Görüş Bildir
Haberler
Koronavirüs Mutasyonu Türkiye'de Görüldü! Mutasyonlu Virüs Nedir, Mutasyonlu Virüs Kaç Kişide ve Kaç İlde Var?

Koronavirüs Mutasyonu Türkiye'de Görüldü! Mutasyonlu Virüs Nedir, Mutasyonlu Virüs Kaç Kişide ve Kaç İlde Var?

Müge Kakşi
04.02.2021 - 16:31

Geçtiğimiz yıldan beri hem dünyayı hem ülkemizi saran koronavirüs için alınan tedbirlerle beraber geçtiğimiz aylarda aşılama aşamasına da geçilmişti. Fakat son aylarda Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde bulaş hızı daha fazla olan mutasyonlu koronavirüs görüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamada ise mutasyonlu virüsün ülkemizde de bazı illerde görüldüğü belirtildi. Peki mutasyonlu virüs nedir? Mutasyonlu virüs ülkemizde hangi illerde ve kaç kişide görüldü? Detayları haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Mutasyonlu Koronavirüs Nedir?

Mutasyonlu Koronavirüs Nedir?

Mutasyon virüsün genel yapısındaki değişikliklerdir. Varyant ise mutasyonla gelişen yeni virüse denir.

İngiltere'de görülen E484K mutasyon varyantı, bilim insanlarının yakın takibinde yer almaya başladı. Mutasyonlu virüsün mutasyona uğradığı varyant olan E484K, Güney Afrika ve Brezilya'da görülen mutasyon farklılıklarına benzer bir yapıda yer alıyor.

Dolayısıyla yüzde 70 daha hızlı yayılan ve 60 yaş üzeri kişilerde yüzde 30-40 daha öldürücü olan tipin, aşılara karşı daha dirençli hale geldiğinden endişe ediliyor.

Leicester Üniversitesinden Dr. Julian Tang, BBC'ye yaptığı açıklamada, mutasyonu 'beklenmedik olmasa da endişe verici bir gelişme' olarak nitelendirdi.

Virüsün daha fazla mutasyona uğramasını önlemek için halkın karantina kurallarına uymasının ve vakaları azaltmasının önemine dikkati çeken Tang, 'Aksi takdirde virüs, yayılmaya devam etmekle kalmaz aynı zamanda gelişebilir' dedi.

Mutasyonlu Virüs Belirtileri Nelerdir?

Mutasyonlu Virüs Belirtileri Nelerdir?

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, İngiltere'de ortaya çıkan mutasyonlu koronavirüse ilişkin DHA'ya açıklama yaptı.

Prof. Dr. İlhan, mutasyonlu virüsün öldürücülüğünün az olmasının iki nedeni olabileceğine vurgu yaparak, 'Bulaştığı kişi sayısı fazladır, daha hafif hastalık yapıyor olabilir ya da bulaştıklarında bir bölümünde yine hastalık olabileceği gibi bir bölümü daha hafif geçiriyordur, o yüzden de öldürücülük hızı düşmüş olabilir. Bunu takip edip görmek gerekiyor. Kısıtlamalara uymak gerekiyor, vatandaşlarımız şunu düşünmeli; eğer yüzde 70 bulaştırıcılık fazlaysa en az benim iki kat önlem almam gerekiyor. İngiltere'den gelen 15 hastanın tedavisinin devam ettiğini biliyoruz, yakınları da karantinada. İngiltere'deki meslektaşlarımız, öksürük ve solunum semptomlarının daha fazla olduğunu söylüyorlar. Burada da muhtemelen öyledir' ifadesini kullandı.

Mutasyonlu Virüs Ülkemizde Kaç Kişide ve Hangi İllerde Görüldü?

Mutasyonlu Virüs Ülkemizde Kaç Kişide ve Hangi İllerde Görüldü?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise mutasyonlu virüs görülen kişi sayısını açıkladı. Koca, “Riskli mutasyonlar sınır tanımadan yayılıyor. Ülkemizdeki İngiltere mutasyonu 196 oldu, 2 Güney Afrika, 1 de Brezilya varyantı ile karşılaşıldı. Yeni mutasyonların görüldüğü ve vakaların yeniden artışa geçtiği bugünlerde tedbirlerden taviz vermeden mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

DHA’ya konuşan Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Sema Turan ise, mutasyonlu virüs görülen kent sayısının 23’e yükseldiğini belirtti.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın