Görüş Bildir
Haberler
MOBA, MMORPG, FPS ve Daha Fazlası: İşte En Çok Oynanan 8 Oyun Türü

MOBA, MMORPG, FPS ve Daha Fazlası: İşte En Çok Oynanan 8 Oyun Türü

Oyuncuların oyun dünyasında takılı kalacakları tek bir oyun türü yok. Birçok farklı türden eser, oyuncuları eğlendiriyor ve onlara keyifli bir vakit sunuyor. Sektör büyüdükçe oyun geliştiricileri farklı türleri harmanlayarak ortaya yeni yeni çeşitler çıkarsa da bazı temel oyun türleri popülerliğiyle dikkat çekiyor. Bu yazımızda en popüler oyun türlerine ve bunların bazı örneklerine yer verdik.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. FPS (First-Person Shooter)

1. FPS (First-Person Shooter)

Birinci şahıs görüş açısından oynanan bu silah oyunları, genellikle silah ve strateji üzerine işliyor. Bu oyunlarda kas hafızası ve el-göz koordinasyonu oldukça önemli. CS:GO, VALORANT, Call of Duty, Battlefield gibi oyunlarla öne çıkan FPS türü, şüphesiz ki oyuncuların gözdesi arasında.

2. MOBA (Multiplayer Online Battle Arena)

2. MOBA (Multiplayer Online Battle Arena)

Çok oyunculu çevrim içi savaş arenası anlamına gelen MOBA türüne farklı yorumlarla yaklaşan birçok farklı oyun bulunuyor. MOBA denince akla ilk gelen oyunlar Dota ve League of Legends olsa da bu janraya farklı bir soluk getiren Battlerite, Smite gibi eserler de mevcut.

3. MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game)

3. MMORPG (Massively Multiplayer Online Role-Playing Game)

Devasa bir oyuncu kitlesinin aynı anda oynadığı, rol yapma üzerine olan oyunları MMORPG türüne yerleştiriyoruz. Son zamanlarda dikkat çeken Rise Online World, hayatımızı verdiğimiz Knight Online gibi oyunlar, oldukça fazla zaman ve emek istemeleriyle bilinen MMORPG'lerin örneklerinden.

4. RTS (Real-Time Strategy)

4. RTS (Real-Time Strategy)

Gerçek zamanlı strateji oyunları da oyuncuların çok sevdiği, tıpkı MMORPG'ler gibi başlayınca bırakamadığı bir oyun türü. Adı üzerinde gerçek zamanlı olarak strateji yürütmemizi gerektiren bu oyunların en popüler örnekleri arasında Europa Universalis, Age of Empires, Warcraft gibi oyunlar bulunmakta.

5. Spor / Simülasyon Oyunları

5. Spor / Simülasyon Oyunları

Bir noktada amaçları gerçek bir spor dalını gerçeğe oldukça yakın bir şekilde sunmak olan spor, yarış ve simülasyon oyunlarını tek bir çatı altında toplayabilmek mümkün. Bazı spor oyunları gerçekçiliğe önem vermeyip daha çok 'arcade' olsa da bu türü genel anlamda bu şekilde tanımlayabiliriz. Örnekler arasında ise FIFA, NBA 2K, F1 serileri var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Hayatta Kalma

6. Hayatta Kalma

Oyuncunun hayatta kalmak için farklı farklı mekaniklerden yararlandığı hayatta kalma oyunları da oldukça popüler. Bu oyunlarda bulunan eşya üretme mekaniği dikkat çekmekte. Minecraft, The Forest gibi oyunlar bu türün bir örneği.

7. Bulmaca

7. Bulmaca

Beynimizi farklı şekillerde çalıştırmamızı isteyen bulmaca oyunları, adı üzerinde bir bulmaca mekaniğiyle işliyor. Portal 2'de bu mekanik portal açmak mesela, The Turing Test'te ise enerji silahını kullanmak. Bulmaca oyunlarına bir diğer örnek olarak The Talos Principle'ı da gösterebiliriz.

8. Aksiyon - Macera

8. Aksiyon - Macera

Oyuncuyu aktif olarak içerisinde bulunduğu bir maceraya sürükleyen aksiyon - macera oyunları, oyun içindeki durumlara göre farklı noktalarda konumlanabiliyor. Örneğin bol bol aksiyona girdiğimiz God of War'u biraz daha aksiyon oyunu olarak görürken hikâyeyi bize daha sade bir şekilde yaşatan Stray'e macera kolunda bakmak daha doğru olacaktır. Yine de bu türden oyunlara genellikle aksiyon - macera şemsiyesinden bakıyoruz.

Sizce?

Sizce?

Temel olarak bahsedebileceğimiz oyun türleri bunlardı, fakat söylediğimiz gibi, artık bir oyunu sadece bir keseye koymak mümkün değil. Aksiyon-macera oyunu olan God of War'da bulmaca mekanikleri görebileceğimiz gibi hayatta kalma oyunu olarak sınıflandırdığımız Minecraft'ı sandbox türüne de koyabiliriz. Kısacası saymakla bitmeyecek bu türler sadece genel bir sınıflandırma.

Peki sizin en sevdiğiniz oyunlar genelde hangi türden oluyor? Favori oyun türleriniz hangileri?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
6
5
3
3
3
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın