Görüş Bildir
Haberler
Kendimizinki Yetmiyor Bir de ABD Enflasyonundan Etkilendik: Dev Projelere Ne Kadar Ödedik?

Kendimizinki Yetmiyor Bir de ABD Enflasyonundan Etkilendik: Dev Projelere Ne Kadar Ödedik?

Enflasyon tüm dünyada sorun olurken, Türkiye'de ekstra bir sorun olmaya devam ediyor. 

İçeride yüksek enflasyon ile mücadelemiz sürerken, bir de bunların üzerine doların sahibi ABD'nin enflasyonuna fark ödüyoruz. 

Dolar, sorunumuz olmaya nasıl devam ediyor?

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hazine garantileri dolar ve ABD enflasyonu içeriyor

Hazine garantileri dolar ve ABD enflasyonu içeriyor

Sözcü'den Taylan Büyükşahin haberine göre, Hazine'nin cebinden tek kuruş çıkmayacak denilerek döviz borçları ile inşa edilen yap-işlet-devret (YİD) projelerinin ülke ekonomisine maliyeti katlanarak artıyor. 

YİD modeli ile inşa edilen Osmangazi ve Yavuz Sultan Selim Köprüleri ile Avrasya Tüneli'ne dolar kuru üzerinden ödenen Hazine garantilerine ABD enflasyon farkı da veriliyor. Son 6 yıllık ABD enflasyon rakamları üzerinden yapılan hesaplamalara göre, 3 projede toplam 135 milyon 65 bin dolar ABD enflasyonu farkı ödendi. Bu da 1 milyar 850 milyon TL'ye denk geliyor.

ABD enflasyonu döviz borçlarını katlıyor

ABD enflasyonu döviz borçlarını katlıyor

Hem araç geçiş sayılarına ulaşılamaması hem de ABD enflasyonunun artışa geçmesiyle birlikte bu projelerin vatandaşa maliyeti yıldan yıla artıyor. 

2021'de ABD enflasyonunun yüzde 7 ile son 39 yılın rekorunu kırması, YİD projelerinin döviz borçlarını da katlıyor. Mesela, araç başına 35 dolar + %8 KDV'lik ücret alınan Osmangazi Köprüsü'nün yıllık araç garantisi 14 milyon 600 bin. 2016'da açılan köprüdeki ücret, enflasyon farkıyla 41.25 dolara çıktı.

Projeler bedava değil

Projeler bedava değil

6 yılda Osmangazi Köprüsü için ödenen ABD enflasyon farkı 91 milyon 250 bin dolar oldu. Ayrıca, köprü geçiş ücreti sözleşme gereği KDV dahil 610 TL olması gerekirken 184.5 TL alınıyor. Geriye kalan 425.5 TL ise Hazine tarafından işletmeci şirkete ödeniyor. 

Projelere değil, bunların ödeme yükümlülüğünün hesaplanmamasına itiraz ettiklerini belirten İktisatçı Prof. Dr. Uğur Emek, en başından bu yana bu projelerin bedava değil, ödenecek bir sistem olduğunu söylediklerini kaydetti.

Bütçe, dolar 9 TL'yken hesaplanmış

Bütçe, dolar 9 TL'yken hesaplanmış

YİD projelerinde plansızlık ve politikasızlık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Uğur Emek, Karayolları bütçesinin büyük kısmının garanti ödemelerine gittiğini söyledi. 

Dolar kuru 9 TL seviyelerindeyken hazırlanan Karayolları bütçesinde bu ödemelerin yüzde 45 pay aldığını anlatan Emek, şimdi bunun yüzde 65'i geçtiğini kaydetti.

Sorular yanıtsız kalıyor

Sorular yanıtsız kalıyor

Hükümetin övündüğü projelerin faturasının kabarmasıyla birlikte buradaki veriler de gizlenmeye başladı. Araç geçiş sayıları, yapılan ödemeler gibi bilgiler son birkaç yıldır açıklanmıyor. 

En son 2020 Sayıştay raporunda Avrasya Tüneli'ne 450 milyon liralık ödeme yapıldığı kamuoyuna yansımıştı. Muhalefet milletvekillerinin konu ile ilgili soru önergeleri de yanıtsız kalıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
3
1
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın