Görüş Bildir
Haberler
Melotonin Hapı Nedir? Melotonin Ne İşe Yarar? Melotoninin Etkileri...

Melotonin Hapı Nedir? Melotonin Ne İşe Yarar? Melotoninin Etkileri...

Sunay Korkmaz
30.12.2020 - 17:40

ABD'deki Cleveland Clinic'te görevli bilim insanları genelde uyku sorunu yaşayanların kullandığı melatonin hapının corona virüsünü engellediğini ve melatonin hormonunun koronavirüs hastalığını yaklaşık yüzde 30 oranında azalttığını öne sürdü. Peki, Melatonin hapı nedir? Melatonin ne işe yarar? Melatonin etkileri nelerdir? İşte merak edilen tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Melatonin Hapı Nedir?

Melatonin Hapı Nedir?

Melatonin, insan vücudunda doğal olarak bulunan ve uyku-uyanıklık döngüsünü düzenleyen bir hormondur. Beynin hemen altında bulunan pineal bez ya da diğer adıyla epifiz bezi tarafından salınır. Melatonin, uyku-uyanma zamanlamasının yanı sıra, kan basıncının düzenlenmesi ve mevsimsel üreme dürtüleri gibi sirkadiyen ritim, yani günlük döngü ile değişen faktörleri senkronize etmede önemli rol oynar.

İlaç veya takviye olarak kullanılan melatonin ise genellikle bir laboratuvarda sentetik olarak üretilir. Melatonin en yaygın olarak hap formunda üretilir, ancak yanak içine veya dilin altına yerleştirilebilen formları da mevcuttur. Bu sayede ağız yoluyla alınan melatonin doğrudan vücut tarafından emilir. 

Kişide melatonin eksikliği oldu zaman Melatonin hap olarak devreye girer. Melatonin içeren ilaçlar Melatonin hapı olarak da bilinir. Melatonin, ağız yoluyla hap olarak, dil altı hapı olarak kullanılabildiği gibi, cilt üstüne jel/krem olarak ya da daha farklı durumlarda bir sağlık uzmanının gözetimi altında vücuda enjekte edilerek de kullanılabilir. Melatonin alan kişi ilk dört ile beş saat boyunca makine veya araç kullanılmaması önerilir.

Melatonin Hapı Ne İşe Yarar?

Melatonin Hapı Ne İşe Yarar?

Melatonin bir diyet takviyesi olarak jet lag veya vardiyalı çalışma gibi uyku sorunlarının kısa süreli tedavisi için doktor tavsiyesi ile kullanılır

Melatoninin etkileri nelerdir?

Melatoninin etkileri nelerdir?

Melatonin'in vücuttaki asıl işlevi, gece ve gündüz döngülerini veya uyku-uyanıklık döngülerini düzenlemektir. Karanlık, normal şartlarda vücudun daha fazla melatonin üretmesine neden olur ve bu da vücudun uykuya hazırlanması için işaret verir.

Aydınlık ve ışık ise melatonin üretimini azaltır ve vücuda uyanık olmaya hazırlanma sinyalini verir. Uyku sorunu olan bireylerde yaygın olarak düşük melatonin seviyelerine görülebilir. Ayrıca, vücut ısısı, hormon seviyeleri ve kan basıncı düzenlenmesi gibi konularda da yardımcı olur.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın