Görüş Bildir
Haberler
Kış Sezonunu Geldi! Vata Kış Mevsimi Boyunca Uygulayabileceğiniz Wellbeing Önerileri

etiket Kış Sezonunu Geldi! Vata Kış Mevsimi Boyunca Uygulayabileceğiniz Wellbeing Önerileri

Ebru Şinik
13.10.2022 - 11:56

Kışı grip ve nezle olmadan geçirmek, viral enfeksiyonlara karşı kalkanımız olan bağışıklık sisteminizi yükseltmek, güçlü tutmak ister misiniz bazı günlük rutinler aracılığıyla?

Bu yazımda size ayurvedanın kış mevsimi için önerdiği koruyucu tıp protokollerinden bahsetmek istiyorum. Ben yıllardır bunları uygularım ve hem fiziksel hem de zihinsel açıdan çok ciddi yararını görürüm.

Öncelikle ayurveda nedir, bilmeyenler için kısaca açıklamak isterim:

Ayurveda, WHO-Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu gezegende kabul gören üç bütüncül tıp sisteminden biridir. Ayurvedayı alopatik batı tıbbı ve Çin tıbbından ayıran en önemli özelliği Koruyucu tıp alanındaki çok etkili, tamamen yaşam tarzı düzenlemesine dayalı geniş protokolleridir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Wellbeing Ajandası | EKİM Ayı Günlük Rutinleri

Ayurveda’da soğuk, nemli ıslak, rüzgarlı kış sezonu Vata doshanın hakim olduğu mevsim olarak belirtilir. Vata dosha eter ve hava elementlerinden oluşur. Bu elementlerin tüm doğada yükseldiği bu zaman diliminde bağışıklık sistemini desteklemek, beslemek ve zayıf düşmesini önlemek üzere Ayurveda bize harika öneriler vermektedir.

Şunu bilmelisiniz ki doshanız yani bünye tipiniz ne olursa olsun, her sezonu temsil eden dosha niteliklerinden etkileniriz. Çünkü doshalar sadece insanlara has beden ve zihin birleşimi olan bünye tiplerini temsil etmez. Doshalar aynı zamanda 24 saatten oluşan bir gün içerisindeki farklı saat dilimlerini yani sirkadiyen ritimleri ve mevsimsel döngüleri de temsil ederler. Buna göre yaz mevsimini Pitta, sonbahar ve kışı Vata, ilkbaharı ise Kapha dosha nitelikleri temsil eder.

Eğer prakrutiniz baskın bir Vata ise; yani kendinizi bildiniz bileli düzensiz sindirim sistemine sahipseniz, zihniniz hiper-aktifse, el ve ayaklarınız genellikle soğuksa, tuzlu gıdalara düşkünseniz, cildiniz çok kuruysa bu tipik bir Vata’sınız demektir ki, özellikle kışın Vata mevsiminde bünyenizi dengelemek ve bütünsel sağlık halinizi korumak için çok daha fazla dikkat etmeniz gerekmektedir.

Eğer prakrutiniz baskın bir Pitta veya Kapha ise ve patalojik bir semptomunuz yoksa, o halde gene mevsimlere göre değişen tabiat ritimlerinden etkileneceğinizden, her mevsim için önerilen rutin ve önerilere dikkat etmeniz bağışıklık sisteminizi korumaya almak için çok iyi bir fikirdir.

Özetle 15 Ekim-15 Mart arası ağırlıklı olarak kuru, soğuk, hafif ve değişken nitelikleri barındıran Vata sezonuna  girmiş bulunuyoruz. Ekim, kasım, aralık, ocak ve şubat ayları boyunca devam edecek olan Vata sezonunda hem fiziksel hem de zihinsel dengenizi korumanız, kendinizi sağlıklı, dinç ve enerjik hissetmeniz için aşağıdaki önerilerim çok fayda sağlayacaktır. Bu öneriler patalojik bir rahatsızlığı olmayan, detoks veya kilo verme sürecinde olmayanlar için geçerlidir.

Vata kış mevsimi boyunca ayurvedik öneriler:

Vata kış mevsimi boyunca ayurvedik öneriler:

• Menü seçimlerinizde soğuk gıdalardan sakınınız ve her daim sıcak ve sulu menü tercihleri yapın. Her öğünde çorba tüketimi ve tencere yemekleri çok dengeleyici olacaktır. 

• 30 yaşın üzerinde günde iki öğün enerji alışı için yeterlidir.

• Günün en kuvvetli öğününün öğle saatlerinde olmasını hedefleyiniz.

• İki ana öğün arasında en az 5 saat olmalıdır.

• Baharat kullanımı çok önemlidir. Baharatlar doğru kullanıldığı takdirde sindirim sisteminin ana işlevlerini destekleyici etkileri barındırır. 

• Vata mevsiminde özellikle şifalandıran baharatlar; taze zencefil, kimyon, kakule, tarçın, karanfil ve karabiberdir.

• Özellikle öğlen yemeklerinde ilikli kemik suyuna çorbalar adeta ilaç etkisi yaratan nitelikleri barındırır.

• Soğuk ve buzlu içeceklerden uzak durun. Gün boyunca sıcak bitki çayları ve içine karanfil veya bir dilim limon dilimi eklenmiş ılık su yudumlayın.

• Özellikle bu linkte bulunan taze zencefil çayından her gün 1-2 bardak sıcak olarak tüketmek immun sisteminizi ve solunum yollarınızı koruyacaktır.

• Vata sezonu boyunca menü seçiminizi asla sadece bir salata ile sınırlamayın. Bu mevsiminde salt çiğ beslenmeyi sakın tercih etmeyin. Sebze ve baklagilleri bol ayurvedik baharatlı pişirerek tüketin. Bu sindirim sisteminizdeki gaz yapıcı etkileri azaltır. 

• Eğer salata yiyecekseniz öncesinde sıcak bir çorba ya da yanında bitki çayı için.

• Tuzlu, tatlı ve ekşi tatları tercih edin ve batıcı, yakıcı ve acı tatları barındıran besin gruplarını azaltın.

• Unutmayın ayurvedada tatlı grubu vücudumuzun yapıtaşları olan tüm protein, karbonhidrat ve yağları temsil eder. Bu enflamasyon önleyici beslenme biçiminin detaylarını öğrenmek isterseniz Yükselen Çağ Wellbeing Akademi çatısı altında verilen, bu linkte detaylarını inceleyebileceğiniz  Wellbeing Uzmanı, Biyointegratif Nefes Terapisti, Ayurvedik Yoga Terapist veya Wellaging ve Egzersiz Beslenmesi Koçu sertifika programlarından birine katılabilirsiniz.

• Egzersiz yaparken kendinizi çok zorlamayın. Ağır kardiyo çalışmalarından ziyade daha hafif, bağışıklık sistemini zorlamayacak, fasya ağını ve uzun kasları esnetmeye ve omurilik sağlığına yönelik egzersiz aktivitelerini tercih edin.

• Sizi sıcak tutan giysiler giyin. Özellikle el ve ayaklarınızı kuru ve sıcak tutun. Atkı ve kulaklık olmadan dışarı çıkmayın.

• Her gün benmari usulü ısıttığınız ılık Vata Masaj Yağınız ile banyo sonrası tüm vücudunuza Self-Abhyanga masajı yapın. Bu Vata sezonu boyunca sizi en çok dengeleyecek rutinlerden birisidir. Vata dengeleyici yağı Daily Wellbeing markalı ürün yelpazemizde bulabilirsiniz. 

• Self-Abhyanga masajını nasıl yapacağınızı ise bu linke basarak öğrenebilirsiniz. Gün içerisinde sabahları ya da akşamları yatmadan ne zaman vaktiniz varsa bu masajı 5-10 dakika boyunca tüm vücudunuza uygulayın.

• Sabahları sinüslerinizi Neti Pot uygulamasıyla temizledikten sonra ve burun mukozalarınızı Nasya Yağı ile nemlendirin. Bu işlem gün boyunca ve gece boyunca uyurken burun mukozanızın kurumasını önleyecek ve daha rahat nefes almanızı sağlayacak ve aynı zamanda anti-viral özelliği sayesinde  muhtelif gripal enfeksiyonlara karşı kalkan görevi görecektir. Nasya Yağı ile ilgili detaylı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz.

• Her akşam ortalama 8 saat uyuyun! 22.30-23:00 civarı yatağa girerek, bedeninizin gece boyunca kendisini yenilemesinden ve tamir etmesinden mahrum bırakmayın. Dengede bir yaşamın en önemli anahtarı her gece alınan kaliteli uykudur.

• Uykusuzluk, anksiyete, hiper-aktivite, konsantrasyon bozukluğu, kabızlık gibi vata dengesizliklerinden etkilenmemek için düzenli pranayama nefes egzersizleri ve meditasyon yapmayı öğrenin.

• Unutmayın, her gün 20 dakikalık bir meditasyon uygulaması sizi zihinsel ve fiziksel sağlınıza kavuşturabilecek en önemli destek mekanizmalarındandır. Bilimsel bazlı metotlarla meditasyon öğrenmek için Yükselen Çağ Wellbeing Akademi tarafından düzenlenen eğitimlere katılabilirsiniz.

İyi Ol, Mutlu Ol!

YouTube

Instagram

Facebook

Twitter

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın