Görüş Bildir
Haberler
Murat Uysal Başkanlığında İlk Toplantı: Merkez Bankası, Politika Faizini 425 Baz Puan İndirdi

Murat Uysal Başkanlığında İlk Toplantı: Merkez Bankası, Politika Faizini 425 Baz Puan İndirdi

FreiGeist
25.07.2019 - 10:32

Murat Çetinkaya’nın Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevden alınması ardından Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bugün ilk kez Murat Uysal’ın başkanlığında toplandı ve faiz kararını açıkladı. Politika faizi 425 baz puan düşürüldü. Merkez Bankası son faiz indirimini 25 Şubat 2015 tarihinde yapmıştı. Böylece 4,5 yıllık aranın ardından ilk defa faiz indirimi gerçekleştirildi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

TCMB Para Politikası Kurulu, piyasaların merakla beklediği faiz kararını saat 14:00'te duyurdu.

Politika faizinde 425 baz puan indirime gidildi. Yüzde 24 seviyesinde bulunan haftalık repo ihale faiz oranı, yüzde 19.75'e çekildi.

"Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir"

"Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir"

Faiz indirimi kararında enflasyondaki düşüşün etkili olduğunu ifade eden Merkez, karar metninde şu açıklamaya yer verdi: 

'Enflasyon görünümündeki iyileşme devam etmektedir. Yılın ikinci çeyreğinde enflasyon işlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarındaki yavaşlamanın da katkısıyla belirgin bir düşüş sergilemiştir. İç talep gelişmeleri ve parasal sıkılaştırmanın etkileri enflasyondaki düşüşü desteklemektedir. Enflasyonun ana eğilimine dair göstergeler, arz yönlü faktörler ve ithalat fiyatları enflasyon görünümünü olumlu etkilemektedir. Bu gelişmelere bağlı olarak, güncel tahminler yılsonu itibarıyla enflasyonun Nisan Enflasyon Raporu’nda verilen öngörülerin bir miktar altında kalabileceğine işaret etmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurları dikkate alarak, politika faizinin 425 baz puan indirilmesine karar vermiştir.

Kurul, enflasyondaki düşüş sürecinin devamlılığının, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal sıkılığın düzeyi ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.'

Kararı sonrası dolar/TL hızlı reaksiyon gösterdi ve 5,7681'i gördü. Kur daha sonra düşüşe geçerek 5.6579'a kadar geriledi.

Kararı sonrası dolar/TL hızlı reaksiyon gösterdi ve  5,7681'i gördü. Kur daha sonra düşüşe geçerek 5.6579'a kadar geriledi.

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya Cumhurbaşkanlığı kararıyla görevinden alınmıştı.

TCMB Başkanı Murat Uysal göreve gelmesi ardından yaptığı ilk açıklamada "makul reel getiri" vurgusu yapmıştı.

TCMB Başkanı Murat Uysal göreve gelmesi ardından yaptığı ilk açıklamada  "makul reel getiri" vurgusu yapmıştı.

Uysal yaptığı ilk açıklamada, 'Elbette enflasyondaki olumlu eğilimin devamını sağlamak için para politikasının temkinli bir duruş sergilemeye devam etmesi önem taşıyor, ancak burada sıkılık derecesini nominal değil reel faizler üzerinden tanımlamak daha doğru olur. Enflasyon görünümünü etkileyen bütün faktörleri yakından izleyerek, gerek beklentiler gerekse kendi projeksiyonlarımızı dikkate alan makul bir reel getirinin korunduğu bir çerçeveyi esas alacağımızı ifade edebilirim' demişti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Merkez Bankası'nın faiz kararı sosyal medyanın da gündeminde. Öne çıkan yorumları derledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
60
25
25
7
7
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ayaz

çokta merak etmiyorum zaten düşürecek buraya onun için getirildi

User

Banka faiz oranları ciddi anlamda çok yüksek. Konut kredisi hesaplamalarına bakarsanız farkedersiniz. En düşük 1,50 civarinda ilerliyor. Konut almak isteyen ... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Şaka gibi. Sen git hesaplama yöntemini değiştirip üç kağıtla enflasyonu düşük göster, sonra bakın enflasyon düştü deyip faizleri indir, bu arada da bir taraf... Devamını Gör

User

Bana sanki biraz yanılıyor gibi geldiniz. Sebebi şöyle, zaten şuan faiz oranları yüksek iken banka zaten krediyi daha yüksek faiz oranlarına satacak müşteri ... Devamını Gör