Görüş Bildir
Haberler
Karaciğer Yağlanması Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Karaciğer Yağlanması Nedir? Belirtileri ve Tedavisi…

Şebnem Sucu
03.03.2022 - 10:29

Vücudun fabrikası olarak da bilinen karaciğerde ortaya çıkan bir problem ciddi sorunlara neden olabiliyor. Tüketilen besinleri sindirmeye yardımcı olan enzim üretimini sağlayan karaciğerin yağlanması, alkol tüketen ya da tüketmeyen kişileri etkileyebilen bir sorundur. Çoğu zaman belirti vermeyen yağlanma, tedavinin ertelenmesi ile karaciğer sirozu ve karaciğer kanseri gibi ciddi hastalıklara götürebiliyor. Peki, karaciğer yağlanması nedir, belirtileri nelerdir? Karaciğer yağlanması tedavisi nasıl gerçekleşir? Merak ettiğiniz tüm detaylar haberimizde…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Karaciğer, vücutta en çok efor sarf eden organlardan biridir. Hem vücudu toksinlerden arındırır hem de vücutta besinlerin depolanmasını sağlar. Fakat bazı yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları karaciğerin yağlanmasına neden olabiliyor. Yağlanmanın şiddeti arttığında ise karaciğer hücrelerinde harabiyete sebep oluyor. Obezite, sigara ve alkol kullanımı karaciğer yağlanmasının en önemli belirtileri arasında yer alır. Tedavisi ise belirli aşamalardan oluşur. Peki, karaciğer yağlanması nedir? Bu konuya değineceğiz. İşte karaciğer yağlanması belirtileri ve tedavisi…

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğer Yağlanması Nedir?

Karaciğer yağlanması diğer bir ifade ile hepatik steatoz, karaciğerde aşırı yağ birikmesi ve depolanması sonucu gelişen bir sağlık sorunudur. Sağlıklı bir kişinin karaciğerinde az miktarda yağ olması normaldir. Ancak sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve kötü alışkanlıklar zamanla hayati organlardan biri olan karaciğerde yağlanmaya neden olur. Toplumda sık görülen karaciğer hastalıkları arasında yer alan karaciğer yağlanması bazı hastalarda iltihap sebebi ile yara dokusu oluşumuna neden olur. Bu durum karaciğer skarlaşması şeklinde ifade edilmektedir.

Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer Yağlanması Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer yağlanması her zaman çok net belirtiler vermeyebilir. Ancak bazı hastalar karnın sağ üst kısmında ağrılardan ve gün içinde yorgunluktan şikayet ederler. Aynı zamanda ani iştahsızlık buna bağlı kilo verme, vücutta şişlikler ve kusma karaciğer yağlanmasının başlıca belirtileridir. Bazen ciltte kaşınma hatta gözlerde sarılıklar da meydana gelebilir. Buna ek alarak kızarıklık, deride pul pul dökülme gibi cilt üzerinde meydana gelen değişimler karaciğer yağlanmasının belirtileridir.

Karaciğer Yağlanması Tedavisi

Karaciğer Yağlanması Tedavisi

Karaciğer yağlanması tedavisinde hastanın muhakkak kilo vermesi gerekir. Hastanın sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemesi önemlidir. Gerekirse diyetisyen eşliğinde sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturulur ve gün içinde yapılabilecek egzersiz önerileri ile hastanın kilo vermesi sağlanır. Yüksek kan şekeri veya diyabet gibi hastalıklardan kaynaklanan karaciğer yağlanmasında diyabet tedavisine öncelik verilir. Kan şekerinin dengelenmesi açısından doktorunuz gerekli tedavi planını hazırlayacaktır. 

Karaciğer yağlanmasının nedenleri göz önünde bulundurulduğunda hastaların alkol ve sigara kullanımını tamamen sonlandırması gerekir. Bu hastalığın tedavisine özel bir ilaç olmamakla birlikte tedavi hastalığın seyrine ve kişiye özel olarak belirlenir.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın