Görüş Bildir
Haberler
Mutlaka Denenmesi Gereken Dünyanın Farklı Yerlerinden 20 Sokak Lezzeti

Mutlaka Denenmesi Gereken Dünyanın Farklı Yerlerinden 20 Sokak Lezzeti

idioteque
12.01.2015 - 14:38 Son Güncelleme: 30.04.2015 - 13:52

Gittiğiniz her ülkede, her şehirde mutlaka şöhreti yayılmış bir yemek vardır. Paris'e gittiğiniz de bir krep, Fas'a gittiğinizde bir Tajin yemezseniz gitmiş sayılmazsınız. Bakalım diğer ülkelerin ne gibi sokak lezzetleri varmış?

Kaynak: http://www.huffingtonpost.com/fodors/...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Banh Mi / Vietnam

1. Banh Mi / Vietnam

Bánh mì, aslında Vietnam'da bütün ekmek çeşitleri için kullanılan bir tabir ama artık özel bir Vietnam sandviçi anlamına da geliyor. Güneydoğu Asya'daki Fransız sömürgesinin bir ürünü olan bu sandviç, Doğu ve Batı malzemelerini harmanlıyor da diyebiliriz. Standart bir Banh Mi'nin içinde, isteğe göre ızgarada pişirilmiş domuz eti ya da köfte, salatalık dilimleri, kişniş, salamura edilmiş havuç ve turp, ciğer ezmesi ve biraz da mayonez. Batı'da da gittikçe popüler olmaya başlayan bu sandviçin en iyi yapıldığı adres ise, Vietnam'da Saigon caddeleri.

2. Dürüm / Türkiye

2. Dürüm / Türkiye

Listede bizden bir lezzet de var! Hepimizin bildiği gibi lezzetinden sual olunmayacak, hızlıca hazırlanabilen bir yemek dürüm. İçerisinde, tavuk, dana veya kuzu eti, ince doğranmış domates, soğan ve marul bulunuyor. Sadece Türkiye'de değil, gurbetçilerimiz sayesinde özellikle Almanya'da olmak üzere yurtdışında da giderek popüler bir yiyecek oluyor.

3. Suppli / İtalya

3. Suppli / İtalya

Suppli, özellikle Roma'da çok meşhur, sürpriz kelimesinden türetilmiş bir yiyecek olup, mozzarella peyniri etrafında yumurtaya bulanmış domates soslu pirinç taneleri ile galeta ununa bulanarak, top şekline getirilip kızartılır. Size de parmaklarınızı yemekten başka bir iş kalmaz.

4. Rou Jia Mo / Çin

4. Rou Jia Mo / Çin

Çinliler, dönerimizi de elimizden almışlar! Şaka bir yana, kökeni oldukça eskiye, 2000 yıl öncelerine dayanan bir sandviç Rou Jia Mo. Genellikle içeriğinde domuz eti kullanılıyor fakat Müslümanların yaşadığı bölgelerde dana etinden yapılıyor.

5. Satay / Tayland

5. Satay / Tayland

Satay, Güneydoğu Asya'da çoğu ülkede rastlayabileceğiniz bir yiyecek. Diğer ülkelerde dana eti ve tavuk etinden yapılırken, Tayland'da domuz eti kullanılıyor. İnce doğranmış etler, hindistan cevizi sütü, hint safranı ve çeşitli baharatlarla marine edilip, ızgarada pişiriliyor. Satay, aslında Endonezya'ya özgür bir yiyecek ama Tayland'da daha popüler olmuş anlaşılan.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Tacos Al Pastor / Meksika

6. Tacos Al Pastor / Meksika

Meksika'ya göçen Lübnanlılar, beraberlerinde kuzu etiyle yapılan geleneksel yemekleri olan tacos al pastoru da beraberinde getirmişler. Ama Meksikalılar, pişirmeden önce ananas ve çeşitli baharatlarda marine ettikleri domuz etini tercih ediyorlar. Tabii bir olmazsa olmaz acı meksika soslarıyla harmanlıyorlar.

