Görüş Bildir
Haberler
Kahvecilerde Ağzınız Bir Karış Açık Apışıp Kalmayın Diye Tüm Kahve Çeşitlerini Tek Tek Anlatıyoruz!

etiket Kahvecilerde Ağzınız Bir Karış Açık Apışıp Kalmayın Diye Tüm Kahve Çeşitlerini Tek Tek Anlatıyoruz!

abilerinabisi
01.03.2019 - 12:15 Son Güncelleme: 02.03.2019 - 17:59

Her yer kahveci oldu, her yer! Arkadaşlarla toplaşıp buluşulduğunda gidilecek yerler bile artık genelde kahveciler oldu. Çay sevdalısı arkadaşlar bundan pek hoşlanmazken, alışmaya çalışanlar hala olayı çözebilmiş değil. Çoğumuzun genelde bildiği tek şey ya filtre kahve ya latte. Kötü ya da sert bir şey çıkar diye farklı çeşitleri denemeye cesaret edemeyen de çok fazla. Hoş, çoğu kahvecide genelde çeşitler aynı oluyor ama, olur da mesela flörtünüz sizi elit bir kahveciye götürür ve 'Ben bi' vayt çaklıt makiyatolu ekstra fırapaçinolu espresso alabilir miyim?' derse ve siz ağzınız bir karış açık bir şekilde arkadaki kahve tablosuna bakarsınız diye bir liste hazırlayalım dedik. Bakalım neler varmış...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Espresso

Espresso

Bilmeyenin yanlışlıkla söyleyip Türk kahvesine benzettiği bu ufacık fincanda gelen arkadaş aşırı sert bir kahvedir. Hatta sözlük bilgisini de verelim: Oldukça ince olacak şekilde öğütülmüş kahve tozunun içinden basınçlı su geçirerek yapılan kahve türüdür. 

Seveni, aşığı çok; özellikle beyaz yakalı plaza abileri tarafından çok tercih edilir. Ayrıca diğer birçok kahve çeşidinin de ana maddesi diyebiliriz, o yüzden ilk başta espressoyu verdik. Bir de espressonun çeşitli türleri var, hadi onlara bakalım.

Çok İtalyanca annecim!

Çok İtalyanca annecim!
cdn.foodbeast.com.s3.amazonaws.com

Görselde gördüğünüz kahve çeşitleri diğer kahvecilerde genelde değişebiliyor, bunlar yurt dışında bilinen adlarıyla temsili görseller. 

  • Gördüğünüz gibi espresso genelde 'tek shot' yani 30 ml kadar oluyor. 

  • Doppio'yu ise double/çift shot olarak düşünebilirsiniz. 

  • Ristretto, normal miktarda kahveden yarı miktarda su kullanılarak elde edilen geleneksel bir espresso türüdür. Aynısının konsantresi gibi yani...

  • Ristretto'nun tam tersi miktarı iki katına çıkartılan Lungo'dur. 

  • Macchiato ya da espresso macchiato, genellikle az miktarda süt köpüğü içeren kahve türüdür. 

  • Cafe Creme ya da daha bilinen adıyla Espresso Con Pana da, espressonun üzerine krema hatta bildiğimiz krem şanti konulmuş hali.

  • Son olarak Cafe Noisette ise, adını fındık rengi oluşundan alır. Double shot espressonun üzerine 1/3 oranında sıcak sütle servis edilir. Bir de bunun Cortado olanı var ancak o sütle değil, süt köpüğüyle yapılıyor.

Cappuccino

Cappuccino'yu bilmeyen kimse olmadığını düşünüyoruz. Aslında temelde hepimizin bildiği sütlü kahve gibi görünse de onu latteden veya sıradan bir sütlü kahveden ayıran şey süt köpüğü oluyor. Sayılarla konuşmamız gerekirse, cappuccino yapılırken, espresso da süt köpüğü de sıcak süt de aynı oranda (genelde 60 ml) konuluyor.

Latte

Latte

Söylemeye utansak da, latte işte o bildiğiniz sütlü kahvedir efendim. Ama çok sütlüdür. Yani yine sayılarla söylemek gerekirse %20 kahve, %60 süt, genelde de kalan %20 en üstteki hafif köpüktür. Sizde kahve çarpıntı falan yapıyorsa, sert kahve sevmiyorsanız ya da genel olarak kahveyle çok aranız yoksa, latte size uygundur diyebiliriz. Ama eğer, benim çok uykum var, uyanmak istiyorum derseniz tavsiye etmeyiz. Uykusu olanları bir alttaki maddeye alalım.

