Görüş Bildir
Haberler
Karaciğer Yağlaması Olanlar Nasıl Beslenmeli? İşte Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Besinler...

Karaciğer Yağlaması Olanlar Nasıl Beslenmeli? İşte Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelen Besinler...

Müge Kakşi
31.08.2021 - 10:20

Karaciğer hücrelerinin normalden fazla yağlanmasına karaciğer yağlanması adı verilir ve sıklıkla karşılaşılabilen bir rahatsızlıktır. Karaciğer yağlanmasının fazla kilo, şeker ve tansiyon gibi etken alt hastalıkları da olabilir. Karaciğer yağlanması sağlıklı beslenme ve spor ile geçebilmektedir. Peki, karaciğer yağlanmasına ne iyi gelir? Karaciğer yağlanması durumunda nasıl beslenilmeli? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Karaciğer, karaciğer hücrelerinden oluşan bir organdır. Karaciğer hücrelerinin gereğinden fazla yağlanması durumunda ise sıkça duyduğumuz karaciğer yağlanması hastalığıyla karşı karşıya kalınıyor. Birçok durumda karaciğer yağlanması kendisini siroza kadar belli etmeyebiliyor. Beslenme düzenimizle karaciğer yağlanmasının önüne geçmek mümkün olabiliyor. Karaciğer yağlanmasında tüketilmesi gereken besinleri haberimizde sizler için derledik...

KARACİĞER YAĞLANMASINDA NELER YENİLMELİ?

Herhangi bir belirti ile kendini göstermeyen karaciğer yağlanması siroz oluncaya kadar fark edilmeyebiliyor. Daha çok farklı hastalıklar nedeni ile gidildiğinde fark edilebiliyor. Karaciğer yağlanması durumda beslenme düzenine dikkat etmek gerekmektedir. Karaciğer yağlanmasına iyi gelen şeylerden bazıları şu şekilde;

  • Karaciğer yağlanmasına iyi gelen beslenme şekli Akdeniz tipi beslenme olarak geçmektedir.

  • Akdeniz tipi beslenme de daha çok zeytin 

  • yağı, deniz ürünleri ve sebze ağırlıklı besinler tüketilmelidir. Ayrıca yağ, şeker ve un gibi besinlerden uzak durulmalıdır.

  • Ayrıca karaciğer yağlanmasına kahve tüketiminin oldukça iyi geldiği bilinmektedir. Günde 3 fincan kahve tüketimi karaciğer yağlanmasını tedavide oldukça başarılıyken karaciğer kanseri gibi hastalıklar için bile iyi gelmektedir.

  • Özellikle enginar ve deve dikeninin de karaciğer yağlanmasına en az kahve kadar etkisi olduğu bilinmektedir.

  • Baklagiller, bulgur pilavı, makarna gibi besinler kan şekerinde hafif bir yükselmeye neden olurken kan şekeri seviyesini uzun süreli korumaktadır. Bu yüzden bu tür bileşik şeker içeren gıdalar tüketilmelidir.

  • Et ve yumurta besleyici özelliklerinden dolayı karaciğer yağlanmasında tüketilebilir gıdalar arasındadır.

  • Tahıllar ve süt ürünleri de karaciğer yağlanmasında tüketilmelidir. Fakat bu gibi besinler tüketilirken besinlerin besleyiciliği göz önünde bulundurularak seçilmelidir. Örneğin 2 dilim ekmek 4 yemek kaşığı makarnaya eş değerdir gibi. Bu gibi durumlarda günlük denge oranı iyi ayarlanmalıdır.

Tüm bu beslenme şekillerinin yanında düzenli olarak egzersiz yapılmalı ve kilo alımının önüne geçilmelidir. Ayrıca alkol, fastfood, un, şeker gibi karaciğer yağlanmasına neden olan besinlerden uzak durulmalı ve Akdeniz tipi beslenme ön plana alınmalıdır.

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın