Görüş Bildir
Haberler
Kalp Krizi ve Felç 'Daha Az Tuzla' Önlenecek

Kalp Krizi ve Felç 'Daha Az Tuzla' Önlenecek

ATKN
26.10.2015 - 16:59

İşlenmiş gıdalarda daha az tuz kullanımı ya da tuzsuz seçeneklerin tercih edilmesinin, on binlerce kalp krizi ve felç riskini ortadan kaldıracağı belirtiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hollanda'da yüzlerce kişinin idrar örnekleri 24 saat boyunca incelenerek yapılan araştırmaya göre, İşlenmiş gıdalar nedeniyle insanlar ortalamanın üzerinde tuz tüketiyor.

Bir insanın günlük ortalama tuz tüketimi 6 gram. Ancak bunun üzerinde tuz tüketildiği için her yıl onbinlerce binlerce yüksek tansiyon ve kalp, damar hastalıklarıyla karşı karşıya kalıyor.

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre, tuz tüketiminin azaltılmasının halk sağlığına yapacağı katkı, kapsamlı biçimde incelendi.

Araştırma, Hollanda Ulusal Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) uzmanlarından Marieke Hendriksen tarafından gerçekleştirildi.

Araştırmaya göre, işlenmiş gıdalarda tuz oranının yarı yarıya azaltılması halinde halk, yüzde 40 daha az tuz kullanacak.

On binlerce vaka önlenebilir

On binlerce vaka önlenebilir

Bu da gelecek 20 yılda 30 bin kalp krizi ve 53 bin felç vakasının önlenmesini sağlayacak.

Hollandalılar, günlük tuz ihtiyacının yüzde 80'ini işlenmiş gıdalar aracılığıyla sağlıyor. Geri kalanını da kendileri yemek hazırlarken ekliyorlar.

Tavsiye edilen günlük tuz tüketimi kişi başı 6 gram. Ancak, işlenmiş gıdalar nedeniyle bu miktarın çok üzerinde tuz tüketiliyor.

Hendriksen, 2006 - 2010 yılları arasında Doetinchem kentinde önce 317 daha sonra 342 kişinin idrar örneklerini 24 saat süreyle biriktirdi.

İdrar örnekleri aracılığıyla kişilerin günlük tuz tüketimi hesaplandı. 2006 yılında kişi başı günlük tuz tüketimi 8,7 gram olarak belirlendi. 2010 yılında bu rakam 8,5 grama geriledi.

Hendriksen ve arkadaşları şu anda hala Doetinchem sakinlerinin idrar örneklerini toplamaya devam ediyor.

Hollandalı uzman son dönemlerde gıda endüstrisinde bir değişim olduğunu söylüyor. Ancak bu değişimin günlük tuz kullanımının 6 grama indirilmesi için henüz yeterli olmadığını vurguluyor.

Hendirksen gıda endüstrisine, daha fazla çaba harcaması çağrısı yapıyor. Tüketicilere de gıda tüketme alışkanlıklarını önemli ölçüde değiştirmeleri uyarısında bulunuyor.

Tuz tüketiminin azaltılmasının yüksek tansiyon ve kalp, damar rahatsızlıklarının önlenmesine ciddi bir katkı sağlayacağını belirtiyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
6
5
3
0
0
0
0