Görüş Bildir
Haberler
Bayramda En Az 1500 Hektarlık Ormanlık Alan ‘Kül Oldu’

Bayramda En Az 1500 Hektarlık Ormanlık Alan ‘Kül Oldu’

Batuhan
19.07.2015 - 12:23 Son Güncelleme: 20.07.2015 - 12:24

Türkiye genelinde meydana gelen orman yangınlarında çok geniş bir alan hasar gördü. Diyarbakır'ın Lice ve Kulp ilçelerinde dün akşam saatlerinde çıkan ve binlerce dönümlük ormanlık alanın yanmasına neden olan orman yangınları yoğun çalışmalar sonucu bugün sabah saatlerinde kontrol altına alınarak söndürüldü. Lice Belediye Başkanı Rezan Zoğurli, Duru Jandarma karakolu yakınlarında çıkan yangında, yaklaşık bin 200 hektarlık alanın kül olduğunu söyledi. Ajanslara yansıyan haberlere göre bayramda meydana gelen orman yangınlarında en az 1500 hektarlık alan kül oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Akkuyu Nükleer Santrali arazisi yakınında orman yangını

Akkuyu Nükleer Santrali arazisi yakınında orman yangını

Mersin'in Gülnar ilçesinde Akkuyu Termik Santrali'nin yakınındaki ormanlık alanda yangın çıktı. 250 hektar ormanlık alana zarar veren yangın kontrol altına alındı.

Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Kocaşlı ile Büyükeceli mahalleleri arasındaki kızılçam ormanında yangın çıktığını görenler durumu yetkililere haber verdi.

Geniş bir alana yayılan yangına, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı çok sayıda ekip 5 helikopter, 1 uçak ve 30 arazözle müdahale etti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

İnşaat çalışması devam eden Akkuyu Nükleer Santrali'nin yakınındaki kızılçam ormanında sabah saatlerinde çıkan ve hızla büyüyen yangın nedeniyle 200 kişinin yaşadığı Koçaşlı Mahallesi boşaltıldı. Yangında 250 hektarlık alan zarar gördü.

Köylüler geç müdahale edildiği gerekçesiyle yol kapattı

Yangına geç müdahale edildiğini iddia eden köylüler Mersin Antalya karayolunu bir süre trafiğe kapattı. Yol kapatma eylemini haber alan Jandarma olay yerine giderek köylüleri megafonla uyardı. Tüm ekiplerin yangınla canla başla müdahale ettiğini savunan jandarma, köylülere de yangınla yardım çağrısında bulundu. Bunun üzerine yolu yeniden trafiğe açan köylüler bölgeden uzaklaştı.

Diyarbakır’da 1200 hektarlık alan kül oldu

Diyarbakır’da 1200 hektarlık alan kül oldu

Diyarbakır’ın Lice, Kulp ve Silvan ilçesinde dün gece çıkan ve büyük bir ormanlık alanın yok olmasına neden olan yangın, kontrol altına aldı. İtfaiye ekiplerinin yanı sıra yöre halkı da sabaha kadar yangın söndürme çalışmalarına katıldı. HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, “Kulp'un Barın köyünde halkın emek gücüyle yangın kontrol altına alındı fakat büyük bir alan yok oldu, yüreğim yanıyor.” dedi. Lice’deki yangın söndürme çalışmalarına jandarmaya ait bir TOMA da katıldı. 

Diyarbakır’da dün gece Lice’nin Duru köyü yakınlarında anızdan çıktığı tahmin edilen yangın kısa sürede büyüdü. Duru Jandarma Karakolu’nun yanındaki yangın, rüzgârın etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Yangına karakolda bulunan jandarmaya ait TOMA’nın yanı sıra çok sayıda vatandaş ile Lice Belediyesi'ne ait iş makineleri ve itfaiye araçları müdahale etti. Yangın nedeniyle Diyarbakır-Bingöl karayolu bir süre trafiğe kapatıldı. Bunun yanı sıra Lice’nin Sisê bölgesindeki yangın çıktı. Buradaki yangın yine Hedik ve Kaniya Sıpî köyü sakinlerinin desteğiyle kontrol altına alındı.

Kulp Belediye Başkanı Sadiye Süer’in çağrısı üzerine çok sayıda vatandaş araçlarıyla yangın bölgesine gelerek çalışmalara katıldı. Lice’de yangın söndürme çalışmalarına katılan HDP Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel buradan Kulp ilçesine geçti. Demirel, “Diyarbakır Kulp-Silvan ve Hani-Lice arasında başlayan orman yangınına hızlı müdahale için bütün girişimlerde bulunduk. Lice civarındaki yangın itfaiye ve halkın desteği ile kontrol altına alındı. Kulp'un Barın köyünde halkın emek gücüyle yangın kontrol altına alındı fakat büyük bir alan yok oldu. Yüreğim yanıyor.” dedi. Demirel, bölgedeki yangınlara havadan müdahale edilmesinin şart olduğunu vurguladı. 

Bu arada Lice’deki yangının anız yakması sonucu çıktığı belirtildi. Yakılan anızın rüzgarın etkisiyle nasıl kısa sürede büyüdüğü bir vatandaş tarafından kaydedildi. Amatör kamera görüntüsünde, anızın benzin aratmayan hızda tutuştuğu ve kısa sürede yayıldığı görülüyor. Rüzgarın yönüne doğru hızla ilerleyen yangın yaklaşık 10 metre yükseldiği gözlerden kaçmıyor.

'Bin 200 hektar kül oldu'

Lice Belediye Başkanı Rezan Zoğurli, Duru Jandarma karakolu yakınlarında çıkan yangında, yaklaşık bin 200 hektarlık alanın kül olduğunu söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Vatandaşın erken müdahalesi ormanı kurtardı

Vatandaşın erken müdahalesi ormanı kurtardı

Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nde çıkan orman yangını çevredeki vatandaşların evleri ve otomobillerinden getirdikleri yangın tüpleriyle müdahalesi sonucu büyümeden söndürüldü. İtfaiye ekipleri soğutma çalışmalarını sürdürüyor.

Bugün saat 13.00 sıralarında Ortunç Koyu'ndaki ormanlık alanda kuru otların tutuşması sonucu yangın çıktı. Yoldan geçen bir araçtan atılan sigaradan çıktığı sanılan yangın kısa sürede büyümeye başladı. Alevleri farkeden çevredekiler otomobilleri ve evlerinden getirdikleri yangın tüpleriyle ilk müdahaleyi yaparak daha fazla büyümeden yangını söndürdü. Emekli ormancı Gökhan Balcı'nın da koordinesinde alevleri söndüren vatandaşlar, ormanı yanmaktan kurtardı. 

Bu arada gelen itfaiye ekipleri su sıkarak yanan alanda soğutma çalışması yaptı. Alevler dört genç çam ağacına küçük çapta zarar verirken polis, yangınla ilgili soruşturma başlattı.

Bursa'da orman yangını

Bursa'da orman yangını

Orhangazi ilçesinde zeytinlik alanda başlayıp ormana yayılan yangın üç saatte söndürülebildi. Sölöz Deresi Şelale mevkiinde piknikçilerin mangal ateşinden çıktığı tahmin edilen yangın, ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle söndürüldü. Yaklaşık iki dönümlük makilik alan zarar gördü.

Malatya’da 400 dönüm alan yandı

Hekimhan ilçesinde ormanlık alanda başlayan yangında yaklaşık 400 dönüm alan zarar gördü. Malatya Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, rüzgârla hızlanan yangının yerleşim yerine sıçramaması için önlem aldı. Yangın dört saat süren çalışmanın ardından kontrol altına alındı.

Yangından ormanlık alanın yanı sıra mahallenin mezarlığındaki kuru otlar ve meyve bahçeleri de etkilendi. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor.

Batman’da 200 ton saman yandı

Batman’da 200 ton saman yandı
İçeriğin Devamı Aşağıda

Kozluk ilçesine bağlı Bekirhan beldesinde elektrik hattının sebep olduğu düşünülen yangında 200 ton saman yandı. Kısa sürede çevredeki saman yığınlarına ulaşan kıvılcımlar, ağıllar ile mezarlıktaki ağaçlara da zarar verdi. Batman ve Kozluk'tan gelen itfaiye ekipleri ile vatandaşların müdahalesi sonucu yangın söndürüldü.

Kozluk Belediye Başkanı Zeki Demir, elektrik hattının neden olduğu yangına belediyenin itfaiye aracı bulunmadığı için müdahale edemediklerini belirterek, '200 ton saman yandı. Vatandaşlar ağıllardan zamanında tahliye ettiği için hayvanlar yanmaktan kurtuldu' dedi.

Cudi'de 3. gün söndürülmüştü

Cudi'de 3. gün söndürülmüştü

Şırnak ve Silopi arasında yer alan Cudi dağında kısa bir süre önce başlayan yangın, Cizre, Uludere ve Şırnak’tan gelen ekiplerin desteğiyle ancak üç günün sonunda kontrol altına alınmış ve 100 hektarlık alanın etkilendiği söylenmişti.

AA, DHA, Al Jazeera, CHA ve Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0