Görüş Bildir
Haberler
Mimaride Çığır Açan Tasarım! Giresun'daki Semaver Minareli Cami ile Tanışın 🕌

etiket Mimaride Çığır Açan Tasarım! Giresun'daki Semaver Minareli Cami ile Tanışın 🕌

Giresun'da semaver şeklinde bir minareye sahip cami inşa edildi. Camiyi yapanlar 'Ecdada layık bir eser' ortaya çıkarmak istediklerini söyledi. Tepesinde bir musluk bulunan minare sosyal medyada da gündem oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Anadolu Ajansı, camiye ilişkin haberinde şu bilgileri verdi:

'Eynesil ilçesinde temeli 1987'de atılan Yeşil Cami, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden esinlenilerek inşa ediliyor.

İç kısmının tamamlanmasının ardından 2012 yılında ibadete açılan caminin inşasında doğal taş dışında başka malzeme, süslemelerde ise boya kullanılmıyor.

Caminin, taşların tek tek işlenmesiyle 4,5 yılda yapılan 'semaver' şeklindeki minaresi ise dikkati çekiyor.'

Semaverli minare gerçekten de sosyal medyada ilgi uyandırdı. 👇

Semaverli minare gerçekten de sosyal medyada ilgi uyandırdı. 👇

Yeni Şafak'ın Twitter takipçileri de tasarımı eleştirdi. 👇

Yeni Şafak'ın Twitter takipçileri de tasarımı eleştirdi. 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda

"Ecdada layık bir eser ortaya çıkarmak istedik"

"Ecdada layık bir eser ortaya çıkarmak istedik"

Cami ile ilgili yine Anadolu Ajansı'na konuşan Eynesil Hayırlı İşler Yapma ve Yaptırma Derneği Başkanı Ayhan Tufanoğlu, ecdada layık olan bir eser ortaya çıkarmak istediklerini söyledi.

Aynı zamanda caminin inşaatında da çalışan taş ustası Tufanoğlu, taşları milim milim işleyerek camiyi inşa ettiklerini, bu nedenle inşaatın 35 yıldır devam ettiğini dile getirdi.

Tufanoğlu, bu yıl caminin minaresini tamamladıklarını ifade etti. Minarenin temelinin atılması ile en üstteki alemin takılması arasında 4,5 yıl geçtiğini anlatan Tufanoğlu, 'Bu süre zarfından yeşil taşımız ilçedeki Ören beldesinden, sarı taş Bayburt'tan, kırmızı taşları da Kürtün Deresi'nden suyun içinden çıkararak getirdik, işledik, yerine yerleştirerek minareyi tamamladık.' diye konuştu.

Tufanoğlu, zamanın uzun sürmesinin işçiliğin yoğun olmasından kaynaklandığına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

'Çok hassas, milimetrik hesaplar var. En fazla kabul edecek olduğumuz hata payımız 2 milimetrenin üzerine çıkmaz, bu hata oranı aştığında, hatayı toparlaması güç oluyor. O yüzden mükemmel bir işçilik var. Zamanı düşünmeden, işin güzelliğini ortaya çıkarmak, sanatı konuşturmak için ince ve hassas bir çalışma gerçekleştirdik. Mesela minarede kırmızı sarkıt taşı var. Her bir sarkıt taşı 3 günde ortaya çıktı. Sarı mukarnas taşları sıra yüksekliğine göre bazısı 5 günde, bazısı 7 günde ortaya çıkıyor.'

"Çayımızı tanıtmak, temsil etmek istedik"

"Çayımızı tanıtmak, temsil etmek istedik"

Tufanoğlu, minarenin semaver şeklinde yapılmasına ilişkin, 'Bu caminin temelinin atılmasında büyük emeği olan merhum Hacı Mustafa Eren Efendi, Ulu Cami'ye (Kayseri'nin Bünyan ilçesindeki Ulu Cami) gidiyor, yanındakilere de 'bizim yaptıracağımız camiye de böyle bir minare yapalım' diyor, bu şekilde karar veriliyor.' dedi.

Eynesil'in çayıyla meşhur olduğuna dikkati çeken Tufanoğlu, 'Burası çay memleketi, 5 çay fabrikası var. Çayımızı tanıtmak, temsil etmek istedik. Semaverde çay içmenin de ayrı bir manası var, insanlar semaverin etrafında bir araya geliyor. Bu açıdan da semaver iyi oldu.' ifadelerini kullandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yeşil Cami'nin fotoğrafları 📸

Yeşil Cami'nin fotoğrafları 📸
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
61
26
21
3
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Trabzonnn

Boş camiler yapmaya devam sonuçta başka türlü nasıl kendinizi kandıracaksınız ben müslümanım diye

dasdasd

tabi tabi 100 kişilik camiler yaptırıp 10 kişi gitmeyen halk. halkın istekleri önemli zaten. halkın her istediği olur bu ülkede. benzin 30tl olsun istedik ol... Devamını Gör

GardıropFuat

yanına da nargile cami yapın konsept tamam olsun 😏beyinsizler.

M

Göklerden gelen bir çay her zaman var. Yeter ki Karadenizli olsun