Görüş Bildir
Haberler
Kim Derdi Bir Gün Google'dan da Büyüğü Olacak Diye! İşte Huzurlarınızda Alphabet

Kim Derdi Bir Gün Google'dan da Büyüğü Olacak Diye! İşte Huzurlarınızda Alphabet

Altay Şengür
12.08.2015 - 02:56 Son Güncelleme: 12.08.2015 - 19:29

Küçük bir arama motoru olarak hayatımıza giren ve bugün birçok alanda öncü bir şirket haline gelen Google, Alphabet adı altında yeniden yapılandırılıyor.

Google'da CEO koltuğunda oturan Larry Page'in CEO olarak yer alacağı Alphabet'de, Sergey Brin de Başkan olarak görev alacak. 

Google'in yeni CEO'su ise 2004 yılında Google'a adım atan ve Chrome ile sağladığı başarının ardından Android bölümünün başına geçirilen Sundar Pichai oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Alphabet şirketinin genel özellikleri nelerdir?

Alphabet şirketinin genel özellikleri nelerdir?

Öncelikle birçok insanda oluşan yanlış fikirleri düzelterek başlayalım. 1 gün önce, Google Ceo’su Larry Page tarafından açıklanan karar sonrası birçok insan Alphabet’i, yeni bir Google servisi (Nest, Google X Incubator vb.) olarak düşündü. Asıl olan ise tam tersi: Google, bundan böyle Alphabet'in altında faaliyet gösteren şirketlerden biri haline geliyor. 

Bir nevi şemsiye gibi olan bu şirket altına giren Google daha küçülmeye giderken, Google'a bağlı Android, Youtube vs. Alphabet çatısı altında farklı birer şirketmiş gibi yönetilecek. 

Bu sayede Larry Page ve Sergey Brin, yeni yönetim ekipleri ile birlikte tüm şirketleri çok daha iyi ve verimli bir şekilde yönetmeyi, herkesin tam verimli şekilde kendi alanı ile ilgilenmesini hedefliyorlar.

Alphabet’in web sitesi nedir?

Alphabet’in web sitesi nedir?

Alphabet şirketi bu konuda da farkını ortaya koymuş ve oldukça farklı bir web sitesi ile karşımıza çıkıyor. 

Şirketin web sitesi: https://abc.xyz/. Linke baktığınızda sanki virüslü bir siteymiş gibi gözükse de bu büyük şirket, bu web sitesi altında ikamet edecek..

Google hayatımızdan çıkacak mı?

Google hayatımızdan çıkacak mı?

Esasında Google adı bitmiş değil. Google hala görevine devam ediyor fakat artık ana çatıyı oluşturan şirket Alphabet olacak. Yani hayatımızdan Google çıkmayacak. 

Şirketin web sitesi olan abc.xyz'de başlığı 'G is for Google' olan bir yazı paylaşan Larry Page, yeni oluşum hakkında bilgi vermiştir. Bu paylaşım birçokları tarafından alfabedeki her harf için bir şirket olacağının habercisi olarak da yorumlandı elbette.

Böyle bir strateji izlenmesindeki amaç ne peki?

Böyle bir strateji izlenmesindeki amaç ne peki?

Aslında çok basit, hatta mükemmel bir vizyon da denilebilir. Böyle bir yol izlenirken en büyük amaç kesinlikle yenilikçi alanlara yatırım yapmaktan başka bir şey değil. Alfabedeki her harf için bir şirket kurulduğunu düşünün. Şöyle ki: 

Atılan bu adım ile birlikte Google’ın arama motoru, internet reklamcılığı gibi temel birimlerini, sağlık projeleri, insansız araba gibi daha yenilikçi çözümler üzerinde çalışan birimlerinden ayırmak. 

Yeniden yapılandırma sürecinde YouTube, Android, Google Search, Gmail, Chrome ve Maps gibi ürünler de yeniden isimlendirilmiyor. Alphabet çatısı altındaki tüm birimler artık finansal olarak ayrıştırılacak ve bundan sonraki çeyrek sonuçları da her birim için muhtemelen biraz daha detaylı şekilde açıklanacak.

Not: Yukarıdaki görsel yaklaşık 1 sene önce reddit tarafından yayınlanmış tahmini bir görseldi. Sadece 'J' harfine karşılık gelecek şirket eksik, geri kalanlar ise doğru bir şekilde öngörülmüş.

Google şirketleri, Alphabet altında nasıl yapılandırılıyor?

Google şirketleri, Alphabet altında nasıl yapılandırılıyor?
webrazzi.com

Alphabet’in altındaki yeni şirketlerin her birinin ayrı birer CEO’su olacak ve Alphabet’e bağlı olmak dışında kendi içinde bağımsız olarak çalışabilecek. Şirket dökümanlarına göre Alphabet altında yapılandırılan yeni 7 Google şirketi şöyle sıralanıyor; 

  • Calico: Daha sağlıklı ve uzun bir ömür sürmenin yollarını arayan birim. Şu anda yönetimi Arthur Levinson‘da. 

  • Nest: Akıllı ev teknolojilerine odaklanan birim. Bu birimin CEO’su hiç şüphesiz Nest‘i Google’a satma başarısını yakalayan Tony Fadell. 

  • Google Ventures: Yeni şirketleri fonlayan yatırım birimi Google Ventures‘ı pekala tanıyoruz. Şu anda Bill Marris tarafından yönetiliyor. 

  • Google: Bildiğimiz Google. İçinde Android, Arama, Youtube, Haritalar, Reklamcılık gibi kollara ayrılıyor. CEO’su Sundar Pichai. 

  • Google X: Google içinde kurulan özel/devrimsel projeler birimi. Boston Dynamics muhtemelen bu bölümde kalacak ama Google X içinde başlayan Google Glass şu anda Tony Fadel’in çalışma alanında yer alıyor. Tabi bir de Dan Doctoroff tarafından idare edilen ve akıllı şehir kavramı üzerinde çalılan yeni bağımsız proje birimi Sidewalk Labs var. 

  • Google Capital: Uzun vadeli yatırımlar yapan Alphabet birimi. Google Capital ekibi, şu anda aynı seviyedeki farklı yöneticiler tarafından idare ediliyor. 

  • Google Fiber: Fiber internet ağı kurmakla görevli birim. Eski adı Google Fiber.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0