Matematik Bile Türkçe Gibi! YKS ve LGS’de Devrim: Sınav Sisteminde Artık Hiçbir Şey Eskisi Gibi Olmayacak
Türkiye’deki eğitim sisteminde büyük bir dönüşümün kapıları aralanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan ve Türkiye Maarif Modeli’nin yol haritasını çizen rapora göre, 2028 yılındaki üniversite ve lise giriş sınavlarında soru teknikleri tamamen değişecek. Yeni sistemin temel amacı, öğrencileri kalıplaşmış ezber bilgilerden uzaklaştırarak, bilgiyi gerçek hayatla ilişkilendirebilen ve okuduğunu derinlemesine analiz edebilen bireyler haline getirmek. Bu kapsamda iki yıl sonra yapılacak sınavlarda adayları, alışılagelmişin dışında çok daha farklı bir içerik bekliyor.
Yayınlanan örnek soru kitapçıkları ve rapor detayları, sınavların artık sadece sözel alanlarda değil, matematik ve fen bilimleri gibi sayısal branşlarda da yoğun bir okuma ve anlama becerisi gerektireceğini gösteriyor. Yeni nesil sorularda uzun paragraflar ve adayları düşünmeye sevk eden, birbirine yakın çelişkili şıklar ön plana çıkıyor. Uzmanlara göre, formül ezberleyerek soru çözme dönemi yerini, sorunun içindeki mantık kurgusunu çözmeye bırakıyor. Bu durum, sayısal derslerin bile adeta birer Türkçe testi gibi metin ağırlıklı hale gelmesine neden oluyor.
Eğitim dünyasında geniş yankı uyandıran bu değişim, hazırlık süreçlerini de doğrudan etkileyecek. Eğitim uzmanları, başarılı olmak isteyen öğrencilerin artık sadece test çözmekle yetinmemesi gerektiğini, kitap okuma alışkanlığının ve paragraf analiz yeteneğinin sınav başarısında kilit rol oynayacağını belirtiyor. Velilerin de çocuklarını sadece matematik odaklı özel derslere yönlendirmek yerine, onların yorumlama, analiz etme ve hızlı anlama becerilerini geliştirecek aktivitelere teşvik etmesi öneriliyor. Kısacası, 2028 itibarıyla sınav salonlarında bilgiyi ezberleyen değil, bilgiyi yönetebilen ve muhakeme gücü yüksek olan öğrenciler fark yaratacak.
Yapılan yenilik hakkında NTV’ye açıklamalar yapan Eğitim Uzmanı Onur Soğuk şunları söyledi: “Matematik de olsa fizik de olsa hepsinde Türkçe metin ağırlığını görmekteyiz. Artık okuduğunu anlayan, anladığını yorumlayabilen ve analiz yapabilen öğrenciler başarılı olabilecekler. Sınavın tamamı Türkçe testi olmuş gibi.'
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!





Yorum Yazın