Görüş Bildir
Haberler
Kuzey Amerika'da Viking Keşiflerini Gösterdiği İddia Edilen Gizemli Bir Vesika: Vinland Haritası

Kuzey Amerika'da Viking Keşiflerini Gösterdiği İddia Edilen Gizemli Bir Vesika: Vinland Haritası

Anıl Göç
03.12.2016 - 10:59

Vikingler gerçekten de tarih içerisindeki en dikkat çekici topluluklardan birisidir. Özellikle sinema ile popüler kültüre aktarılmaları, insanların bu toplum üzerine ilgisini arttırmıştır. Bu söz konusu Vinland Haritası da Vikingler hakkında mühim bilgiler verdiği iddia edilen ilginç bir vesikadır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Şans Eseri Ortaya Çıktı

Şans Eseri Ortaya Çıktı

1957 yılında Londralı bir sahaf, British Museum'a satmak üzere, Ortaçağ'dan kaldığını iddia ettiği Hystoria Tartororum adlı bir kitap getirdi. Kitap incelenirken arasında gayet eski bir harita bulundu. Fakat British Museum, eserlerin değerli olmadığını düşünecek ki, ne haritayı ne de kitabı satın aldılar. Bunun üzerine sahaf kitabı bir Amerikalı'ya sattı. Kitabın ve haritanın yeni sahibi de bu eserleri Yale Üniversitesi'ne satmak istedi.

Eser, Akademik Ellere Geçiyor

Eser, Akademik Ellere Geçiyor

En sonunda Yale Üniversitesi'nin mezun olan eski bir öğrencisi bu eseri satın aldı ve bu eserin gerçekten değerli olduğuna kanaat getirirse okuluna bağışlayacağını söyledi. Kısa süre içerisinde haritanın gerçekten değerli olduğuna karar verdi. Fakat üniversiteye bağışlamak için bir şartı vardı: harita, üzerinde akademik bir çalışma yapılıp bir eser yazılmadan yayımlanamazdı. Netice itibarıyla Yale Üniversitesi araştırma için 3 uzmanı görevlendirir. Vinland Haritası üzerine yapılan çalışmalardan sonra 1964 yılında bir eser vücuda getirilir ve harita yayımlanır.

Akademik Kavga

Akademik Kavga

Haritanın yayımlanması kısa sürede büyük çapta yankı uyandırdı. Evvela akademik çevreler bu çalışmaların gizli kapılar ardında yapılmış olmasına tepkiliydiler. Kriminal incelemeyle kısa süre içerisinde haritadaki yer adları ile açıklamaların, farklı kişilerin el yazısı olduğu ortaya çıktı. Özellikle Latince uzmanları æ harfinin iddia edildiği 15. asırda kullanılmadığını belirtiyorlardı. Kısa süre içerisinde haritanın sahte olduğuna inananların sayısı hızla arttı.

Efsane mi Gerçek mi?

Efsane mi Gerçek mi?

Haritanın sahteliğine inananlar, kullanılan yazının 15 değil 17. yüzyıl Latincesi olduğunu söylüyorlardı. Aynı zamanda Grönland'ın çok benzer çizilmesine karşın, Baltık Denizi ve Norveç'in çok hatalı çizilmesi uzmanları, haritanın bir amatörün elinden çıktığı fikrine inandırıyordu. İddia edildiği 15. yüzyılda bulunan diğer haritalarda mevcut olmayan Honshu, Hokkaido ve Sakhalin Adalarının gösterilmesi de bu haritayı farklılaştıran bir özellikti.

Karbon 14 Testi

Karbon 14 Testi

Birçok tarihi kaynağa uygulanan Karbon 14 testi, ardındaki gizemi ortaya çıkartabilmek amacıyla 1995 yılında Vinland Haritasına da uygulandı. Test sonucunda Fizikçi Douglass Donahue ile Kimyacılar Jacqueline Olin ve Garman Harbottle, filhakika haritanın kağıdını 1423-45 arasına tarihlendirdiler. Mürekkepte ise 19. asra tarihlenen modern boya pigmentlerine rastlandı.

Yale Üniversitesi tarafsızlık bakımından haritayla ilgili bir açıklama yapmıyorsa da böyle ilgi çekici bir vesikaya sahip olduklarından gurur duyduklarını belirtiyorlar. Aynı zamanda Vinland Haritası 25 milyon dolara sigortalanmış vaziyette bugün halen titizlikle muhafaza ediliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
5
2
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Ayna Efendi

bu harita sahte olsa da vikinglerin amerikaya ulaştığını hatta ufak yerleşim kurduğunu gösteren arkeolojik kalıntılar var, soru şu oraya niye kalıcı yerleşme... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Bence Grenland ve Kanadanın küçük bir kısmını keşfetmişler sonra da demiştiler ki ula bura nasul bi yerdur da deyip kaçmişler bence :DDD