Görüş Bildir
Haberler
Mehmet Ali Deniz Yazio: Beşiktaş'ta Artan Sakatlıkların Şoku Sürüyor

etiket Mehmet Ali Deniz Yazio: Beşiktaş'ta Artan Sakatlıkların Şoku Sürüyor

Mehmet Ali Deniz
24.09.2021 - 11:41 Son Güncelleme: 25.09.2021 - 11:26

Son haftalarda birçok sporcusundan sakatlık sebebiyle yararlanamayan Beşiktaş kulübünde sakatlık haberleri devam ediyor. Takımda birçok oyuncunun sakat olmasının yanı sıra ilk haftalar geçtikçe sakatlık haberleri de artmaya devam ediyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Bir takımda sakatlık haberleri arttıkça akla ilk gelmesi gereken şey uygun olmayan antrenman ve aşırı yüklenmeye bağlı sakatlıklardır.

Bir takımda sakatlık haberleri arttıkça akla ilk gelmesi gereken şey uygun olmayan antrenman ve aşırı yüklenmeye bağlı sakatlıklardır.

Bu sakatlıkların çoğunun travmaya bağlı olmayan yumuşak doku ve eklem sakatlıkları olması şüpheleri doğrular nitelikte.

Ülkemizde sezon öncesi hazırlık süreçlerinde sporculara yapılan aşırı yüklemeler bilinmektedir. Sporcuların tatil döneminden lig dönemine adapte edilmesi için hazırlık süreci çok önemlidir. Ancak sporcular bu dönemlerde antrenmansız kaldıkları için sezon başında daha hassas olurlar.

Sezona hazırlık antrenmanlarının yoğunluğu aşırı yüksek olursa aşırı zorlanan dokular sezon başındaki haftalarda sakatlıklara dönüşmeye başlar.

Sporcular Neden Sakatlanıyor?

Sporcular Neden Sakatlanıyor?

Sporcuların birer insan olduklarını unutmamak gerekir. Sezon hazırlık sürecinde oluşturulan antrenman programları takımın tamamına uygulatılır. Ancak bilinmelidir ki her sporcu farklı genetik alt yapıya sahiptir. Bu sebeple antrenman yükleme periyotları sporcunun genetik özelliklerine göre bireye özgü hazırlanmalıdır.

Bireye özgü hazırlanmayan antrenmanlar sporcunun hazır ve yatkın olmayan dokularının aşırı zorlanarak yıpranmasına neden olur. Örneğin bazı sporcular kassal olarak daha kısa süren antrenmanlar yapmaya uygundur. Bazı sporcularsa uzun süren antrenman uygulamalarına daha uygundur. Dolayısı ile her sporcunun ihtiyacı farklıdır. Aynı antrenmanı iki farklı genetik yapıya sahip sporcuya uygulattığınızda biri için faydalı bir uygulama yaparken diğer sporcuya zarar vermiş olursunuz.

Bir de takımın 20-30 sporcudan oluştuğunu düşünün. Bu farklı genetik yapıya sahip onlarca sporcu demek. Onlarca sporcu aynı antrenmanı uyguladığında genlerine uygun olmayan antrenmanı yapan sporcular zorlanmaya başlar. Bu zorlanmalar kaslarda, bağ dokuları ve tendonlarda olabilmektedir. Aşırı zorlanan sporcular hazırlık sürecinde sakatlanmasalar bile sakatlığa yatkın bir şekilde müsabakaya çıkarlar. Bu müsabaka sırasında zorlanan dokular ise ortaya sakatlıkların çıkmasına neden olur.

Başta Beşiktaş kulübü olmak üzere bütün kulüplerimizin genetik analiz sonucunda bireye özgü antrenman programları ile sporcularını hazırlamaya başlaması gerekmektedir. Bu yöntem ile sakatlık oranları oldukça düşürülebilmektedir. Aynı zamanda başarı oranını da arttırmaktadır.

Web

Instagram

Facebook

Twitter

Linkedln

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
7
3
3
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın