Görüş Bildir
Haberler
Merkez Bankası Faiz Artırımına Erdoğan'ı İkna Edebilir mi?

Merkez Bankası Faiz Artırımına Erdoğan'ı İkna Edebilir mi?

Merkez Bankası 17 Mart Perşembe günü PPK toplantısı yapılacak ve piyasalarda yapılan anketlerde bu toplantıdan faiz değişim kararı çıkmazken, faiz artırımı iddiası günlerdir piyasaları etkiliyor. 

Merkez Bankası faiz artırımı iddia edildiği gibi 250 baz puan gelirse hali hazırda yüzde olan 14 faiz 16,5 seviyesine çıkarılacak. Savaş nedeniyle yükseliş eğiliminde olan ve baskılanan kurlarda sakinlik yaratır mı? Ya da yüzde 54 seviyesinde olan enflasyonda bir çare olur mu? Ama daha da önemlisi Merkez Bankası 'nas' diyen Erdoğan'ı buna ikna edebilir mi? 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Merkez Bankası kararı nasıl alacak?

Merkez Bankası kararı nasıl alacak?

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, Para Politikası Kurulu'nun 17 Mart'ta gerçekleştireceği toplantıda Merkez Bankası'nın faiz artırımına gideceğine yönelik iddialara yönelik, 'Merkez Bankası perşembe günü faizi artırır mı, artırmaz mı, diye konuşuluyor ama biliniyor ki faiz kararı Merkez Bankası tarafından alınmıyor. Merkez Bankası yalnızca işin sekretarya kısmını yürütüyor' dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın onayı olmadan faiz kararı alınmasının söz konusu olmadığını belirten Aktaş, 'Dolayısıyla Merkez Bankası’nın faizin artırılması yönünde bir gereklilik görüp görmediği bir yana bu gereklilik konusunda Erdoğan’ın ikna edilip edilemeyeceği önemli. Belki de iknanın ötesinde bu konunun Cumhurbaşkanı’na açılıp açılamayacağını irdelemek daha doğru' ifadelerini kullandı.

Faiz artışı kuru düşürür mü?

Faiz artışı kuru düşürür mü?

Aktaş ayrıca şunları da iletti: 

Öyle köşeye sıkışmış durumdayız ki... “Tamam hadi yapalım, ‘Faiz sebep enflasyon netice’ görüşünü şimdilik bir kenara koyalım ve faizi artıralım” desek bile çıkış görünmüyor.

İlk sorun faiz artışının siyasi yönden izahında yaşanacak gibi. Ama bu üstesinden kolay gelinecek bir sorun.

Varsayalım faiz ılımlı bir şekilde artırılmaya başlandı. Örneğin 1 puan ya da 2 puan...

Peki bu artış neye yarar, sorun burada.

Birkaç puan artırılacak faizle birlikte kur aşağı gelir ama oralarda kalıcı olması sağlanabilir mi? Yoksa daha önce döviz alamamış olanlara iyi bir alım fırsatı mı yaratılmış olur?

Birkaç puanlık artıştan sonra nasıl bir mesaj verilir? Artışın devam edebileceği mi söylenir, yoksa bunun bir seferlik olduğu mu ima edilir? Faiz artışı büyük umutlar bağlanan KKM sisteminin çökmesi anlamına da gelmez mi?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Musa Karademir

"Merkez Bankası perşembe günü faizi artırır mı, artırmaz mı, diye konuşuluyor ama biliniyor ki faiz kararı Merkez Bankası tarafından alınmıyor. Merkez Bankas... Devamını Gör