Görüş Bildir
Haberler
Londra'nın İlk Müslüman Belediye Başkanı: Sadiq Khan

etiket Londra'nın İlk Müslüman Belediye Başkanı: Sadiq Khan

Ulaş
07.05.2016 - 13:35 Son Güncelleme: 07.05.2016 - 20:22

İngiltere'de yapılan yerel seçimlerde Pakistanlı göçmen bir aileden gelen İşçi Partisi milletvekili, eski insan hakları avukatı Sadiq Khan Londra'daki yarışı kazandı ve başkentin ilk Müslüman belediye başkanı oldu.  Aynı zamanda İngiltere'de Müslüman bir politikacının yükseldiği en güçlü pozisyona yerleşmiş oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yerel seçimler için 5 Mayıs Perşembe günü sandık başına giden İngiltere'de İşçi Partili milletvekili Sadiq Khan, Muhafazakâr Parti adayı Zac Goldsmith'i mağlup ederek Londra'nın ilk Müslüman belediye başkanı oldu.

Sadiq Khan, Pakistan göçmeni yoksul bir ailenin sosyal konutlarda büyüyen oğlu

Sadiq Khan, Pakistan göçmeni yoksul bir ailenin sosyal konutlarda büyüyen oğlu

Londra Belediye başkanlığı için yarışan Muhafazakar aday Goldsmith, eski başbakanlardan Margaret Thatcher'ın yakın arkadaşı olan büyük bir bankerin oğlu ve tıpkı Başbakan David Cameron ve görevi bırakan Londra Belediye Başkanı Boris Johnson gibi, zengin ve soylu ailelerin çocuklarını gönderdiği prestijli Eton kolejinde okumuş biri.

Belediye başkanlığı yarışında Khan sınıf farklılığını sembolize eden bu çarpıcı zıtlıktan yararlanırken, Muhafazakarların kampanyası da her fırsatta, eski bir insan hakları avukatı olan Sadiq Khan'ın 'radikal görüşlü Müslümanlar' ile aynı platformları paylaştığı, güçlü bir makama gelmesi tehlikeli bir kişi olduğu temaları üzerinden yürütüldü.

Londra halkının yüzde 55'i başka Müslüman bir belediye başkanını sorun olarak görmüyor

Londra halkının yüzde 55'i başka Müslüman bir belediye başkanını sorun olarak görmüyor
İçeriğin Devamı Aşağıda

Seçimden kısa bir süre önce YouGov tarafından yapılan bir kamuoyu yoklaması Londralıların yüzde 55'inin, belediye başkanının Müslüman olmasını sorun olarak görmediğini ortaya koydu.

Eşcinsel evliliklerini savunan, içki içmemesine rağmen, kampanyasını seçim bölgesinde yıkılmaktan kurtardığı bir pubda başlatan Khan, Londralı seçmenin çoğunluğu nezdinde Müslümanlara atfedilen önyargıları yıkmayı başarmış görünüyordu.

Ama aynı yoklamanın bir diğer önemli sonucu katılanların yüzde 31'inin Müslüman aday konusunda rahatsızlık ifade etmesiydi.

Sadiq Khan'ın İşçi Partisi içindeki konumlanışı da oyların yönünde etkisi olabilecek bir faktör olarak zaman zaman gündeme geldi.

Kamu taşımacılığını ucuzlatmayı vadeden 'pratik solcu'

Kamu taşımacılığını ucuzlatmayı vadeden 'pratik solcu'

Khan partinin sol kanadından. Ama 8 ay önce büyük kitle desteğiyle parti liderliğine getirilen Muhafazakarların 'fazla sol' buldukları Jeremy Corbyn'den çok, önceki lider Ed Milliband'a yakınlığıyla biliniyor. Yine de kampanyası sırasında rakipleri, sendikalara yakınlığı nedeniyle onun 'fazla solda' olduğunu belirterek bir kısım seçmeni etkilemeye çalıştılar.

Khan burada da enerjikliği ve esnekliğiyle 'pratik bir solcu' izlenimi vermeyi başarmış görünüyor.

Khan, kampanyasında öne çıkardığı, ucuz kamu taşımacılığı, konut krizine sosyal çözümler getirme ve hava kirliliği ile mücadele gibi 'halkçı' öncelikleriyle seçmene ulaşmakta etkili olmuş görünüyor.

Londra belediye başkanının elinde, düşünüldüğü kadar geniş olmasa da, çok önemli yetkiler var:

Londra belediye başkanının elinde, düşünüldüğü kadar geniş olmasa da, çok önemli yetkiler var:
  • Britanya sınırları içindeki en büyük polis teşkilatı Londra belediye başkanına bağlı.

  • Başkentte neyin yapılacağı ve neyin yıkılacağına ilişkin çerçeveyi çizme ve denetleme yetkisine sahip.

  • Ülkenin tümünün bağımlı olduğu kent ekonomisi ve ulaştırma ağları üzerinde sıkı bir denetim gücü var.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Göreve başladı

Göreve başladı

Khan, yemin ederek görevine başladı.

Southwark Katedrali’nde düzenlenen yemin töreninde konuşan Khan, “Tüm Londralıların belediye başkanı olacağım” dedi. Tüm seçmenlere teşekkür eden İşçi Partili Khan, “Bugün şehrin bana ve aileme sunduğu fırsatlar sayesinde buradayım. Şehrimiz için temel amacım tüm Londralıların bana sunulan fırsatlardan yararlanmasını sağlamak, bunu garanti etmek” diye konuştu. Yeni belediye başkanı, Londra'nın gelişimi için elinden geleni yapacağının sözünü verdi.

Sizce başkent Ankara Müslüman olmayan bir adayı belediye başkanı seçer mi?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
372
88
37
9
8
7
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

ingilterede gencler arasinda yapilan anketlerde tanriya inancin orani %50lerin altina inmis durumda. bu konuda bir ingilizle konusmustum, neden inanmadiklari... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Avrupa'daki mezhep birliğini bozan üç mezhep yani Kalvenizm, Anglikanizm ve Protestanlık'tan Anglikanizm'i onlar kurmuştu. Reform onları dinden kurtarmış.

kemal leblebi

ankara bırakın müslüman olmayan belediye başkanı seçmeyi namaz kılmayaını belediye başkanı yapmaz. ankarada belediye başkanı olmanın kriteri bellidir. solcul... Devamını Gör

Cako Bey

Hey gidi hey koca İslam dininin mensupları nelerle övünüyor..Gavur dedikleriniz aya çıkıp barbekü yapıyor bunlar da müslüman birisi belediye başkanı oldu diy... Devamını Gör

Hard Gamer

Son zamanlar? İran gibi Suudi Arabistan gibi şeriat rejimleri 10 yıllardır insanlığa kan ağlatıyor özgürlük yok insan hakları yok dinden çıkmanın cezası ölüm... Devamını Gör