Görüş Bildir
Haberler
Kafalardaki Sorular Yanıtlanıyor! İşte 14 Maddede Yeni Emlak Yasası

Kafalardaki Sorular Yanıtlanıyor! İşte 14 Maddede Yeni Emlak Yasası

Taşınmaz ticareti hakkında yönetmelik 05.06.2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlandı.Peki yeni yönetmelik gayrimenkul alım-satımına ilişkin neler içeriyor? Yönetmeliğe göre emlak profesyonellerinin çalışma hayatında neler değişiyor? Emlak firmasına gitmeden sahibinden daire satılabilecek mi? Kimler emlak işi ile uğraşabilecek? Hepsi ve daha fazlasının cevabı içeriğimizde..

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Hizmet bedeli

1. Hizmet bedeli

Yönetmelikte taşınmaz alım-satımı ve kiralanmasında emlak danışmanına ödenecek hizmet bedeli toplamda (alıcı ve satıcı) gayrimenkul satış değerinin %4'ünden fazla olamayacak. Aksine bir sözleşme olmadığı taktirde bu bedel alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak ödenecek. Kiralamada ise bu bedel 1 aylık kira bedelini aşmayacak.

2. Yetkilendirme belgesi

2. Yetkilendirme belgesi

Mülk sahibi ile gayrimenkul işletmesi arasında satış veya kiralamaya aracılık için verilen belgenin düzenlenmesi ile ilgili usul ve şartlara da yönetmelikte yer verilmiş durumda.Yönetmelikte yetkilendirme sözleşmesinde gayrimenkulün konum, imar, mülkiyet durumu, büyüklüğü, yaşı vb. birçok iç ve dış özelliklerine de yer verilmesi zorunlu hale getirildi. Yani gayrimenkul danışmanının sattığı gayrimenkule hakim olması isteniyor.

3. Mülk sahibi tarafından yetkilendirilme süresi

3. Mülk sahibi tarafından yetkilendirilme süresi

Bu maddede en çok dikkat çeken kısımlardan birisi de yetkilendirme sözleşmesinin en fazla 3 ay süre ile düzenlenmesi şartı. Piyasada mevcut konutların bekleme süreleri ve ticari gayrimenkullerin işleme dönme süreleri göz önüne alındığında üç ay az bir süre olarak karşımıza çıkıyor. Kaldı ki emlak komisyonu ödemeden işlem yapmak isteyen alıcı ve satıcıların aralarında anlaşıp sözleşme bitiş tarihine kadar bekleyebilmeleri için de çok kısa bir süre...

4. Sahibinden gayrimenkul satışı

4. Sahibinden gayrimenkul satışı

Tüm ev sahibi ve gayrimenkul danışmanlarını ilgilendiren ve herkesin en çok merak ettiği konu sahibinden satışların yapılıp, yapılamayacağı... Yeni çıkan düzenlemede mal sahiplerinin emlak firmaları olmadan işlem yapamayacağına dair herhangi bir ibare yer almıyor. Sahibinden satışlar devam...

5. Yetki belgesi

5. Yetki belgesi

Ticaret il müdürlüğünden yetki belgesi almamış işletmeler taşınmaz alım-satımı ve kiralanmasına aracılık edemeyecekler. Verilen yetki belgesinin geçerlilik süresi beş yıl olacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Yetki belgesi için aranan şartlar:

6. Yetki belgesi için aranan şartlar:
  • Meslek odasına kayıtlı olmak, vergi mükellefi olmak,

  • Bir diğer maddede değineceğimiz işletmenin uygun fiziki şartları sağlaması,

  • 18 yaşını doldurmuş olması,

  • En az lise mezunu olması,

  • İflas ve konkordato ilan etmemiş olması,

  • Belirlenen suçlardan hüküm giymemiş olması,

  • Sorumlu emlak danışmanı mesleki yeterlilik belgesine sahip olmak gibi şartlar gerekiyor.

  • Bu şartlardan kimlerin muaf olduğunu ise ''Kimler yeni şartlardan muaf' başlıklı maddemizde inceleyebilirsiniz.

7. Emlak ofislerinde aranan fiziki şartlar:

7. Emlak ofislerinde aranan fiziki şartlar:
  • Emlak ofislerinin net alanın 30 metrekare olması,

  • Arşiv bölümünün bulunması,

  • Hizmetin düzenli,sistemli ve hızlı bir şekilde verilmesini sağlayacak miktar ve özellikte masa, dolap, koltuk vb. bilgisayar, telefon, tarayıcı ve faks gibi teknik donanıma sahip olması gibi fiziki şartlar aranıyor.

  • Aynı işletme içerisinde birden fazla taşınmaz alım-satımı ile uğraşan tacir varsa bu durumda her bir kişi için 30 metrekare sınırı %20 arttırılacak.

8. Mesleki yeterlilik belgesi

8. Mesleki yeterlilik belgesi

Gayrimenkul danışmanları meslek yeterlilik belgesi olmadan taşınmaz ticareti yapamayacaklar. İşletmelerde pazarlama ve satış personeli çalıştırılan kişilere sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) veya emlak danışmanı (Seviye 4) ulusal yeterliliklerine dayalı mesleki yeterlilik belgelerinden birine sahip olması gerekiyor. Kimlerin meslek yeterlilik belgesinden muaf olacağını 'Kimler yeni şartlardan muaf' başlıklı bölümden öğrenebilirsiniz.

9. Ruhsatlandırma

9. Ruhsatlandırma

İşletmenin yetki belgesine sahip olup olmadığı, ruhsat verilmeden önce yetkililer tarafından kontrol edilip, yetki belgesi olmayan işletmelere çalışma ruhsatı verilmeyecek.

10. Taşınmaz gösterme belgesi

10. Taşınmaz gösterme belgesi

Satılık veya kiralık gayrimenkullerin her biri için ayrı ayrı düzenlenerek verilmesi gereken belgede işletmenin yetki belgesi numarasına, alıcı kimlik numarası, taşınmazın tapu kaydı, adres ve imza bilgileri yer alacak. Taşınmazı gösterme hizmeti karşılığında herhangi bir hizmet bedeli talep edilemeyecek.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Kimler yeni şartlardan muaf olacak?

11. Kimler yeni şartlardan muaf olacak?

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle (mevcutta) meslek oda kaydı ve vergi kaydı bulunan, halk eğitim merkezleri ya da Milli Eğitim Bakanlığınca yetkilendirilen meslek odalarınca verilen kurslar sonucunda sertifikası bulunanlar mesleki yeterlilik belgesi ,emlak ofisi için yeni düzenlemede gereken fiziki şartlar ve lise mezunu olma gibi şartlardan muaf olarak yetki belgesi alabilecekler.

12. Ticaret İl Müdürlüklerince verilen yetki belgesinin iptali

12. Ticaret İl Müdürlüklerince verilen yetki belgesinin iptali

Yetki belgesi için aranan şartların en az birisini taşımadığı bildirim üzerine veya resen tespit edilen işletmenin, yetki belgesi için aranan şartları yerine getiremeyeceğinin anlaşıldığı durumda yetki belgesi aynı gün içinde iptal edilecek. Yönetmelikte belirtilen mesleğin etik ve fiili kurallarına(14.madde) bir takvim yılı içerisinde 3 defadan fazla aykırı hareket eden işletmelerin yetki belgesi iptal edilecek ve bu işletmeye iki yıl süreyle yetki belgesi verilmeyecek.

13. Bilgi sistemi ve ilan

13. Bilgi sistemi ve ilan

Taşınmaz ticaretinin takip ve kontrolü amacıyla Bakanlık tarafından Bilgi Sistemi oluşturulacak. Yetki belgesine sahip işletmelerin güncel listesi Bakanlığın internet sayfasında ilan edilecek. Böylece müşteriler emlakçının yetki belgesine sahip olup, olmadığını kontrol edebilecek.

14. Taşınmaz ticaretinde uyulacak ilke ve kurallar

14. Taşınmaz ticaretinde uyulacak ilke ve kurallar

Taşınmaz ticaretine yönelik hizmet veren işletmede farklı bir iş kolunda hizmet verilemeyecek... İşletme tabelası ve basılı evrakı dahil olmak üzere faaliyetleri sırasında mesleğini tanımlayan ibareler dışında herhangi bir ibare bulunamayacak. Hizmet verdiği kişilerin alış veya satış kararını etkileyecek bilgileri gizlemeyecek, aldığı her teklifi ve karşı teklifi objektif bir şekilde iletecek gibi mesleğin ahlaki ilkelerine de yönetmelikte yer verilmiş durumda... Ayrıca bu kurallara uymayanlar aynı yıl içerisinde 3 defadan fazla şikayet alırsa yetki belgeleri iptal edilecek.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
7
4
3
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Emlak Mimar

Emlak piyasasının organize edilmesi ve belli standartlara oturtulması çok güzel. Gelişmiş ülkelerdeki gibi bir emlak sektörü anlayışımız olsa, hiç kimse sahi... Devamını Gör

atilla gürbüz

Yeni emlak ilan sitesi detayları tıklayın online alışveriş ve ücretsiz ilan verin yedi24ilan