Görüş Bildir
Haberler
Kendi Kuyularını Kendileri Kazdı: İcatları Yüzünden Yaşamını Trajik Bir Şekilde Yitiren 13 Mucit

Kendi Kuyularını Kendileri Kazdı: İcatları Yüzünden Yaşamını Trajik Bir Şekilde Yitiren 13 Mucit

Effy
06.06.2023 - 10:32

İnsanlığa katkısı olması amacı ile önemli buluşlara imza atan bu mucitler, icatları yüzünden yaşamını yitireceklerini nereden bilebilirdi? Başka bir deyişle, kendi kuyusunu kendi kazan mucitleri ve icatlarını listeledik. 👇

Kaynak: https://www.mentalfloss.com/article/6...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Henry Winstanley

1. Henry Winstanley

17. yüzyılda İngiltere'de yaşamış bir tüccar ve mühendis olan Henry Winstanley, bu sayede kazandığı para ile 5 gemi satın aldı. Eddystone kayalarında iki gemisini kaybeden Winstanley, bu konuda bir şey yapma gereksinimi hissederek 'deniz feneri' fikrini buldu.

Bunun ardından kıyıdan birkaç mil uzakta çıplak bir kayaya demir payandalarla sabitlenmiş granit ve ahşap yapılı deniz feneri inşa etti. Ancak 1703 yılında ortaya çıkan şiddetli fırtınada deniz fenerini terk etmeyi reddeden mucit, yaşamını yitirdi.

2. Thomas Midgley

2. Thomas Midgley

Dünyaya faydadan çok zararı olan bilim insanı olarak da bilinen Midgley, otomotiv sektöründe kullanılan tetraetil kurşun ve halen buzdolabı üretiminde kullanılan kloroflorokarbonu icat etti. Fakat ölümüne yol açan icatları bu ikisi değil.

Felç geçirdiği için yatakta hareket edebilmesini kolaylaştıran mekanik yatak tasarlayan Midgley, bir gün yatağın makarasına boynunu dolaması sonucu boğularak yaşamını yitirdi.

3. Karel Soucek

3. Karel Soucek

Akıllara durgunluk veren darbe emici varilin mucidi olan Soucek, bu icadıyla Niagara Şelalesi’nden atladı ve hayatta kalmayı başardı. Bu başarısından güç alarak daha riskli bir başka girişimde bulundu: 1985 yılında 'Astrodome' adında özel olarak inşa edilen 180 fit yüksekliğindeki şelaleden atladı. Darbe emici varilin havuzun kenarına çarparak parçalara ayrılması sonucunda hayatını kaybetti.

4. Henry Smolinski

4. Henry Smolinski

Başarılı bir mühendis ve mucit olan Smolinski, jet uçakları ve roketler tasarlıyordu. 1970'li yılların başında 'uçan araba' tasarlamaya larar veren Smolinski, mevcut arabalara takıp çıkarılabilecek kanatlar ve bir kuyruk tasarlamak istedi. Fakat maalesef uçan araba prototipinin deneme uçuşunda yaşamını yitirdi.

5. William Nelson

5. William Nelson

General Electric'de çalışan 24 yaşındaki Nelson hakkında pek fazla şey bilinmiyor. İcat ettiği motorlu bisikletin test sürüşünde kaza yapan Nelson, bu korkunç kazada yaşamını yitirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Valerian Ivanovich Abakovsky

6. Valerian Ivanovich Abakovsky

Sovyet yetkililerinin ülkeyi daha hızlı dolaşabilmeleri için yüksek hızlı bir vagon icat etme hedefiyle yola çıkan Abakovsky, bu sebeple yaşamını yitiren bir başka mucit. Arkasında pervane ve uçak motoru bulunan bir araç tasarlayan Abakovsky, Tula’dan Moskova’ya doğru gerçekleştirilen test sürüşünde gerçekleşen kaza sebebiyle yaşamını yitirdi.

7. Max Valier

7. Max Valier

Katı ve sıvı yakıtlı roket icat eden Valier, hedefini bir üste taşıyarak roketli bir araba icat etmek istedi. Deneme sürüşü 1930 yılında Berlin’de bir pistte gerçekleştirildi. Yakıcı madde olarak alkol kullanılan deneyde motor patladı ve Valier diri diri yanarak yaşamını korkunç bir şekilde kaybetti.

8. Francis Edgar Stanley

8. Francis Edgar Stanley

Aile şirketinde mucidi olduğu buharlı motoru geliştirmek için emek sarf eden Stanley, dönemin en hızlı motorlarından birinin icadına imza attı. Ancak 1918 yılında kendi motorunun olduğu bir araçla yaptığı yolculukta kaza yapan Stanley, yaşamını yitirdi.

9. Horace Lawson Hunley

9. Horace Lawson Hunley

Sadece kara taşıtları ölümcül olmuyor: İlk savaş denizaltısını 1863 yılında yapan Hunley'nin ilk tasarımı battı ve içindeki mürettebat yaşamını yitirdi. İkinci tasarımı da önceki gibi battı; bu sefer Hunley denizaltındaydı.

10. Thomas Andrews

10. Thomas Andrews

Titanik’in tasarımcısı ve başmühendisi Thomas Andrews, geminin ilk seyahatinde yer alan yolcular arasındaydı! 1912 yılında ilk seferine çıkan Titanik, bir buzdağına çarpma sonucu battı. Mucidin birçok insanın tahliyesine yardımcı olduğu ve kendisini kurtarmayı dahi düşünmediği söyleniyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Jean François Pilâtre de Rozier

11. Jean François Pilâtre de Rozier

Fransız kimyager, pirofirik maddeler üzerine bir çalışma gerçekleştirdi; bundan yola çıkarak sıcak hava balonu üzerinde denemek istedi. İlk denemesinde 25 dakika havada kalan ve 1000 m yükselmeyi başaran Rozier, ikinci denemede Manş Denizi’ni geçebilmek için havadan daha hafif bir gaz olan hidrojenle dolu ikinci bir balon ekledi. Daha fazla kaldırma kuvvetinin onu denizin diğer tarafına götürebileceğini düşünen Rozier, çıkan yangında balonun düşmesi sonucu yaşamını yitirdi.

12. Otto Lilienthal

12. Otto Lilienthal

1896 yılında planörü icat eden Lilienthal, gerçekleştirdiği bir uçuşta kuvvetli rüzgâr sebebiyle dengesini kaybetti. 15 metre yüksekten yere düşerek omurgasını kıran mucit, bir süre sonra bu sebepten ötürü yaşamını yitirdi.

13. William Bullock

13. William Bullock

O zamanlarda halihazırda mevcut olan rotatif baskı makinesinin gelişmiş bir versiyonu üzerine çalışan Bullock, dönerbasar isimli baskı makinesini icat etti. Maalesef bu icadını test ederken ayağı makineye sıkıştı ve kangren olması sonucunda yaşamını yitirdi.

İlginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

manyak mı laa bunlar icat ettikleri şeyi neden kendileri deniyorlar.