Görüş Bildir
Haberler
Kafkaslar Hakkında Doğru Bilinen 5 Yanlış

Kafkaslar Hakkında Doğru Bilinen 5 Yanlış

ADIGE ÇALE
23.04.2014 - 15:18 Son Güncelleme: 23.04.2014 - 16:03

KAFKASYA DENİLEN YER ASLINDA KUZEY KAFKASYADIR

KAFKASYA DENİLEN YER ASLINDA KUZEY KAFKASYADIR

Karadeniz’den Hazar denizine kadar 1200 km uzunluğunda ve onlarca km genişliğindeki Kafkas sıradağları Gürcistan ve Azerbaycan'ın kuzey sınırını oluşturmaktadır ve bu ülkelerin bulunduğu coğrafyaya literatürde Trans-Caucasus yani Trans Kafkas/Kafkas Ötesi denmektedir. Dağların Kuzey kısmına ise Kafkas/Kafkasya, Caucasus(Kavkaz) denmektedir ve asıl Kafkasya burasıdır(Renkli alanla gösterilen bölgelerin dahil olduğu yer).

İçeriğin Devamı Aşağıda

KAFKASYA TAMAMEN DAĞLIK BİR BÖLGE,HALKI DAĞLIDIR YANLIŞI

KAFKASYA TAMAMEN DAĞLIK BİR BÖLGE,HALKI DAĞLIDIR YANLIŞI

Kafkasya ya da bugün kullanılan ismiyle Kuzey Kafkasya, Kafkas dağlarının kuzeyinde bulunan ve dünyanın en verimli ovalarının bulunduğu, 1000 km eninde yaklaşık 600 km boyundaki düzlük alanıda kapsamaktadır.Kuban ve Terek ırmakları bölgenin en büyük su kaynaklarıdır. Avrupanın en yüksek dağı olan Elbruz bu bölgededir.

KAFKAS KIYAFETİNİN ORİJİNİ ÇERKESKADIR!

KAFKAS KIYAFETİNİN ORİJİNİ ÇERKESKADIR!

Her Kafkas ekibinin değişik şekillerde giydiği bu malum kıyafet, dünya da Çerkeska-Cherkaska adı ile bilinmektedir ve Çerkes(Adıge) lerin ulusal kıyafetidir.Aslen tarihi savaş kıyafeti olan bu elbise Çerkeslerden başka diğer Kafkas halkları, başta Gürcüler olmak üzere Ruslar,Kosaklar, Ermeniler,Azeriler tarafından da benimsenerek değişik formlarda tarih boyunca giyilmeye devam etmektedir.

ÇERKES-KAFKAS ÇOK FARKLI KAVRAMLARDIR

ÇERKES-KAFKAS ÇOK FARKLI KAVRAMLARDIR

Osmanlı topraklarına(büyük oranda anadolu topraklarına) 19. yüzyıllarda sürgün edilen yaklaşık 1,5 milyona yakın Kafkaslıların %80'i Çerkes(Adıge) halkıdır(diğerleri sırasıyla Abaza,Nogay,Çeçen,Karaçay-Balkarlardır).Bu nedenledir ki ülkemizde Kafkaslılara genelde Çerkes denmektedir ve diğer Kafkaslılar da uzun bir dönem kendilerini dilleri farklı olsa da Çerkes olarak tanıtmışlardır.(Anavatandakiler hariç)

ÇERKESYA,ÇEÇENİSTAN,ABHAZYA FARKLI ÜLKELERDİR

ÇERKESYA,ÇEÇENİSTAN,ABHAZYA FARKLI ÜLKELERDİR

Çeçenler Çeçenistan'da,Osetler Osetya'da çoğunluk halktırlar.Dağıstan ise 10 ları aşkın etnik gruba ve dile ev sahipliği yapar.Diller ülkesi denilen yer Kafkaslar değil, Dağıstan Cumhuriyeti'dir, yani oraya özgü bir deyimdir.Çerkesya ise Çerkeslerin anavatanı olup, 1864 yılında işgal edilip halkı sürgün edildikten sonra bölgede kalabilen Çerkesler, 1900 lerden beri 3 farklı cumhuriyete bölünen tarihi topraklarında diğer halklarla karışık olarak yaşamaktadırlar.Adıgea(Ruslarla beraber), Karaçay-Çerkes(Karaçay Türkleri ile beraber) ve Kabardey-Balkar(Balkar Türkleri ile beraber).

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
129
51
36
28
11
11
9