Görüş Bildir
Haberler
Köprüçay'da HES'e Onay

Köprüçay'da HES'e Onay

Ulaş
09.02.2015 - 18:21 Son Güncelleme: 09.02.2015 - 23:40
onedio.com
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi, senede 2 milyon kişinin rafting yapmış olduğu Köprülü Kanyon Milli Parkı’na komşu alanda çevreyi, turizmi ve yöre halkını olumsuz etkilemesi beklenen hidroelektrik santrali (HES) yapılmasını uygun buldu. 

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin şubat ayı olağan meclis birleşimi Antalya Su ve Atıksu İdaresi'nin konferans salonunda yapıldı. Toplantıda, Manavgat'a bağlı Değirmenözü köyü yerleşim alanı sınırlarında HES yapılması için 1/5 bin ölçekli nazım bayındırlık planı ile 1/bin ölçekli tatbikat hazırlanmanı hazırlanmasının uygun olduğuna ait İmar ve Şehircilik Komisyonu'nun raporu görüşüldü. Cumhuriyet Halk Partisi CHP 'li Oytun Eylem Doğmuş ile Mustafa Reşat Oktay'ın şerh fena düştü rapora Cumhuriyet Halk Partisi CHP grubu karşı çıkarken, Milliyetçi Hareket Partisi MHP grubu çekimser kaldı. Bölgeye HES kurulmasının uygun olduğuna ait rapor AKP grubunun oylarıyla onaylandı .

Eko sisteme ve turizme ziyan vereceği öne sürülen HES'in yapılacağı alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırlamış olduğu 1/100 bin ölçekli Antalya-Burdur-Isparta Çevre Düzeni Planı'nda orman alanı olarak görülüyor. 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı da bulunmayan bölgeye yapılacak olan HES senede 1 milyon kişinin rafting yapacağı Köprülü Kanyon Milli Parkı'na komşu olacak. Eko sistemi ve turizmi olumsuz etkilemesi beklenen Değirmenözü HES, Yukarı Köprü Çay havzasında inşa edilecek Kasımlar Barajı ve 3 HES projesinin parçası olacak. Değirmenözü köyü yerleşik alanında inşa edilecek HES dolayısıyla çok fazla sayıda bina santral alanı içinde kalacak. 

Manavgat Belediyesi'nin karşı çıktığı HES'in, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 30 Mayıs 2014'te onayladığı Uzun Devreli Gelişme Revizyon Planı'nın araştırma raporunda Köprülü Kanyon Milli Parkı'nın ekosistem dengesini bozacağı ve biyoçeşitliliğe ziyan vereceği, bu nedenle de yapımına izin verilmemesi gerektiği belirtiliyor. Raporda Köprü çayın turizm potansiyeline ve yöre halkının göreceği zarara da dikkat çekiliyor.

HES’İ SAVUNDU

AKP grubu iki kısımdan oluşan ve çok büyük bölümü Isparta vilayet sınırlarında mevcut bulunan Kasımlar Barajı ve HES’le ilgili iddiaların gerçeği yansıtmadığını, Değirmenözü’ne gerçekleşen santralin ulusal park dışında kaldığını, bundan evvel yürütmenin durdurması için gerçekleşen müracaatın Danıştay tarafından reddedildiğini savundu. Hasan Ali İrban, bölgeye yapılacak olan HES’i savunarak, ÇED pozitif raporu bulunduğunu ve bazı bölge sakinlerinin projenin beraberinde olduğunu ileri sürdü.

PLAN OLMADAN İNŞAATA BAŞLANMIŞ

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen ise bundan evvel Ahmetler köyüne yapılmak istenen HES’le ilgili problemler yaşandığını ve projenin iptal edildiğini hatırlatarak, yöre insanının yapılmak istenen yeni projeyle ilgili da kaygılı olduğunu belirtti . Yılda 2 milyon kişinin kısımda rafting yaptığına işaret eden Sözen, 'Suda sıkıntı yaşanacağına, tabii yapının kaybolacağına yönelik ciddi problemler var. Bu işi üstlenen firma bir süredir çalışma yapmakda fakat bayındırlık planı uygulaması yok. Bu olmadan başlayamaması gerek . Bakanlık şu lahza görüş talep etmesine rağmen firmanı çalışması olduğunu biliyorum. Konu Manavgat meclisinde reddedildi. Bölgenin ciddi rahatsızlığı var.' diye açıkladı .

ÇARE HES’TE DEĞİL GÜNEŞTE

Cumhuriyet Halk Partisi CHP ’li Mustafa Reşat Oktay ise yapılmak istenen HES’in 100 MW gücünde olduğunu ve ömrünün 50-60 sene olacağını dile getirerek, '50-60 sene 100 MW elektrik alacağız fakat senede 2 milyon turiste hizmet veren ulusal parkı tartışılır hale getireceğiz.' diye belirtti . Dünya turizm piyasasının böyle bir hatayı affetmeyeceği uyarısında mevcut bulunan Oktay, 'Çevreye verilecek olumsuzluk önemseniyor. Enerjiye ihtiyacımız var fakat burada değil. Buna hassasiyet göstermemiz lazım geliyor .' değerlendirmesinde bulundu. Oktay, enerji açığına HES’lerle değil, güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çözüm bulunması gerekmekde olduğunu savundu.

ÇEVRE MUTLAKA TAHRİP OLUYOR

Cumhuriyet Halk Partisi CHP grup sözcüsü Ruhi Beşiktaş da HES inşaatı olan bölgelerde yaşanan sorunlara dikkat çekerek bunları belirtti : 'HES’in gittiği her kısımda jandarma ile köylü karşı karşıya gelmiştir. Mutlaka çevre tahribata uğramıştır. Temiz enerji dedikleri olay gerçekleşmemiştir. Irmaklarda neredeyse can suyu kalmamıştır. Ağaçlar kesilmiş, iş makineleri bölgeye girmiştir. Değerlerlerimizi koruyup, sahip çıkalım.'

MİLLETVEKİLLİĞİ İÇİN İSTİFA ETTİLER

Büyükşehir Meclisi’nde 7 Haziran 2015’te yapılacak olan milletvekilliği genel seçimi için istifalar da yaşandı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde Aksu’yu temsil eden Milliyetçi Hareket Partisi MHP ’li Ahmet Yaşar ile AKP'li Mehmet Başaran mebus namzet adayı olmak için istifalarını açıkladılar. Yaşar Antalya’dan, Başaran ise Burdur’dan, kendi partilerinden namzet adayı olacak. İstifa eden üyelerin yerini Aksu ve Kepez ilçe belediyelerinden birer yedek üye dolduracak.

  • Cihan
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam