde şöyle dedi: 'Savaş alanında Zippo çakmak gerçekten de en imrenilen şeydir.'

2. İlk Zippo'nun ilhamı işte buradan geldi:

2. İlk Zippo'nun ilhamı işte buradan geldi:

İnanmakta zorlanabilirsiniz, ancak ilk rüzgar geçirmez çakmağın arkasındaki ilham, tuhaf görünümlü bir Avustralya çakmağından geldi. Şirketin kurucusu George Blaisdell, bir keresinde Bradford Country Club verandasında hantal bir çakmak kullanan bir adam gördü. Blaisdell Neden koruyucu kapağı olan böyle tuhaf bir çakmak kullandığını sordu. Adam, “Eh, işe yarıyor” diye yanıtladı. 

Blaisdell daha sonra Çakmağa “Zippo” adını verdi. Zippo çakmağın adı, fermuar anlamına gelen 'zipper' kelimesinden geliyor.

3. Tüm çakmakları bir Bradford fabrikası üretiyor.

3. Tüm çakmakları bir Bradford fabrikası üretiyor.

Her yıl milyonlarca gelir elde eden birçok şirketin, çoğu zaman ülkenin her yerine hatta dünyaya dağılmış birden fazla fabrikası vardır, ancak Zippo bir istisnadır. Her yıl 10 milyonun üzerinde çakmak üretip satıyor ve hepsi tek bir yerden geliyor.

İlk Zippo çakmağının üretildiği Bradford'daki eski fabrika, dünyadaki tüm Zippo çakmaklarının üreme alanı olmaya devam ediyor. Şirketin 1000'den az çalışanı var ve bu, itibarının ne kadar büyük olduğu düşünüldüğünde gerçekten inanılmaz.

4. Zippolar hayat kurtarabilir!

4. Zippolar hayat kurtarabilir!

Bir savaş gazisi bir keresinde şirkete bir Zippo'nun savaş sırasında bir mermiyi durdurduğunu söyledi. Gazinin karısı, Vietnam'a gitmeden önce ona zippo verdi ve aslında bir kurşunu durdurarak hayatını kurtardı. Büyük savaş kalkanları olmalarının yanı sıra sivil hayatta da cankurtaran görevi görebilirler. 2010 yılında, bir hırsız tarafından vurulan bir adam, cebindeki zippoya çarptığı ve sektiği için kurşundan kurtuldu.

5. Bir balık Zippo çakmağın pazarlama kaynağı oldu.

5. Bir balık Zippo çakmağın pazarlama kaynağı oldu.

Başlık kulağa çılgınca gelse de aslında doğru. Zippo, sağlam tasarımı nedeniyle askerler arasında favori haline geldikten ve şirket, savaştan sonra dayanıklılığını ve sağlamlığını muazzam bir şekilde ilan ettikten sonra, beklenmedik bir pazarlama kaynağı buldu.

1960 tarihli bir reklam, New York Gölü'nden yakaladığı 18 kiloluk bir turna balığının midesinde Zippo çakmağı bulan bir balıkçının hikayesini anlatıyordu. Olay kulağa trajik gelse de, balıkçı daha ilk denemede çakmağı yakabildiği için marka için çok fazla tanıtım topladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Eskiden Zippo arabası vardı.

6. Eskiden Zippo arabası vardı.

Zippo'nun kuruluşunu takip eden on yıllar boyunca şirket birçok yenilikçi pazarlama çabası gösterdi. Hatta ilk Zippo arabasını yapmak için Chrysler Saratoga'yı değiştirdi. Arabanın üstüne devasa bir çakmak takılmıştı ve şirket yöneticileri onu şehirde dolaştırırdı. Birkaç yıl sonra, dev çakmağın ağırlığı lastikleri patlatmaya devam ettiği için araba çalışır durumda kalamadı. 

Arabayı Pittsburgh'daki Toohey Motors'a götürmeye karar verdiler, ancak onarım maliyetleri çok yüksek olduğundan, o sırada tamir ettirme fikrini ertelediler. 10 yıl geçti ve arabayı kontrol etmek için geri döndüklerinde onu bulamadılar. Hala arabaya ne olduğunu bilmiyoruz.

7. Bir çakmaktan çok daha fazlası...

7. Bir çakmaktan çok daha fazlası...

Tıpkı pullar, CD'ler, antikalar ve sanat eserleri gibi bazı insanlar da çakmak toplamayı severler. Dünya çapında yaklaşık 14 farklı çakmak toplama kulübü var ve onlar için Zippo bir çakmaktan daha fazlası... Dünya çapında her ülkede Zippo koleksiyoncuları bulunuyor. “On the Lighter Side” veya OTLS olarak bilinen bir topluluk var ve Pocket Lighter ve Pyro Gadgets olarak bilinen başka bir kulüp de var.

8. Bir Zippo Müzesi var.

8. Bir Zippo Müzesi var.

Bradford'daki Zippo Müzesi, şirketin tüm tarihi eserlerine ev sahipliği yapıyor. Zippo Tamir Kliniği de oradadır. 3000 Zippo çakmaktan oluşan Amerikan bayrağı, ilk Zippo çakmağı ve 500 milyonuncu Zippo çakmağı gibi büyüleyici objeleri bu müzede bulabilirsiniz. Zippo iletişim ekibi, müzenin tüm kuzey Pennsylvania'da en çok ziyaret edilen müze olduğuna inanıyor.

9. Frank Sinatra Zippo'nun büyük hayranıydı.

9. Frank Sinatra Zippo'nun büyük hayranıydı.

Popun kralı hayattaki birçok güzel şeyden zevk alıyordu ve Zippo çakmak da şüphesiz bunlardan biriydi. Frank çakmağı o kadar çok seviyordu ki onunla birlikte gömüldü! Frank'in tabutunda bir şişe Jack Daniels, birkaç on sent ve Camel sigaralarının yanı sıra en sevdiği Zippo çakmağı da vardı.

10. Zippo parfümleri bile var!

10. Zippo parfümleri bile var!

Bazıları için Zippo bir çakmaktan daha fazlası, adeta bir yaşam tarzı! Zippo İletişim Müdürü Pat Grandy'ye göre, İtalya'da bir Zippo koku koleksiyonu yayınlamanın mantıklı olmasının nedeni tam olarak da bu! Çünkü İtalya, markanın stilin temel unsuru olarak kabul edildiği bir ülke. Zippo'nun hem kadınlar hem kadınlar için ürettiği birçok parfüm çeşidi bulunuyor. Ve hayır, çakmak sıvısı gibi kokmuyorlar!

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın