Görüş Bildir
Haberler
Mehmet Ali Deniz Yazio: Kaos ve İnsanın Dansı

etiket Mehmet Ali Deniz Yazio: Kaos ve İnsanın Dansı

Mehmet Ali Deniz
03.01.2021 - 12:27 Son Güncelleme: 01.02.2021 - 11:29

Belirsizlik doğanın en temel huylarından biridir. Bugünlerde son derece yüksek teknolojiyle bile doğa olaylarını incelediğimizde geleceği tahmin etmek konusunda son derece başarısız oluyoruz. 

Bunun sebebi doğadaki irili ufaklı çok fazla değişkenin birbiri ile etkileşme girerek büyük karmaşık olaylara yol açabilmesidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sonuç olarak doğa son derece kompleks bir yapıdadır ve belirsizlik ile donanmıştır. Peki bu kadar belirsizse biz nasıl hayatta kaldık?

Sonuç olarak doğa son derece kompleks bir yapıdadır ve belirsizlik ile donanmıştır. Peki bu kadar belirsizse biz nasıl hayatta kaldık?

Çünkü geleceği tahmin etme konusunda şampiyon biziz. Bu yüzden zihnimiz sürekli geçmiş ve gelecek arasında dolanıp durur. Ancak bu bile doğanın içerisinde çok kısa süreli tahminler yapmamıza sebep olur. Doğada hayatta kalmanın yolu sadece olacakları tahmin etmek değil olanlara hızlıca doğru tepkiyi verecek donanıma sahip olmaktır. Böylece her değişkene farklı tepkiyi vermek hayatta kalmak için ihtiyaç olan temel şey gibi görünür. Bukalemun gibi düşünün her zemine farklı renk meselesinde olduğu gibi insanın renkleri kaslarındadır. 

Doğada hareket ederek hayatta kalmak koşullara farklı tepkiler verebilmeye bağlı olduğu için insan belirsizliğe farklı hareket tepkileri verebilmek için 3 farklı iskelet kası lifi türü ile donatılmıştır. Bazı kas lifleri güç gerektiren işlerde ateşlenir bazıları ise uzun süren sakin işlerde aktiftir. Bir de ikisinin arasında bir geçiş formu bulunur. 

Görüldüğü gibi doğanın belirsizliği insan bedeninin tasarımını doğrudan belirlemiştir. Bedenlerimizi bu şekilde birbirinden ayıran sayısız tasarımsal farklılıklar vardır. Şimdi konumuza dönelim.

Bugün artık farklı bedensel özelliklere sahip olsak da birbirine benzer robot hayatları yaşıyoruz.

Bugün artık farklı bedensel özelliklere sahip olsak da birbirine benzer robot hayatları yaşıyoruz.

Harekete ihtiyacımız olduğunda da aynı şekilde salonlara gidip robot egzersizleri yapıyoruz. Peki bizim farklılıklarımız nerede? Rengarenk insan neden sazan gibi tek renk takılıyor. Madem farklıyız egzersizlerimiz neden farklı değil? Madem ayarımız belirsizlik, neden belirli programları tekrar tekrar uyguluyoruz? 

Bunlar güzel sorulardır… Cevap arayışları da ‘‘Bio Antrenman’’ ve ‘‘Beyin Temelli Egzersiz’’ sistemlerinin doğum sancılarıdır… 

İnsanın doğanın yapısı ile kodlanmış bir başka ayarı açık uçlu hareket sistemidir. 

Devamı gelecek yazıda… 

Web

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
26
19
2
2
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

bilimsel soylemlerle, felsefelerle anlamsizca bezenmis yeni bir kisisel gelisim soguslemesi gibi duruyor ama dur bakalim.