Flat White

Flat White

Latte'yle Flat White arasındaki fark tam da görselde gördüğünüz gibidir sayın okuyucular. Genelde Flat White'ı her kahvecide bulabilirsiniz. Çok sütlü kahve sevmem ama sade de mideme vuruyor, uykum da açılsın derseniz, tam sizliktir. Ayrıca kendisi editörün favorisidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Ristretto Bianco

Ristretto Bianco

Starbucks'a sık gidenlerdenseniz arkadaki tabloda Flat White'ın hemen altında Ristretto Bianco'yu görürsünüz. İtalyanca bir ismi olduğu ve ne olduğunu pek anlamadığımız için de pek cesaret edemeyiz; fakat Flat White'tan tek farkı, yukarda anlattığımız espresso çeşitlerinden bir farklısının kullanılması. Ristretto'nun, Espresso'ya göre daha az su değmeden yapılması ve dolayısıyla daha yoğun olması sebebiyle, Ristretto Bianco'yu diğer kahve çeşitlerine göre yoğun yapıyor.

Mocha

Mocha

Bu kahve türünü de latte ve cappuccino gibi bilmeyen yoktur diye düşünsek de kısaca anlatalım. Sıcak çikolatalı ya da kakaolu kahve olarak da düşünebileceğiniz mocha, çok ağır değildir ve bolca sütle yapılan bir kahvedir. Severek içebileceğinizi düşünüyoruz. Fakat bunun asıl bir de beyaz çikolatalısı var ki, dillere destan...

White Chocolate Mocha

White Chocolate Mocha

Hem yazın hem kışın herkesin deli gibi içtiği white chocolate mocha, büyük kahvecilerde white chocolate mocha şurubuyla hazır olarak yapılıyor. Yine içinde bol miktarda süt ve az miktarda espresso var; ama unutmayın ki kendisi tatlı tatlı bir kahvemizdir.

Caramel Macchiato

Caramel Macchiato

White chocolate mocha gibi, caramel macchiato da hem yaz hem kış aylarının çok sevilen tatlı kahvelerinden. Hele karamel sevdalıları buna bayılıyor. Kendisine basitçe karamelli sütlü kahve diyebilirsiniz! Bardağın en dibine karamel şurubu, üzerine süt ve en son espresso ekleniyor ve ortaya şahane bir lezzet çıkıyor.

Latte Macchiato

Latte Macchiato

Yukarıdaki temsili görselden de anlayabileceğiniz üzere Latte Macchiato, yine sütlü kahve gibi olsa da olayı biraz farklı. Latte'nin tam tersi şekilde burada süt en başta bardağa dökülür, espresso ise güçlü bir ilk yudum deneyimi bırakmak için en son dökülür. Böylelikle latteye göre bir tık daha fazla kahve tadı almış olursunuz. İşte bu kadar!

İçeriğin Devamı Aşağıda

Americano

Americano

Sert kahve sevenlerin favorisi olan Americano, espressonun suyla açılmış halidir. Bazılarına göre çok da kahve sayılmaz çünkü, içerisindeki kahve miktarı azdır. Bu arkadaşlar filtre kahveyi daha çok severler. Bunun sebebi şu...

Filtre Kahve - Misto

Filtre Kahve - Misto

Bazı kesimlerin filtre kahveyi daha çok sevmesinin nedeni demleniyor olması ve kahve çekirdekleriyle beraber gerçek kahveyi ortaya daha çok çıkarıyor oluşu. Fakat taze olmayan filtre kahve acır, bayatlar, tadı gerçekten çok kötü olabilir; bu sebeple dışarıda ve bilinmeyen bir kafede içiliyorsa çok risklidir, bu sebeple önce kahvenin taze olup olmadığını sormanızda fayda var. Bunun yanında sade ve alışanlar için çok da sert olmayan filtre kahve artık o kadar çok biliniyor ve seviliyor ki, evlerde hem french pressle hem makinesiyle demlenebiliyor. Ayrıca kahve demlemenin farklı çeşitleri de olduğu ülkemizde daha son zamanlarda öğrenildi ve baya popüler oldu. Meraklıları araştırabilir, o mesele çok ayrı ve ayrıntılı bir dünya.  

Unutmadan söyleyelim, Starbucks'a gittiğinizde ve bir sütlü filtre kahve söylediğinizde barista size ''Misto mu istiyorsunuz yani?'' diye sorabilir. Hem söylemesi daha kolay hem de daha havalı!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
550
148
28
13
8
8
6
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ufukdiyoki

Çaycıyımdır. Kafelerde çay isteyince bergamotlu geliyor. Bergamotsuz yapmıyorlar bile. Kafeye gitmekten soğuttunuz.

WantonNovelSMYRNA

Sabah saat 06:00 da kalkarsın, hazrılanmaya başlarsın. Düşersin yollar. işeyerine gelirsin ama yatakla aradaki yataktan o ana kadar olan zaman hafıza kaybı g... Devamını Gör

MelisMelis

kahvaltıdan sonra, ben bir sade Türk kahvesi alayım, yanında sade soda ve traş limon olsun içinde lütfen. misssssss