Görüş Bildir
Haberler
Aziz Sancar: 'Ödülü 19 Mayıs’ta Anıtkabir'e Bırakacağım'

etiket Aziz Sancar: 'Ödülü 19 Mayıs’ta Anıtkabir'e Bırakacağım'

Hande öçalan
10.12.2015 - 18:35 Son Güncelleme: 11.12.2015 - 10:26

Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Aziz Sancar İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen törenle Nobel Kimya Ödülü'nü aldı. Sancar, Hürriyet gazetesine yaptığı açıklamada ödülü 19 Mayıs’ta Türkiye’ye gelerek Anıtkabir'e bırakacağını söyledi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

İsveç'in başkenti Stockholm'de, Türk biliminsanı Prof. Aziz Sancar'ın da Nobel Kimya Ödülü'nü aldığı tören TSİ 17.30 sıralarında başladı. Tarihi törende Sancar, ödülünü İsveç Kralı 16'ncı Gustaf'ın elinden aldı. Stockholm Konser Salonu'ndaki törende ayrıca edebiyat, ekonomi, fizik ve tıp alanlarındaki Nobel sahiplerine de ödülleri veriliyor. Sancar'ın memleketi Savur'da da tören ilgiyle takip ediliyor.

Mardin doğumlu Prof. Aziz Sancar ve meslektaşları, hücrenin DNA'sını nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu ortaya koyan araştırmalarıyla ödüle lâyık görüldü.

Sancar, hücrenin DNA üzerinde oluşan morötesi zararı onarmasını sağlayan mekanizmayı haritalandırması sayesinde ödüle ortak oldu. Londra Francis Crick Enstitüsü'nden Dr. Lindahl, hücre döngüsü esnasında DNA'nın onarılmasını üstlenen hücresel mekanizma hakkındaki keşifleri, Howard Hughes Medikal Enstitüsü'nde araştırmalar yapan Dr. Modrich ise hücre bölünmesi esnasında DNA üzerinde oluşan hataları düzelten mekanizma üzerindeki analizleriyle ödülde pay sahibi oldu.

Sancari Artık O 169 İsimden Biri

Sancari Artık O 169 İsimden Biri

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi'nden yapılan açıklamada, 'Üç bilim insanının sistematik çalışmaları canlı hücrelerin nasıl çalıştığının yanı sıra kalıtımsal hastalıklarla kanserle yaşlanmanın arkasındaki faktörleri anlamakta büyük rol oynadı' denilmişti. Sancar ve meslektaşları 960 bin dolarlık ödülü aralarında paylaşacak.

Aziz Sancar kazandığı ödülle 1901 yılından bu yana Nobel ödülüne lâyık görülen 169 isimden biri oldu. Sancar aynı zamanda son yıllara kadar ABD'li bilim insanlarının öne çıktığı Nobel ödüllerinde, uluslararası alandaki bilim insanlarını öne çıkaranlar arasında yer aldı.

'Bu ödül Ata’mız sayesinde alınmıştır'

'Bu ödül Ata’mız sayesinde alınmıştır'

İsveç Kralı’nın elinden ödülünü alan Sancar Hürriyet’e yaptığı açıklamada: “Ödülü 19 Mayıs’ta Türkiye’ye gelerek Anıtkabir’de Atatürk’e bırakacığım.” Sancar, kendisini yetiştiren, okutan Cumhuriyet’e çok şeyler borçlu olduğunu belirterek “Bu ödül Ata’mız sayesinde alınmıştır” dedi.

Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü de Ödüllendirildi

Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü de Ödüllendirildi

Oslo'daki ödül töreninin açılısında bir konuşma yapan Norveç Nobel Komitesi Başkanı Kaci Kullmann Five, ödüle layık görülen Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü’nün, 21 partiyi bir araya getirerek siyasi çözüm konusunda ulusal diyaloğa yol açan katkılarını anlatarak dini partiler ile seküler partiler arasındaki işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Five konuşmasını Martin Luther King’in ’’Karanlıkları karanlıklar kovamaz. Ancak aydınlık kovabilir. Nefret nefreti yok edemez. Nefreti ancak sevgi kovabilir’’ sözleri ile tamamladı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

"Demokrasinin Yerleşmesi"ne Yapılan Katkılar

"Demokrasinin Yerleşmesi"ne Yapılan Katkılar

Tunus Genel Sendikası, Tunus İnsan Hakları Örgütü, Tunus Hukukçular Birliği ile Tunus Endüstri ve Ticaret Konfederasyonu’nun oluşturduğu Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü, Arap Baharı sürecinde ülkelerinde demokrasinin yerleşmesi için yaptıkları katkılardan dolayı ödüle layık görülmüştü.

Dörtlü adına ödülü Abdessattar Ben Mousa, Quided Bouchamaoui, Mohamed Fadhel Mahfoud ve Houcıne Abassi birlikte kabul etti.

Hürriyet &Al Jazeera

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
700
150
6
5
5
4
0