Görüş Bildir
Haberler
Modern Sporların Bugünlere Gelmesinde Mihenk Taşı Niteliğindeki 10 Büyük Değişiklik

Modern Sporların Bugünlere Gelmesinde Mihenk Taşı Niteliğindeki 10 Büyük Değişiklik

26.11.2020 - 20:00

Spor dünyasında bazı olaylar ve kararlar var ki bir çağı kapatıp yeni bir çağ başlatabiliyor. Gelin dünyada bazı spor dallarındaki mihenk taşı niteliğinde bu değişikliklere bir göz atalım...

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Kaleciye pas kuralı

1. Kaleciye pas kuralı

80'li yıllarda oynanan maçları izleyenler hatırlar. Eskiden futbolcu kaleciye geri pas verdiğinde kaleciler topu eliyle tutabiliyordu. Bundan dolayı takımlar süre geçirebiliyor, maçların temposu düşüyordu. 1994 Dünya Kupası ile birlikte kaleciye geri pas cezalandırılmaya başlandı ve futbolun temposu değişti.

2. 3 sayı kuralı

1967-1968 sezonunda American Basketball League (ABA) 3 sayı çizgisi kuralını getirdi. 1976'da ABA ve NBA birleşti ve bu uygulamanın NBA'de de uygulanması pek uzun sürmedi. 1979 yılında 3 sayı kuralı NBA tarafından da kabul edildi ve basketbol da birçok şey değişti.

3. Gol çizgisi teknolojisi

3. Gol çizgisi teknolojisi

2010 Dünya Kupası'nda Frank Lampard'ın Almanya'ya attığı gol hakem tarafından topun çizgiyi geçmediği gerekçesiyle iptal edilmişti. Bu karardan sonra gol çizgisi ile alakalı bir yenilik gerektiği futbol kamuoyunda daha fazla dillendirilmiş ve gol çizgisi teknolojisi uygulanmaya başlamıştı. Futbolda teknolojinin kullanılmasının önü bu sayede açılmıştı.

4. VAR

4. VAR

Gol çizgisi teknolojisinden bir sonraki seviye ise VAR oldu. Hakemler artık tartışmalı pozisyonlarda video teknolojisinden yararlanabiliyor.

VAR futbolu oldukça değiştirdi diyebiliriz. Artık futbol maçlarında 10 dakika uzatmalar görüyoruz, takımlar VAR kararı sırasında kısa molalar verebiliyor ve çok daha fazla gol iptali, penaltı oluyor.

5. Teniste kamera teknolojisinin kullanılması

5. Teniste kamera teknolojisinin kullanılması

Tenis, VAR'dan çok daha önce teknolojiyi kullanmaya başlamıştı. 2006 yılından beri tartışmalı kararlarda hakemler görüntü tekrarlarından yararlanabiliyor. Bu uygulama futbol için de bir model olmuş mudur sizce?

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. 3 saniye kuralı

6. 3 saniye kuralı

60'lı yıllarda Wilt Chamberlain rakip takımın potası önünde pas bekliyor, uzun boyunun sayesinde aldığı pasları rahatça sayıyla tamamlıyordu. Böylece maçları sık sık 60,70 sayıyla bitirebiliyordu.

Bu haksız rekabete engel olmak için NBA, hücum oyuncusunun pota önündeki boyalı alanda 3 saniyeden fazla beklemesini engelleyen bir kural koydu. Bu karardan sonra hücum oyuncuları pota altında daha hareketli olacaktı ve hücum planları değişmek zorunda kalacaktı.

7. Defansif 3 saniye kuralı

7. Defansif 3 saniye kuralı

Hücumda 3 saniye kuralı olur da savunmada olmaz mı? 2001 yılından itibaren savunma yapan oyuncular için de 3 saniye kuralı uygulanıyor.

Bu karar sayesinde; savunmadaki takımın oyuncusu rakibi aktif olarak savunmuyorken 3 saniyeden fazla boyalı alanda beklerse, bu teknik faul oluyor. Bu kuraldan sonra koçlar çok daha hareketli savunma planları yapmak zorunda kaldılar.

8. Voleybolda libero mevkiinin ortaya çıkması

8. Voleybolda libero mevkiinin ortaya çıkması

Libero mevkii 1998 yılından bu yana voleybolun içinde. Liberolar, farklı renkte forma giyerler ve orta oyuncuyla dönüşümlü olarak oynayan defansif görevler üstlenirler. Servis karşılamak için ve havuza atılan düşük topları çıkartmak amacıyla kullanılırlar. 

Libero mevkii voleybolun içinde yer aldığından beri, hem hücum hem de savunma planlarını taktiksel olarak büyük ölçüde değiştirmişlerdir.

9. Pasif ofsaytın kaldırılması

9. Pasif ofsaytın kaldırılması

Bundan birkaç yıl öncesine kadar ofsayt pozisyonundaki oyuncu topla alakadar olmasa bile ofsayt kararı veriliyor, takımların atağı kesiliyordu. Sürekli ofsayt olması maçın da temposunu düşürüyordu.

Ancak topa doğru hareket etmeyen oyuncunun ofsayta sebep olmayacağına karar verilmesiyle birlikte maçlardaki ofsayt sayısı büyük ölçüde düştü. Ayrıca takımlar bu yeni kuralla birlikte 'ofsayt hilesi' içeren hücum taktikleri de geliştirdiler.

10. Koronavirüs

10. Koronavirüs

Koronavirüs, sadece sporu değil tüm dünyayı değiştirdi kuşkusuz. Seyircisiz maçlar, maske takan sporcular, sosyal mesafeli basın toplantıları tüm sporların rutini oldu.

Umarız bu günler de geçer ve eski coşkulu spor karşılaşmalarına geri döneriz. Ancak bu dönem gelene kadar sevdiğimiz sporların keyfini koronavirüs önlemleri eşliğinde çıkarmaya devam edeceğiz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Finansal ayrıcalıklardan günlük yaşama dair onlarca hizmet ve ayrıcalık sunarak sana rehberlik edecek yol arkadaşın Maximum Genç senin için burada!

Finansal ayrıcalıklardan günlük yaşama dair onlarca hizmet ve ayrıcalık sunarak sana rehberlik edecek yol arkadaşın Maximum Genç senin için burada!

Şimdi sen de Maximum Genç’e katıl, aklından geçenleri hayata geçirmeye başla!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
zincirbozan

Futbolda olması gereken yeni kurallar; *Ceza sahası dışından atılan goller 2 sayılacak, *Berabere kalan takımlara para ödenmeyecek, *Ofsayt olması... Devamını Gör

Uygar Aytun

F1 dışındaki sporlardaki değişiklikler ilgili sporları daha heyecanlı hale getiriyor. F1'de ise tam tersi oluyor.

Minister of Magic

Örnek DRS İstanbul'da gördük drs siz neler olacağını. Yarısından sonra drs açıldı herkes zorlanmadan düzlükte geçiyor saçma yani. Perez verstapen çekişmesi n... Devamını Gör

Kemal Demir

7. Defansif 3 saniye kuralının gelmesinin sebebi Shaquille O'neal'dır :) Bu da dip not olsun içeriğe.