Görüş Bildir
Haberler
Milas'ta 2 Bin 400 Yıllık Oda Mezar Bulundu

etiket Milas'ta 2 Bin 400 Yıllık Oda Mezar Bulundu

Batuhan
10.10.2016 - 12:02

Muğla'nın Milas ilçesinde hafriyat çalışması sırasında geçmişi 2 bin 400 yıl öncesine kadar uzanan oda mezar bulundu. Kentin zengin bir ailesine ait olduğu tahmin edilen mezardan 103 eser gün yüzüne çıkarıldı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Milas'ta bir inşaatın temel kazısında tarihi mezar bulunmasının ardından kazı çalışması yapan Milas Arkeoloji Müzesi ekipleri, söz konusu alanda oda mezara rastladı.

Müze Müdürlüğe ekiplerince yürütülen kazı çalışmalarında, soygun geçirmeyen ve günümüze kadar ulaşan çok sayıda esere ulaşıldı. Ekipler tarafından yürütülen çalışmalarda, zengin bir aileye ait olduğu tahmin edilen 103 eser gün yüzüne çıkarıldı.

Oda mezarın kentin önde gelen ailelerinden birine ait olduğunu düşünülüyor

Oda mezarın kentin önde gelen ailelerinden birine ait olduğunu düşünülüyor

Milas Müze Müdürü Gülnaz Savran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik dönemde Karia bölgesine başkentlik yapmış Mylasa kenti ile Labraunda dini merkezi arasında yer alan kutsal yol yakınında bulunan oda mezarın zengin buluntuları ve kalite mimarisiyle, kentin önde gelen ailelerinden birine ait olduğunu düşündüklerini söyledi.

Mylas'a antik kentinde 2 bin 600 yıldır yerleşim olduğunu, Milas'ın ise şu an antik kent üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Savran, bu nedenle kentte bir çok önemli yapının da sit alanı olarak korunduğunu kaydetti.

"Kaçak kazı yapılmamış oda mezara rastladık"

"Kaçak kazı yapılmamış oda mezara rastladık"
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bölgede kurtarma kazısı başlattıklarını anlatan Savran, 'İlk gün yaptığımız çalışmalarda karşımıza yeni bir oda mezarın çıkabileceğini gösteren verilere ulaştık. Ekiplerimizle mezarı açmaya başladık. Mezarın giriş kapısının yerinden oynatılmadığını çevresinde bugüne kadar herhangi bir kaçak kazının da yapılmadığını tespit ettik. Buda bizi son derece heyecan verdi.' diye konuştu.

Mezar odası hiç soygun geçirmemiş

Mezar odası hiç soygun geçirmemiş

Savran, kapak açıldıktan sonra mezar içerisinde görülen manzaranın son derece zengin buluntuları olan bir mezar odası olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

'Bizim için en sevindirici tarafı ise mezar odasının hiç soygun geçirmemiş olmasıydı. Yürütülen çalışmalarda son dönemlerde soygun geçirmemiş ve günümüze kadar ulaşabilen bir oda mezara ulaştık. Bu nedenle eser sayısı çok fazla ve mezar içindeki tüm buluntular günümüze kadar korunmuş. Söz konusu oda mezarın göze çarpan özenli taş işçiliği, mimari yapısı ve buluntuları incelendiğinde bu oda mezarın Karia bölgesi Satrap sülalesi olan Hekotomnidler Dönemi'nde yaşamış önemli bir aileye ait olduğunu ve devam eden yüzyıllarda muhtemelen aynı ailenin bireyleri tarafından özenle kullanılmaya devam edildiğini söyleyebiliriz.”

2 bin 400 yıllık korunmuş eserlere ulaştık

2 bin 400 yıllık korunmuş eserlere ulaştık
2 bin 400 yıllık korunmuş eserlere ulaştık

Oluşturulan ekibin, gece gündüz çalışarak kazı çalışması yürüttüğünü ve çok önemli eserlere ulaştığını belirten Savran, mezar odasında çıkan malzemelerle günümüzden yaklaşık 2 bin 400 yıl öncesine ait eserlere ulaşılmış olduğunu kaydetti.

Çalışmaların devamında mezarın aynı ailenin diğer bireyleri tarafından da kullanıldığını belirlediklerine işaret eden Savran, lahit içinde yanlarında hediyelerle beraber 4 iskelet, kaplar içerisinde yakılarak gömülmüş 6 diğer bireylerin görüldüğünü bildirdi.

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
255
83
27
6
6
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
1913

Jelibon çıkmış mezardan :)

Pasif Kullanıcı

Daha neler neler çıkar güzel coğrafyamızdan.. o.O

diji_jokey

fevkalade...