Görüş Bildir
Haberler
Marilyn Monroe'nun Kitaplığı

Marilyn Monroe'nun Kitaplığı

adem kara
09.04.2014 - 08:59 Son Güncelleme: 29.10.2014 - 15:38

Ölümünden 50 yıl sonra bile Marilyn Monroe hâlâ Hollywood'un en önemli yıldızlarından biri olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. Monroe hakkında az bilinen şey ise iflah olmaz bir kitap kurdu olduğu.

Monroe, 1916'da Fransız gazeteci George Belmont'a, 'Çekimlerin olmadığı zamanlarda ne yaptığımı kimse tahmin edemez' demişti.

'Okula gidiyordum! Bir süre Kaliforniya Üniversitesinde gece kurslarına katıldım. Ame­rikan tarihi ve edebiyat tarihi üzerine dersler aldım ve çok okumaya başladım. Birçok harika yazarın kitabını okuma şansım oldu.'

1962 yılının Ağustos ayında öldüğünde Monroe, arka­sında dört yüzden fazla kitaptan oluşan saygın bir kitaplık da bıraktı.

Kitaplara şöyle bir göz gezdirildiğinde ilk dikkati çeken, Monroe'nun büyük bir D.H. Lawrence hayranı olduğu. Romanlara olan ilgisi, listede yer alan Ralph Ellison'm Görülmeyen Adam\, Hemingway'in Güneş de Doğar ve Dostoyevski'nin birçok romanıyla da belli oluyor.

Bunun yanında hiç çocuğu olmayan ve bunun için duyduğu üzüntüyü de daha önce dile getiren Monroe'nun kitaplı­ğında Dr. Spock'm Baby and Child Care'i gibi çocuk bakım kitapları da göze çarpıyor. Listede öne çıkan öbür kitaplar ise şu şekilde:

Düşüş , Albert Camus, Kamelyalı Kadın , Alexander Dumas, Muhteşem Gatsby , F. Scott Fitzgerald, Rusya'dan Sevgilerle , Ian Fleming, Ulysses , James Joyce, Yolda , Jack Kerouac, Venedik'te Ölüm , Thomas Mann, Seçilmiş Oyunlar , George Bernard Shaw, Kırmızı Güller , Sean O'Casey, Huckleberry Finn'in Maceraları , Mark Twain, Metafizik , Aristoteles, Madam Bovary , Gustave Flaubert, Guermantes Tarafı , Marcel Proust, Nana , Emile Zola, Toplu Oyunlar , Molière, Hz. Musa ve Tektanrıcılık , Sigmund Freud, Adlandırılamayan , Samuel Beckett, Sanatçının Genç Bir Köpek Olarak Portresi , Dylan Thomas, Ses ve Öfke - Döşeğimde Ölürken , William Faulkner, Dublinliler , James Joyce, The Collected Short Stories , Dorothy Parker, Kırmızı ve Siyah , Stendhal, The Poems And Fairy-Tales , Oscar Wilde, Alice Harikalar Diyarında , Lewis Carroll, Soneler , William Shakespeare. 

* Bu yazıyı NotosÖykü dergisinin Nisan-Mayıs 2014 tarihli 45. sayısından aldık.

Bianet

Kaynak: http://bianet.org/bianet/kultur/15479...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
6
1
1
1
1
0