Görüş Bildir
Haberler
Kavun ve Karpuz Nasıl Seçilir? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kavun ve Karpuz Nasıl Seçilir? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ümran Sanğu
08.06.2023 - 06:47

En iyi karpuz ve kavunu seçmek için bazı taktikler vardır. Görünüşü, olgunluğu, tadı ve aromasını göz önünde bulundurarak en lezzetli kavunu ve karpuzu seçebilirsiniz. İyi karpuz ve kavun seçmeyi öğrendikten sonra yazın tadını dilediğiniz gibi çıkarabilirsiniz.

Karpuz ya da kavun seçerken olgunluğunu görünüşe göre değerlendirmelisiniz.

Karpuz ya da kavun seçerken olgunluğunu görünüşe göre değerlendirmelisiniz.

Sapa bakılması: Karpuzun veya kavunun sapına bakarak olgunluğunu anlayabilirsiniz. Yeşil saplı ise daha yeni toplanmıştır. Kahverengi saplı ise uzun zaman önce toplanmış olduğunu gösterir. Taze ve yeni olması için yeşil saplı meyveleri seçmelisiniz.

Ağırlığın değerlendirilmesi: Olgunlaşmış bir karpuz boyuna göre ağır olmalıdır. Sulu karpuz veya kavun daha ağır hissettirir. Bu yüzden elinizle karpuzu tartarak sulu ve olgunlaşmış olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Sesin dinlenmesi: Avucunuzla ya da parmak boğumlarınızla karpuza veya kavuna vurun. Eğer meyve olgunsa içi boş ve derin bir ses çıkması gerekir. Bu meyvenin hem sulu hem de olgunlaşmış olduğunu gösterir. Çıkan ses, donuk ya da düz çıkarsa meyve olgunlaşmamıştır.

Renk ve kabuğun incelenmesi: Karpuz ya da kavununuzu incelerken canlı renkte olmasına dikkat edin. Karpuzların, açık çizgili ve koyu yeşil kabuğu olmalı, kavunlar ise yeşilin tonları hatta sarıya çalan bir renge sahip olmaları gerekir.

Şeklin incelenmesi: Orantılı ve düzgün bir şekle sahipse olgunlaşmıştır. Düzgün gelişmemiş, orantısız kavun veya karpuzları almayın.

Karpuz veya kavun seçilirken görünümünün yanı sıra lezzeti ve aroması da önemlidir.

Karpuz veya kavun seçilirken görünümünün yanı sıra lezzeti ve aroması da önemlidir.

Aromasının değerlendirilmesi: Karpuzun ya da kavunun sapının ucunu koklayın. Eğer meyve olgunsa tatlı ve güzel bir koku gelmelidir. Koku az geliyorsa veya hiç yoksa henüz olgunlaşmamış olabilir. Koklayarak meyvenin lezzetini algılayabilirsiniz.

Tadının belirlenmesi: Eğer tadını denemek için izin veriyorlarsa sulu, olgun ve ferahlatıcı bir lezzet arayın. Yumuşak ya da susuz olan karpuz ve kavunlardan uzak durmalısınız. Olgun bir karpuz ve kavun sert, sulu ve tatlı olacaktır.

Çekirdeklerin belirlenmesi: Çekirdeksiz karpuz son yıllarda popüler bir hale geldi. Yeme kolaylığı açısından daha iyi olsa da onu da seçerken yine lezzetinin ve aromasının ön planda olması gerekmektedir.

Olgun kavun ve karpuz seçmenin birçok önemi vardır.

Olgun kavun ve karpuz seçmenin birçok önemi vardır.

Sağlığa faydaları: Bazı besinleri içlerinde barındırırlar. A ve C vitamini sayesinde güzel bir cilt ve güçlü bağışıklık sistemine fayda sağlarlar. Karpuzlar, bazı kanser türlerine karşı korumaya ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olurlar.

Doğal lezzet: Doğal şekerleri ve sululukları ile tatlı olarak tüketilebilir. Olgunlaşmamış bir kavun ve karpuz seçmek yumuşak, susuz ve cansız bir tat ile karşı karşıya bırakabilir. Olgun seçmek ise maksimum seviyede güzel bir tat ile karşılaşmanızı sağlar.

Gelişmiş tat: Karpuz ve kavunun tadı tamamen olgunluğu ile bağlantılıdır. Şekerler gelişir, sululuk oranı artar ve bu da tadının güzelleşmesini sağlar. Tatlılığın ve sululuğun dengelenmesi olgun kavun ve karpuz seçmenize bağlı olarak değişir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
1
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın