Görüş Bildir
Haberler
Kılıçdaroğlu: 'Bir Ülkenin Cumhurbaşkanı Kaçak Binada Oturur mu?'

Kılıçdaroğlu: 'Bir Ülkenin Cumhurbaşkanı Kaçak Binada Oturur mu?'

FreiGeist
24.10.2014 - 12:03

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yeni Cumhurbaşkanlığı binasında verilecek 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu'na davetli olan herkese 'Kaçak binadaki resepsiyona katılmayın' çağrısı yaptı.

CHP Parti Meclisi (PM) öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, açılışı 29 Ekim'deki resepsiyonla yapılacak yeni Cumhurbaşkanlığı binasının kaçak olduğunu savundu. Binanın yapımının yargı kararıyla durdurulduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu 'Bir ülkenin Cumhurbaşkanı kaçak binada oturur mu?'diye sordu.

'Bizi Ak Saray'da bekliyorlarmış. Gitmeyin, kirlenmeyin, gidenler kirlenecektir. O bina, alın teriyle bu vatandaşların vergileriyle yapıldı. Orada Cumhuriyeti kutlayacaklarmış, hangi Cumhuriyeti? Alın teri ve gözyaşıyla kurulan Cumhuriyeti mi, yolsuzlukların başkenti yaptığı Ak sarayı mı, o Cumhuriyeti mi kutlayacaklar? Biz cumhuriyeti meydanlarda fener alaylarıyla, halkla kutlayacağız, coşkumuzla kutlayacağız. Oraya gidenler de ister sanatçı ister işadamı...Mahkeme kararıyla yapımı durdurulan kaçak bir yapıya gidip Cumhuriyeti kutlamak için Erdoğan'ın dizinin dibine çöken insanları tarih affetmeyecektir. Bırakın kendi kendilerine yolsuzluklarını kutlasınlar. Baş aktör olarak Rıza Sarraf'ı çağırsınlar, devleti nasıl soyduklarını anlatsınlar. Bu onlar için gurur vesilesi olacaktır.'

'Açmazsan namertsin'

Kılıçdaroğlu 17 Aralık soruşturması hakkında takipsizlik kararı veren Savcı Ekrem Aydıner'e yönelik eleştirilerini sürdürdü, grup toplantısındaki eleştirileri nedeniyle Aydıner'in kendisine tazminat davası açacağını söyledi:

'Bunu affetmeyeceğiz, ne o savcıyı ne o dosyayı unutacağız. Savcı tazminat davası açacakmış, açmazsan namertsin. Kalkacaksın gideceksin hırsızların dizinin dibine çökeceksin. Sen hırsızların avukatısın, savcı değilsin. Biz bunu affetmeyeceğiz.'

Meclis'te 4 eski bakanla ilgili kurulan komisyondaki dosyanın milletvekillerine verilmediğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, eski bakanların avukatlarına dosyanın blok olarak verildiğini savundu.

'Davutoğlu by-pass ediliyor'

Hükümetin dış politika ve çözüm sürecini yönetemediğini öne süren Kılıçdaroğlu devlet yönetiminde söylem farklılıkları yaşandığını söyledi. Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık makamlarının fiilen boş olduğunu savunan CHP lideri, Erdoğan'ın Davutoğlu'nu by-pass ettiğini iddia etti, yeni HSYK teklifini örnek verdi:

'Yeni bir teklif getirdiler. Önce şunu soralım niye tasarı olarak gelmedi teklif olarak geldi. Tasarı olsaydı Bakanlar Kurulu'nda görüşülürdü. Teklif olarak verildi ve Salı günü verildi. Neden?. Davutoğlu'nun abisi dedi ki 'Salı günü gelecek Meclis'e'…Böylece Davutoğlu by pass edildi. Almanya'da Führer bir şey söyler ertesi gün yerine gelirdi. Aynı süreci yaşıyoruz.'

Dünya liderlerinin de Davutoğlu 'pas geçerek' Erdoğan'ı aradığını söyleyen Kılıçdaroğlu, 'Çünkü onlar da biliyor ki ülkeyi Davutoğlu yönetmiyor. Bu, Davutoğlu'nun ağırına gitmiyor ancak bu ülkenin ana muhalefetinin genel başkanı olarak benim ağırıma gidiyor' dedi.

'Önce sen sus'

Kobani'ye destek eylemleri için 'iç isyan' ifadesini kullanan CHP lideri, hükümeti olaylara seyirci kalmakla eleştirdi. Kılıçdaroğlu muhalefetin sağduyu çağrısı yaptığı, iktidarın şiddeti teşvik ettiği bir döneme girildiğini savundu:

'İşler tam tersine dönmüş, böyle bir anlayış olabilir mi, neden biz bu çağrıyı yapıyoruz çünkü biz ülkemizi seviyoruz. Kişisel gizli hiçbir ajandamız yok, İktidar koltuğuna yapışmak gibi bir düşüncemiz de yok.

Koşa koşa İmralı'ya gittiler, yalvardılar yakardılar. Görüşmeler sağlandı olaylar bitti. Şu Türkiye Cumhuriyeti devletinin geldiği noktaya bak, nasıl içinize sindirirsiniz? Böyle bir anlayış olabilir mi, ben itiraz etmeyeceğim konuşmayacağım da kim konuşacak…Bana 'sus' diyor, önce sen sus, aklını başına al devleti yönet, yönetimiyorsan bırak.'

Fazıl Say'a destek

Kılıçdaroğlu, piyanist Fazıl Say'ın eserlerinin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası 2014-2015 programından çıkarılmasına da tepki gösterdi. Hükümetin baskı uygulamaya sanatçılardan başladığını savunan CHP lideri, 'Akıl var mantık var, bana hangi demokratik ülkede böyle bir yasak olduğunu söyler misiniz? Say ne yaptı? Eline silah mı aldı, molotof mu aldı, yüzünü kapattı mı? Tek çaldığ piyano, ama çalma anlayışı farklı...O piyano çalıyor öbürleri başka şey çalıyor, yediremiyorlar.' dedi.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/chp...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0