Görüş Bildir
Haberler
Kanal İstanbul'un ÇED Raporu Uygun Bulunarak Kabul Edildi

Kanal İstanbul'un ÇED Raporu Uygun Bulunarak Kabul Edildi

Batuhan
23.12.2019 - 12:04

Kanal İstanbul projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme Raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca uygun bulunarak kabul edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

10 gün boyunca askıda kalacak rapora göre, kazı çalışmalarında oluşacak toplam hafriyat 1 milyar 155 milyon 668 bin metreküp olarak hesaplandı.

"Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nden kaynaklanan sorumluluğunu azaltmaz ve değiştirmez"

"Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nden kaynaklanan sorumluluğunu azaltmaz ve değiştirmez"

Raporda, Kanal İstanbul geçişleri nedeniyle Montrö Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmaması istenirken özetle şu maddelere vurgu yapıldı:

  • Kanal İstanbul yoluyla Ege Denizi-Karadeniz arasında yapılması planlanacak bir geçiş, Montrö Boğazlar Sözleşmesi kapsamında uğraksız geçiş olmayacaktır. Böyle bir geçiş, geminin bayrak devletinin, acentesinin veya gemi yetkililerinin talebi üzerine olması durumunda kabul edilebilir ve Sözleşmedeki geçiş özgürlüğü ihlal edilmemiş olur.

  • Türkiye’nin yasama, yürütme ve yargı yetkilerinin tam ve mutlak olduğu egemenlik alanında Kanal İstanbul’un inşa edilmesi ve faaliyete geçmesi, İstanbul Boğazı’nın hukuki yükünü ve Türkiye’nin uluslararası hukuktan ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nden kaynaklanan sorumluluğunu azaltmaz ve değiştirmez.

  • Türkiye, uğraksız geçiş ilkelerinin ve Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin lafzına ve ruhuna zarar vermeden egemen devlet olarak Kanal İstanbul geçişlerini dilediği gibi düzenleyebilir.

  • Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Türk Boğazlarının güvenliği ile birlikte Karadeniz güvenliğini de düzenleyen, orijinal haliyle günümüze kadar yürürlükte kalabilen XX. Yüzyılın önemli bir istikrar ve denge belgesidir.

  • Lozan Barış Antlaşması’ndan sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli siyasal antlaşması olarak kabul edilmektedir.

  • Sözleşme’nin fesih edilmesi ve yeni bir sözleşme yapılamaması, Türkiye ve Karadeniz’e kıyıdaş devletlerle birlikte, Boğazları kullanan devletler için de belirsizliklere ve istikrarsızlıklara sebebiyet verebilecektir.

Erdoğan ihalenin en kısa sürede yapılacağını açıklamıştı

Ayrıca bakınız 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
304
268
35
18
17
11
4
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
hakkant

erdoğan çevre ve şehircilik bakanlığına bu raporu onaylayın demiş onlarda onaylamış işte uygun mu değil mi hiçbir önemi yok

Tıntın

Ulan kime yedirdiniz, kimden ne yediniz. Ne vaat edildi de göz göre göre vatana ihanette çağ atladınız.

bbwear

Tın Tın kardeşim sen akıllı bir arkadaşa benziyorsun,kanal istanbulun bir nedeni var,malum montrö anlaşmasına göre boğazlarımız başka ülkelerin gemileri tara... Devamını Gör

Sıradan Biri

Rant uğruna insanların canını hiçe sayıyorlar. Kanal istanbul projesi cinayet istanbul projesidir. Büyük istanbul depremini tetikleyecek projedir.