Görüş Bildir
Haberler
Müdahale Emrini Kim Verdi? Metin Lokumcu Davasında Yeni Gelişme

Müdahale Emrini Kim Verdi? Metin Lokumcu Davasında Yeni Gelişme

Hopa'da Metin Lokumcu'nun polisin sıktığı biber gazı sonucu ölümüyle ilgili davada Erzurum Çevik Kuvvet Amiri Erol Darcan, 'Emri kaymakam verdi' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Artvin Hopa'da dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011'deki mitingi öncesi düzenlenen eylemde polisin sıktığı biber gazı sonucu yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun ölümü ile ilgili davaya devam edildi.

Trabzon 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ve CHP Milletvekili Ahmet Kaya ile Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Cervatoğlu da katıldı.

Bianet'ten Evrim Kepenek'in haberine göre, daha önce savunması alınmayan Erzurum Çevik Kuvvet Amiri Erol Darcan savunmasında şunları söyledi:

'Erzurum’dan 74 kişi ile birlikte hareket ettik. Bir gün önce Hopa’ya vardık. Orada bir otele yerleştik. İlçe Emniyet Müdür ilke temas kurduk. Sonra bize mitingden söz ettiler. Miting alanına gittik orayı kontrol ettik.

Ertesi gün belirtilen saatte görev aldım. Bir basın açıklaması yapıldı. İlçe Emniyet Müdür bazı anonslar yaptı. Bu anonsların ardından grup dağılmayınca kaymakam bey bir müdahale emri verdi. Emir bana Fatih Ünlü tarafından iletildi. Rahmetlinin ölüm haberinin ardından olaylar daha yükseldi. Olay bundan ibaret.'

Darcan ısrarla, gaz kullanmadıklarını iddia etti. Kendisine gösterilen fotoğraflarda kendi grubunun gaz kullandığı görülen Darcan, “Suçsuz olduğuma inanıyorum” dedi.

Metin Lokumcu’nun Ailesinin avukatlarından Sercan Aran, sanığa soru sordu. Fotoğraflar üzerinden yöneltilen sorulara sanık Darcan, “Biz böyle gaz kullanmadık. Bu kişi kim hatırlamıyorum” gibi yanıtlar verdi. Hâkim, fotoğrafı göstererek, “Bu gazı kullanan sizin ekipten mi?” diye sordu. Sanık, “Büyük ihtimal arkadaşlarımızdan ama net yanıt veremem” dedi.

Lokumcu Ailesi’nin avukatlarından Sercan Aran, “Siz biz gaz atmadık diyorsunuz. Sizin etrafınızdaki gazlar için. O zaman bu gazları kim atmıştı? Siz atmayın yapmayın gazın ortasında kalıyoruz demediniz mi?” dedi. Sanık polis, “Onlara emirleri onların müdürleri verdi. Bilmiyorum” diye yanıt verdi.

'Bu gazı kimin atacağına kim karar verdi?'

'Bu gazı kimin atacağına kim karar verdi?'

Avukat Nagihan Bulduk, sanığa “Sizin ekipten önce gaz atan oldu mu?” diye sordu. Sanık Darcan, “Hayır” dedi. Bulduk, “O zaman ilk siz gaz attınız” dedi. Sanık Darcan, “Evet” diye yanıt verdi.

Avukat Bulduk, “Bir gün önce yapılan planlama toplantısına katıldınız? Bu gazı kimin atacağına kim karar verdi?” diye sordu. Sanık Darcan, “Belki öncesinde karar verilmiştir” dedi.

Avukat Meriç Eyüboğlu, “Erzurum’un gazı bitince diğer illerden gaz istenmiş, doğru mu?” diye sordu. Sanık Darcan, “Hayır” dedi kabul etmedi. Eyüboğlu, bu bilginin telsiz konuşmalarında ve İçişleri Bakanlığı’nın raporunda yer aldığını söyledi.

Mete Lokumcu: Abimi katledenleri çok iyi tanıyorum

Mete Lokumcu: Abimi katledenleri çok iyi tanıyorum

SEGBİS'le bağlanan sanığın savunmasının ardından Lokumcu Ailesi'nin beyanlarına geçildi. İlk olarak konuşan Metin Lokumcu'nun kardeşi Mete Lokumcu, şöyle dedi:

'31 Mayıs’ta HES’lere karşı çıkış oldu. O gün engellenseydi bugün Karadeniz’de onlarca HES olmazdı. Hopa’da bu olayın yaşanmasının tek nedeni şuydu sel oldu onlarca kişi öldü.

'Eminim bu seller HES’lerden sebep oldu. Siz nasıl bu HES’leri nasıl savunuyorsunuz. Soruyorum, “Siz bunu nasıl savunuyorsunuz? Karadeniz bölgesi su altında kalıyor. Bunu anlatmak istedik. Metin Lokumcu’yu herkes tanıyordu ben de Metin Lokumcu’nun katillerini çok iyi tanıyorum. Ayrıca abimi gördüğümde tanımadım, gözleri kan çanağıydı. Tanınmayacak haldeydi.'

'Öldürdüler şimdi hasta diyorlar, inanmıyoruz'

'Öldürdüler şimdi hasta diyorlar, inanmıyoruz'

Hakim, 'Metin Lokumcu'nun kalp rahatsızlığı var mıydı?' diye sordu. Lokumcu, 'Vardı ama iyileşmişti bizden hızlı hareket ederdi' dedi.

Son olarak Metin Lokumcu’nun eşi Gülay Lokumcu konuştu. “25 yıl aynı hayatı paylaştık. Eşimin sağlık sorunu yoktu. Eşim çay toplayan taşıyan biriydi hasta olsaydı bunları yapamazdı. Eşimi gazla öldürdüler.

Daha sonra Metin Lokumcu'nun kardeşi Yeter Babalık konuştu:

'Abimi katlettiler, adalet istiyoruz. Elinde limon vardı taş dediler. Gönlünde sevgi vardı eşkıya dediler. Abimin sağlık sorunu yoktu. Ava giderdik, dağa giderdik. Abimin sağlık sorunu yoktu. Öldürdüler şimdi hasta diyorlar inanmıyoruz. Abimizi öldürdüler.

Bu dava neden bu kadar geç açıldı. Sadece bize değil bu davayı takip eden herkese bunu açıklamaları gerekiyor. Hepsinden şikayetçiyim.'

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
2
1
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın