Görüş Bildir
Haberler
Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un Ölürse Yerine Kim Geçecek?

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un Ölürse Yerine Kim Geçecek?

Uzun süredir halka açık herhangi bir etkinlikte ve televizyonlarda görünmeyen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un sağlık durumuna ilişkin belirsizlik devam ediyor. Son olarak Güney Koreli üst düzey bir yetkili, Kim Jong-un'un 'hayatta ve sağlığının yerinde' olduğunu ileri sürdü.

Kuzey Kore liderinin sağlık durumu ile ilgili söylentiler kadar hayatını kaybetmesi halinde yerine kimlerin geçebileceği de merak konusu oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Kuzey Kore lideri Kim hakkında son haftalarda sağlının yerinde olmadığı veya öldüğü yönünde söylentiler çıkmıştı.

Kim'in durumu hakkında tavsiyede bulunmak üzere bir grup Çinli doktorun bu ülkeye gittiği ileri sürülmüş, Kuzey Kore liderinin 12 Nisan'da kardiyovasküler bir operasyon geçirdiği ve iyileşme sürecinde olduğu yönünde haberler çıkmıştı.

Detaylar için 👇

Güney Kore: Hayatta ve sağlıklı

Güney Kore: Hayatta ve sağlıklı

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in'in üst düzey dış politika danışmanı Moon Chung-in, CNN'e yaptığı açıklamada, 'Hükümetimizin pozisyonu sabit. Kim Jong-un, hayatta ve sağlıklı. 13 Nisan'dan bu yana Wonsan bölgesinde kalıyor. Şimdiye kadar herhangi bir şüpheli hareket tespit edilmedi' ifadesini kullandı.

Peki ölürse yerine kim geçecek?

Peki ölürse yerine kim geçecek?

Bugüne kadar Kuzey Kore'de iktidar babadan oğula geçerek devam etti. Kim Il-sung tarafından kurulan ve ardından baba Kim Jong-il tarafından yönetilen hanedandaki Kim Jong-un'un varisi şimdilik bilinmiyor.

En olası isim kız kardeşi Kim Yo-jong

En olası isim kız kardeşi Kim Yo-jong

Euronews'deki habere göre en muhtemel aday, kız kardeşi Kim Yo-jong

Güney Kore'deki Sejong Enstitüsü'nden uluslararası analist Cheong Seong-Chang'e göre Koreli liderin kız kardeşi Kim Yo-jong'un iktidara gelme ihtimali en az yüzde 90.

Kim Yo-jong ile ilgili detaylı içeriğimiz 👇

En aktif siyasi figürlerden biri

En aktif siyasi figürlerden biri

Özellikle son yıllarda Kim Jong-un ABD başkanı Donald Trump ile yaptığı zirve dahil bütün dünya liderleriyle yaptığı toplantılarda kız kardeşini yanında bulundurdu.

Kim Yo-jong, Güney Kore'de yapılan 2018 Kış Olimpiyatları sırasında Kuzey Kore iktidar ailesinden Seul'e ayak basan ilk kişi oldu.

32 yaşındaki Kim Yo-jong'un ülke siyasetindeki nüfuzunu ciddi ölçüde artırdığı belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Önündeki tek engel: Kadın olmak

Önündeki tek engel: Kadın olmak

Fransız Stratejik Araştırmalar Vakfı (FRS) araştırma uzmanı Antoine Bondaz'a göre, Kuzey Kore rejiminin uzun yıllardır ataerkil kültürü benimsemesi ve kadınlara siyasette çok fazla yer vermemesi Kim Yo-jong'un iktidara gelmesine engel olabilir.

Bondaz, eski kraliyetlerde olduğu gibi Kim Jong-un'un çocuklarının ülkeyi idare edecek yaşa gelene kadar, halalarının bu görevi sürdürebileceği görüşünde.

Abi, Kim Jong-chul: Siyasetten uzak bir hayat yaşıyor

Abi, Kim Jong-chul: Siyasetten uzak bir hayat yaşıyor

Kuzey Kore liderinin abisi olan Kim Jong-chul'u siyasetten uzak tutan babası Kim Jong-il idi. Eski lider 'çok efemine' olduğu gerekçesiyle oğlunun liderlik vasfı olmadığına karar vermiş, yerine küçük kardeşi Kim Jong-un'u tercih etmişti.

Dört yıl önce Güney Kore'ye kaçan Kuzey Koreli eski diplomat Thae Yong Ho’ya göre Kim'in abisi Kim Jong-chul rejim gözünde sadece yetenekli bir gitarist ve herhangi bir resmi unvanı yok.

Abisi Kim gibi Amerikan basketbolunun hayranı olan Kim Jong-chol’un İsviçre'de eğitim gördüğü biliniyor.

Kim Jong-un'un oğlu, iktidara gelmek için çok küçük

Kim Jong-un'un oğlu, iktidara gelmek için çok küçük

Güney Kore istihbaratına göre Kim Jong-un 2009 yılında eski bir şarkıcıyla evlendi ve bu evlilikten 3 çocuğu olduğuna inanılıyor.

Fakat hiçbir yerde görülmeyen bu çocukların yaşları bilinmiyor. Ancak Kim Jong-un en büyük oğlunun 2010 yılında doğduğu tahmin ediliyor. Yani on yaşlarındaki çocuğun henüz iktidara gelmesi olası görülmüyor.

Ancak çocuk reşit olana kadar bir yetişkinin himayesinde iktidara gelmesi muhtemel.

İktidardan uzaklaştırılan amca Kim Pyong-il

İktidardan uzaklaştırılan amca Kim Pyong-il

Kim Jong-un'ın 65 yaşındaki amcası Kim Pyong-il uzun yıllar Avrupa'da diplomat olarak görev yaptı. Geçtiğimiz kasım ayında ülkeye tekrar dönse de önemli bir görevde bulunmuyor. 

Ayrıca uzun bir süre iktidar çevrelerinin dışında kaldı. Bu yüzden Kim Pyong-il'in aktif siyasette bu kadar önemli bir rolü üstlenmesi beklenmiyor.

En güçlü isimlerden biri idam edildi

En güçlü isimlerden biri idam edildi

Bir zamanlar ülkenin en güçlü isimlerinden biri olan Kim Jong-un'un eniştesi Jang Song Thaek ise, Kim Jong Un'un kontrolü ele geçirmesinden iki yıl sonra Aralık 2013'te ihanetle suçlandı ve idam edildi.

Euronews

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
28
22
13
5
5
4
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Aydın Akdemir

Yerine kim geceçek değil, hangi Kim geçecek deseler daha doğru olur

poyraz alimoğlu

Ben yapacaktım bu espriyi geç kalmışım.

Metin Akalp

Bu şerefsiz ölmez. Tipe bak domuz gibi, hepimizi gömer yine ölmez.