Görüş Bildir
Haberler
Murakıpların Durumu ve Talepleri

Murakıpların Durumu ve Talepleri

Özer Yıldız
08.05.2014 - 11:11 Son Güncelleme: 08.05.2014 - 12:38

Diyanet ile hükümet arasında git-gel yaşayan murakıplar seslerini daha da yükseltmeye başladı. Murakıplar Diyanet'ten ne istiyor... İşte ayrınlar...

Diyanet İşleri Başkanlığı taşra teşkilatındaki İl Müftüsü, İlçe Müftüsü ve vaizler dışındaki tüm personelin, hizmetlerinin rehberlik ve denetimi, il ve ilçe müftülüklerine bağlı olarak görev yapan murakıplar tarafından yerine getirilmektedir. Ayrıca Murakıplar, müftü veya mülki amirden aldıkları emirle müftü, müftü yardımcısı ve vaiz dışında kalan il ve ilçe müftülük personeli hakkında soruşturma yaparlar. Murakıpların atama usulü 6002 sayılı kanunda şu şekilde yer almaktadır: “(Ek fıkra: 23/8/2011-KHK-653/10 md.) Murakıp, il ve ilçe müftülüklerine bağlı olarak taşra teşkilatında Başkanlıkça yürütülen hizmetlerin denetimiyle görevli olup en az dört yıllık lisans düzeyinde dinî yüksek öğrenim mezunları arasından atanır. 13.07.2010 tarihinde yürürlüğe giren 6002 Sayılı Kanunla murakıplık görevinin kademeli olarak iptal edilmesi ve bu görevin, aynı kanunun 12. maddesine göre vaizlere yaptırılması düşünülmüştür. Ancak, takriben bir yıllık süre içerisinde bu uygulamanın doğru olmayacağı değerlendirilerek, 653 Sayılı KHK.’nın 10’uncu maddesiyle 400 yeni kadro ile murakıplık yeniden ihdas edilmiştir.

Başkanlığın yeni teşkilat kanunu (6002) ile müezzin kayyımlık, imam-hatiplik, Kuran kursu öğreticiliği ve vaizlik kariyer meslek haline getirilmiş; ancak murakıplığın kademeli olarak iptal edilmesi düşünüldüğü için bu kanunda murakıplarla ilgili herhangi bir düzenlemeye gidilmemiştir. Bu kanunla (6002) başkanlık personelinin tamamının özlük hakları ve mali durumlarında iyileştirmeler yapılırken, murakıplar için herhangi bir iyileştirme yapılmamıştır. (Örnek olarak İl Müftü Yardımcısı, İlçe Müftüsü, Eğitim Görevlisi ve mesleği ile ilgili yükseköğrenim mezunu olup Vaiz kadrosuna atananların tazminatları %175’ e yükseltilmiş, şube müdürleri ve vaizlerle eşdeğer kadro olan murakıpların tazminatları ise din hizmetleri sınıfına dâhil kadrolarda bulunan imam-hatip ve müezzin kayyımlarla aynı tutularak % 95 kapsamında değerlendirilmiştir.)

Kaynak: http://dinihaberler.com/murakiplarin-...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0