Görüş Bildir
Haberler
MİT, IŞİD'in 1 Askere Karşı 200 Militan Takasını Kabul Etmemiş

MİT, IŞİD'in 1 Askere Karşı 200 Militan Takasını Kabul Etmemiş

Onedio Medya
12.11.2015 - 16:17

IŞİD, kaçırdığı Türk askeri Serter Taş'ın serbest bırakılması için kendisiyle görüşen Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) heyetine, askerin takasına karşılık Türkiye'de tutuklu bulunan 200 üyesinin serbest bırakılması talebini yineledi. Ancak MİT, Sputnik'in haberine göre takası kabul etmedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sputnik Türkiye'den Hikmet Durgun'un haberine göre MİT yetkilileri, IŞİD’e “1 askere karşı 200 militanı serbest bırakamayız” diyerek Serter Taş’ın serbest bırakılması gerektiğini aktardı. IŞİD, bunun üzerine, uzun süredir rehine olarak tutuğu Serter Taş’ın görüntülerini medyaya servis etme kararı aldı.

Temas WhatsApp'tan kuruldu

Temas WhatsApp'tan kuruldu

MİT yetkilileri, IŞİD tarafından kaçırılan ve Sputnik’in gündeme getirdiği 21 yaşındaki Iğdır nüfusuna kayıtlı Türk askeri Serter Taş’ın kurtarılması için, örgütün ‘Türkiye'den sorumlu dış ilişkiler yetkilisiyle’ dördüncü kez temasa geçti. IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka'da telefon olmadığı için, söz konusu temas anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp üzerinden gerçekleşti.

Edinilen bilgilere göre yetkililer, IŞİD’e ilk olarak askerin sağlık durumunu sordu. Örgüt askerin sağlık durumunun iyi olduğunu ancak Rusya’ya ait savaş uçaklarının yoğun bombardımanı nedeniyle askerin yerini sürekli değiştirdiklerini aktardı.

Askerin görüntülerini yayınlama tehdidi

Askerin görüntülerini yayınlama tehdidi
İçeriğin Devamı Aşağıda

“Askerin özgürlüğüne karşı 200 militanımızı serbest bırakın” talebine olumlu yanıt alamayan IŞİD'in Türkiye'yi zor durumda bırakmak ve takasa zorlamak için, diğer rehinelere yaptığı gibi, Serter Taş’a da turuncu tulum giydirerek fotoğraflarını ve videosunu çekip internette yayınlamaya hazırlandığı öğrenildi.

'Yetkililer bize bilgi vermiyor'

Sputnik'e konuşan askerin babası Aydın Taş, çocuğuna bir an önce kavuşmak istediğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Çocuğum yanımızda olmadığı için perişan haldeyiz. Annesi ve kardeşleri çok üzülüyorlar. Onun için çok kaygılanıyoruz. Hiçbir devlet yetkilisi bize çocuğumuzla ilgili bir bilgi vermiyor. Oğlumun serbest bırakılması için yakında Ankara'ya gideceğim, orada Cumhurbaşkanı, Başbakan ve MİT Müsteşarı ile görüşmeye çalışacağım. Onlardan oğlum için bir şeyler yapılmasını isteyeceğim.”

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?

IŞİD, Türkiye’de tutuklu olan militanlarının serbest bırakılması ve Türkiye’nin kendilerine yönelik operasyonları durdurması için 1 Eylül’de 1 Türk askerini şehit etmiş ve 1 askeri de kaçırmıştı. Kilis'in Yavuzlu köyü sınırları içerisinde bulunan Şehit Mehmet Hudut Karakolu'nda görev yapan Taş, yaralanmasının ardından 18:00 sularında Türkiye sınırına gelen IŞİD militanları tarafından silahıyla birlikte kaçırılmıştı. 

Genelkurmay Başkanlığı ve Kilis Valisi, Taş’ın kayıp olduğunu açıklamıştı ancak Sputnik, askeri IŞİD’in kaçırdığını paylaşmıştı. MİT de Sputnik’in haberi üzerine bir süre önce IŞİD ile temasa geçmişti. 

Musul Konsolosluğu çalışanları da takas edilmişti

Bu arada IŞİD, Haziran 2014’de kaçırdığı Türkiye'nin Musul Konsolosluğu çalışanlarını takasla serbest bırakmıştı. Örgüt Türkiye, Irak ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) elindeki 200 adamının serbest bırakılmasına karşılık Türkiye'nin Musul Konsolosluğu çalışanlarının da içinde yer aldığı 49 kişiyi serbest bırakacağını aktarmıştı. MİT de ÖSO ve Irak hükümetiyle görüşerek ellerindeki militanları alıp IŞİD'e vermişti. IŞİD de söz konusu 49 kişiyi, kaçırdıktan 101 gün sonra serbest bırakmıştı.

Hikmet Durgun, Sputnik Türkiye

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
87
36
32
6
1
0
0