7. Tajin / Fas

7. Tajin / Fas

Fas'a özgü bir yemek olan Tajin, bizdeki etli türlünün özel baharatlarla pişirilmesinden oluşan bir yemektir. Konik kapaklı toprak kapta hazırlanır. Kişniş, kimyon olmazsa olmaz malzemelerdendir. İsteğe göre meyve veya fındık da ilave edilebiliyor. Yolunuz eğer bir gün Fas'a düşerse mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden.

8. Choripan / Arjantin

8. Choripan / Arjantin

Bu lezzetli sandviçi sadece Arjantin'le sınırlamak olmaz. Brezilya, Şili, Uruguay, Peru, Bolivya ve Venezuela gibi Güney Amerika ülkeleri de oldukça sahipleniyor bu yiyeceği. Arjantin versiyonu çok basit: ortadan ikiye bölünmüş dana ya da domuz sucuğu ve sarımsaklı bir et sosu olan chimichurri sosu. Güney Amerika'da maçların vazgeçilmez atıştırmalığı olarak biliniyor.

9. Bhel Puri / Hindistan

9. Bhel Puri / Hindistan

Meyve ve sebzelerden yapılan bir yemek olan bu yemek  chaat olarak da biliniyor ve Hindistan'da oldukça popüler. İçinde, pirinç patlağı, kızarmış noodle, sebzeler, baharatlar ve chutney denilen acı bir Hint turşusu bulunuyor. Ortaya çıkan tat ise, tatlı, tuzlu, ekşi ve baharatlının karışımı. Genellikle Bombay plajında popüler olsa da, Hindistan'da her köşe başında görmeniz mümkün.

10. Arepas / Kolombiya

10. Arepas / Kolombiya

Sıra geldi özellikle Bogota'da tatmanız gereken bir lezzete: Arepas! Kızarmış bazlamanın içine doldurulan peynir, yumurta, sucuk ve isteğe göre soğanlı soslardan oluşan Arepas, genellikle kahvaltı veya öğleden sonraları için bir atıştırma niteliğinde.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Krep / Fransa

11. Krep / Fransa

Paris sokaklarında sıkça görebileceğiniz bir manzara. Genellikle kara buğday unundan yapılan iştah açıcı kreplerin içinde, domuz eti ve peynir bulunuyor. Ama bazı yerlerde, yumurta, sebze ve diğer etlerin bulunduğu krepleri de görebilirsiniz. Beyaz undan yapılan tatlı kreplerde ise, şeker, meyve ve Nutella bulunabiliyor. Zevkinize göre krepinizi, Paris'te Montparnasse Bulvarı'nda bulabilirsiniz.

12. Yumurtalı Waffle / Hong Kong

12. Yumurtalı Waffle / Hong Kong

Hong Kong'ta ilk kez 1950'lerde yapılmaya başlanan bu waffle çeşidi, günümüzde Hong Kong'ta çok popüler bir atıştırmalık. Çoğunlukla sade tüketilen bu wafflelar, bazı yerlerde içine meyve ve çikolata ilave edilerek de sunuluyor.

13. Espetinho / Brezilya

13. Espetinho / Brezilya

Bizdeki ocakbaşlarındaki görüntüyü andıran bu yiyecek, Brezilya'da Espetinho adıyla tüketiliyor. Genellikle dana veya tavuk etinden yapılan bu lezzetli yiyecek, isteğe göre diğer etlerle de hazırlanabiliyor. Eğer bir gün bu lezzeti tatma şansınız olursa, acı sosla birlikte indirin mideye.

14. Currywurst / Almanya

14. Currywurst / Almanya

1949'da ortaya çıkmasına rağmen, Alman kültürünün belirgin sembollerinden biridir. Ucuz fiyatıyla, genellikle öğrenciler tarafından rağbet edilse de, ilginç bir sosis deneyimi yaşatabilir. Unutmadan belirtelim, kullanılan sosisler, domuz etinden yapılıyor. İstatistiklere göre, Almanya'da her yıl 800 milyon Currywurst tüketiliyor. Özellikle Berlin ve Hamburg'da çok popüler bir yiyecek. Genelde sosisler bütün servis edilir ama isteğe göre dilimlenebilir.

15. Falafel / İsrail

15. Falafel / İsrail

Neredeyse tüm Ortadoğu ülkeleri, Falafel'i sahiplense de, genellikle bir İsrail yemeği olarak bilinir. İçinde et barındırmamasıyla, 'vejeteryan köftesi' olarak da adlandırılabilir. İçinde nohutlardan yapılan köfte, acı sos ve baharatlar bulunur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Hokkien Mee / Singapur

16. Hokkien Mee / Singapur

Singapur, sokak lezzetleri en çeşitli olan ülkelerden birisi. Hokkien Mee de, oradayken mutlaka denemeniz gereken bu lezzetlerden sadece bir tanesi. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra bulunan bu yemek, noodle makarna ile domuz eti, karides ve kırmızı biber sosuyla harmanlanıp, insanların damak tadına sunuluyor.

17. Jerk Usulü Tavuk - Jamaika

17. Jerk Usulü Tavuk - Jamaika

Şüphesiz Jamaika'nın dünya mutfağına sunduğu en bilinen yiyecek, Jerk usulü tavuk. Öncelikle Jerk usulü ne demek onu açıklayalım. Normalde sadece kırmızı etlere uygulanan bu pişirme şeklinde, etler uzun şeritler halinde kesilip kurutuluyor. Jamaika'da bu tavuk etine uygulanmış. Tadanlar, bu tadı aldıktan sonra sıradan pişirilmiş tavuklar için çok yavan geliyor diyorlar. Tavuklar, mangalda odun kömüründe pişiriliyor ve kendi yağını emen tavukların lezzetinin bundan kaynaklandığı söyleniyor.

18. Hot Dog / İzlanda

18. Hot Dog / İzlanda

'Nasıl olur ya? Hot Dog, bir Amerikan sandviçi değil mi?' serzenişlerinizi duyar gibiyim. Evet öyle ama size İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te bulunan ünlü bir Hot Dog dükkanını önermeden geçemedik. O kadar ünlü ki, Bill Clinton'ın bile zamanında buradan bir hot dog yemişliği var. İzlanda'da bu sandvici özel kılan ise, kuzu etinden yapılıyor olmaları. Üstüne bir de biraz ketçap ve hardal dökerseniz, yemek için sabırsızlanacaksınız. Eğer İzlandalılar gibi yemek isterseniz, 'ein með öllu '  demeniz yeterli. Yani bir tane karışık!

19. Ceviche / Peru

19. Ceviche / Peru

Seviçe diye okunan, Peru'da neredeyse adım başı satılan bu yiyecek, Peru'nun milli yiyeceği olarak görülüyor. Tarifiyse çok basit: Taze çiğ balıklar, narenciyeyle marine edilip, soğan, acı biber ve tuzla karıştırılıyor. Tazelik önemli bir detay olduğu için, hazırlanır hazırlanmaz servis edilir. Tercih edilen balık türü genellikle levrek olup, tabakta ek olarak, patates, marul ve avokado sunulabiliyor.

20. Halo-Halo / Filipinler

20. Halo-Halo / Filipinler

Dünyanın en iyi sundae yani meyveli dondurmaları arasında gösterilen, kelime anlamı 'karışık' olan Halo-Halo'un içinde gerçekten de yok yok. Ana malzemelerini buz ve suyu buharlaştırılmış süt oluşturuyor. Bunun yanında, bu tatlıya şu malzemeler eklenebiliyor: barbunya, hindistan cevizi, karamelize muz, tatlı patates, pirinç patlağı ve dondurma.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
141
65
63
29
22
8
2