Görüş Bildir
Haberler
Man Brooker Ödüllü Anita Brookner 87 Yaşında Hayata Veda Etti

Man Brooker Ödüllü Anita Brookner 87 Yaşında Hayata Veda Etti

Batuhan
16.03.2016 - 10:06

İngiliz Dili ve Edebiyatı amfilerinde eserleri konuşulmazsa olmaz yazarlardan, Man Booker ödüllü Anita Brookner'ın 10 Mart tarihinde evinde vefat ettiği öğrenildi. Ulaşılan kaynaklara göre yazarın ölüm sebebi kaza ya da sağlık sorunu değil; basına yeni yansıyan haberlerde, Times, yazarın yatağında huzur içinde son nefesini verdiği bilgisini geçti. Anita Brookner’ın Türkiye’de “Hotel Du Lac” adlı kitabı Ayrıntı Yayınları’nca basılmıştı. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

1984 yılında Brooker Ödülü'nü kazandığı ve 1986 yılında televizyona uyarlanan 'Hotel Du Lac' adlı kitabı başta olmak üzere bu zamana kadar neredeyse her yıl bir tane yayımlanmak üzere 27 eseri bulunan Brookner, 1928 yılında Polonyalı Yahudi bir ailenin tek çocuğu olarak Londra'da dünyaya geldi. Ailesi 2. Dünya Savaşı süresince Londra'da kapılarını, Nazilerin zalim uygulamalarından kurtulmaya çalışan mültecilere açmıştı. 

Paris'te eğitim almış olan Brookner, oradaki deneyimi için “Hayatımda hiç bu kadar mutlu olmamıştım” ifadesini kullanmıştı. Fakat kendisinin ailesinden ayrı bir hayat sürmesi, ebeveynlerini çılgına çevirmeye yetti. Ardından babasının ölümünden sonra hayatını annesine adadı.

Kurgu yazarlığı hayatına 50'li yıllarda başladı. 'A Start in Life' adlı ilk romanı 1981 yılında yayımlanan Brookner, aynı zamanda bir sanat tarihçisiydi, Cambridge Üniversitesi'ndeki Güzel Sanatlar bölümünde profesörlük unvanını elde eden ilk kadındı ve Courtauld Sanat Enstitüsü'nde dersler verdi. Courtauld'un müdürü Anthony Blunt'ın teklif ettiği görevini 1989'daki emekliliğine kadar sürdürdü. 2011 yılında ise “At the Hairdressers” adlı son eseri yayımlandı.

Evlenmeyen ve çocuk sahibi olmayan Brookner, yazarlıkla ilgili şu sözleri söylemişti:

İçeriğin Devamı Aşağıda

“Eğer evli ve 6 çocuklu mutlu biri olsaydım, yazıyor olmazdım. Böyle bir şeyi isteyip istemediğimden de şüpheliyim. Bu cümleyi* yazdığımdan beri değiştim. Yazıyorum çünkü bundan zevk alıyorum. Yazmak, beni yaşamın çaresizliğinin pençesinden kurtardı. Yazarken iyi hissediyorum...”

*Yazar, “Look At Me” isimli kitabında dile getirdiği “Yazmak, şansızlığınızın kefaretidir” cümlesinden bahsediyor.

Kültür Servisi

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın