Görüş Bildir
Haberler
Karaciğer Rahatsızlığı Nasıl Anlaşılır?

Karaciğer Rahatsızlığı Nasıl Anlaşılır?

Şebnem Sucu
29.11.2021 - 11:41

Karaciğer rahatsızlıkları dendiğinde en yaygın görülenleri hepatit hastalıklarıdır. Siroz, karaciğer yağlanması, kistik hastalıklar ve karaciğer kanseri gibi daha birçok hastalık karaciğerin fonksiyonlarının bozulması sonucu ortaya çıkar. Vücutta hayati önemi bulunan karaciğerin işlevini yitirmesi bedende ciddi hasarlara sebebiyet vermektedir. Peki, karaciğer rahatsızlığı nasıl anlaşılır? İşte karaciğer rahatsızlığını ortaya koyacak o belirtiler…

İçeriğin Devamı Aşağıda

Karaciğer, vücuttaki en önemli ve en büyük organlardan bir tanesidir. Tüketilen besinleri vücudun kullanabileceği gıda maddelerine dönüştürür. Vücuttaki alkol, ilaç gibi toksik maddeleri temizleyen karaciğer; vitamin, demir ve yağlar gibi enerji kaynaklarını depolar. Karaciğer, vücutta bunlar gibi çok fazla sayıda işlevle görevlidir. Karaciğerin çeşitli sebeplerden zarar görmesi organın vücuttaki tüm işlevlerinin kaybına neden olur. Hepatit hastalıklar; ilaç, alkol ve karaciğer yağlanması sonucu ortaya çıkabilir. Karaciğer rahatsızlığı nasıl anlaşılır? Sorusunun yanıtlarına bu başlık altından ulaşabilirsiniz.

Karaciğer Hastalıkları Hakkında

Karaciğer Hastalıkları Hakkında

Karaciğer farklı nedenlerle zarar görebilir ya da hücreleri iltihaplanabilir. Örneğin, hepatit hastalıkları. Bunlar Hepatit A, B, C, D ve E olmak üzere 5 farklı çeşide ayrılır. Hepatit hastalıkları karaciğerin toksik, mikrobik ya da farklı sebeplerle meydana gelen iltihabi reaksiyonlarıdır. Tüm viral hepatitler bulaşıcıdır fakat bulaşma şekilleri farklılık gösterir.

 kronik karaciğer yetmezliği; alkolizm, siroz, hepatit ve karaciğer de yağlanmanın sebep olduğu ciddi bir hastalıktır. Özellikle orta yaşlı hastalarda safra yolu rahatsızlığı, alkol nedenli karaciğer hastalığı ve kronikleşmiş viral hepatitler görülür. Daha ileri yaşlarda safra yolu rahatsızlığı, tümoral sebepler ve siroz görülebilmektedir.

 Ülkemizde her 4 kişiden birinde ne yazık ki Karaciğer yağlanması hastalığı görülmektedir, hücrelerde aşırı yağ birikimi nedeniyle ortaya çıkar. Alkol tüketen kişiler nispeten karaciğer yağlanması açısından risk altındadır. Karaciğer yağlanması genellikle sağlıksız beslenme, kötü alışkanlıklar ve hareketsiz yaşama bağlı olarak ortaya çıkar. Tedavi edilmediğinde karaciğerin harabiyetine neden olabilirler.

Karaciğer hastalıklarından biri de karaciğer kanseri olup bu kötü huylu tümörler, aşırı alkol tüketimi, Hepatit A, hepatit B, siroza bağlı gelişebilir. Karaciğer kanserini önlemek için sigara ve alkolden uzak durmak, hepatit virüslerine karşı aşı önlemleri almak gerekir.

Karaciğer Rahatsızlığı Nasıl Anlaşılır?

Karaciğer Rahatsızlığı Nasıl Anlaşılır?

Karaciğer hastalığının başlangıcında kişilerde spesifik belirtilere rastlanmaktadır. Açıklanamayan kilo kaybı, yorgunluk ve halsizlik karaciğer hastalıklarının neden olduğu belirgin semptomlardır. 

Karaciğer hastalıklarının başlıca belirtileri şunlardır;

• Karın şişmesi ve karın ağrısı

• Dışkıda kan görülmesi

• Yorgunluk, mide bulantısı ve kusma

• Koyu renkte idrar

• Dışkıda solukluk

• Ayak bilekleri ve bacaklarda şişlik (ödem)

• Kilo kaybı

Bu belirtilerden bir ya da birkaçına sahipseniz doktorunuza başvurunuz.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın