Görüş Bildir
Haberler
Mehmet Ali Deniz Yazio: Kaslarımızdaki Motorlar

etiket Mehmet Ali Deniz Yazio: Kaslarımızdaki Motorlar

Mehmet Ali Deniz
01.05.2021 - 12:35 Son Güncelleme: 01.05.2021 - 20:40

İnsan doğası öylesine bir destandır ki okudukça okuyasınız gelir. Nasıl olur da her insan birbirine bu kadar benzeyip birbirinden farklı olur? İşte bu genetik biliminin mucize senfonisi. Sayısız nota insanı birbirine benzer inşa ederken birden bir nota besteyi diğer bütün şarkılardan ayırır.

Bu ayrım vücudumuzun motorları olan kaslarımızda da mevcuttur. Her insanın hareket kabiliyeti ve yönü farklıdır. Bu farklılığı ACTN3 adında bir gen kodlar. Adı önemli değil bilgiye odaklanın.

Bu genin kodları kasların neye yatkın olacağını, güçlü ve zayıf yönlerini belirler.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bu kodlara göre insanlar üç farklı karakteristik hareket kabiliyetine sahip olurlar.

Bu kodlara göre insanlar üç farklı karakteristik hareket kabiliyetine sahip olurlar.

1- Spor Araba Motoru

Eğer genleriniz sizi bu modelde kodladıysalar kaslarınız tıpkı bir spor araba gibi çalışır. Spor arabaların güçlü motorları vardır. Hızlı giderler, çabuk yön değiştirip aniden ateşlenebilirler. Güce dayalı bu motorlar çalışırken çok yakıt tüketirler. Bu yüzden hiç ekonomik değildirler. Bir de çok ateşli çalıştıkları için uzun yollar gidemezler. Çünkü o zaman çok ısınıp bozulurlar. Eğer uzun yol gideceğim diye ısrar ederseniz araba sizi yolda bırakır. Ama amacına uygun havalı ve ateşli bir sürüş için idealdir.

2- Ekonomi Motoru

Eğer bu modeldeki genlere sahipseniz cebiniz yaşadı. Bu araba motorları çok az yakarlar. Temel amaçları ekonomi yapmak olduğu için güçlü değil ama dayanıklıdırlar. Bu motorlarla şehirler arası yollar gitmek ve tatiller yapmak çok mantıklıdır. Çünkü ekonomik olduğu ve çok ateşli çalışmadığı için uzun yollar boyunca hem bozulmadan hem de yakıtınız bitmeden sakin sakin gezersiniz. Ha ama bu arabayla yarışlara katılıp motoru zorlarsanız elinizde kalır. Çünkü yaratılış amacı bu değildir.

3- Az az yap, ortaya yap modeli 😊

Bu motor modeli şehirlerde gördüğünüz çoğu arabanın sahip olduğu özellikleri taşır. Onun arabası var güzel mi güzel, bastı mı gaza gider mi gider ama çokta gitmez. Yani ortaya karışık bir motordan spor araba performansı bekleyemezsiniz. Biraz ekonomi biraz performans isteyenler buraya.

Şimdi soru şu: Siz hangisine sahipsiniz?

Şimdi soru şu: Siz hangisine sahipsiniz?

Bilmiyoruz. Bu sorunun cevabı bedeninizin bütün hikayesini belirler. Ama genetik analiz yaptırmadan bu cevabı bilmiyorsunuz. Yine de vücudunuzla birçok şey yapıyorsunuz. Bazen birkaç kişi hızlı koşuyor hop birinin kası yaralanıyor. Sonra diyor ki aa neden oldu? Acaba ekonomi motoruyla yarış mı yapıyordunuz? Ya da arkadaşlarla bir koşuya çıktınız. Bir baktınız o ceylan gibi sekiyor yorulmak bilmiyor. Ama siz nefes nefese kalmışsınız ve ayaklarınız ağırmış. Acaba spor arabayı Anadolu turuna mı çıkardınız? 

Kulüplere dönelim. Sporcusuna milyonlarca lira para ödüyor. Onun sporcusu var güzel mi güzel, yetenekleri özel mi özel, bastı mı gaza gider mi belli değil. Çünkü sporcu gaza basmaya mı uygun yoksa yorulmamaya mı uygun kimse bilmiyor. 

Sonra bir bakmışız sporcular sakat, koşu yapan amca kasını yırtmış, diğer abla pilates yaparken fıtık olmuş. Olur tabi. Olur ama kimse nedenini bilmiyor. 

Artık herkes biliyor. Unutmayın! Kaslara ulaşmamış bilgi öğrenilmiş değildir.

Web

Instagram

Facebook

Twitter

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
25
17
7
3
2
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Doğan Serbest

İçeriğe tıklarken bilimsel makale tadında bir şey okumayı bekliyordum ama olmadı. Yazının başında bahsettiğiniz ACTN3 hakkında okuduğunuz bir makale varsa at... Devamını Gör