Görüş Bildir
Haberler
Doğum İzni Kaç Gün? Kadın İşçilerin Süt İzni Ne Kadar?

Doğum İzni Kaç Gün? Kadın İşçilerin Süt İzni Ne Kadar?

Müge Kakşi
02.08.2021 - 09:46

Anne adayı çalışan kadınların akıllarındaki sorulardan biri de yasal olarak iş yerlerinden alacakları doğum izni ve süt izni oluyor. Kadın işçilerin hamile olmaları durumda doğum izni gibi bazı yasal hakları ilgili kanunlarca düzenlenmiştir. Bununla birlikte kadın işçiler doğum öncesi ve sonrası belirlenen sürede izin kullanabilirken çift gebelikte bu süre uzatılmaktadır. Ayrıca ücretli doğum izni biten kadınlar izinlerini 6 aya kadar da ücretsiz olarak devam ettirebiliyorlar. İşte doğum izni ile alakalı detaylar... 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Hamile ve çalışan kadınların doğumdan sonra çalışmaya devam etmek istemeleri durumunda en çok merak ettikleri konu doğum izni oluyor. Bir diğer merak edilen konu ise doğum izninden sonra çalışmaya dönen kadının bebeğini emzirebilmesi için süt izni süresi ve şartları oluyor. Peki kadın işçilerin doğum izni ne kadardır? Kadın işçilerin süt izni ne kadar olur? İşte detaylar...

Doğum İzni Ne Kadardır?

Doğum İzni Ne Kadardır?

Çalışan anne adaylarının doğum öncesi ve sonrası hakları ilgili kanunlarca düzenlenmiştir. Buna göre 4857 sayılı kanunun 74. maddesiyle kadın işçiler doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta doğum iznine çıkabilir. Aynı zamanda aynı kanunda, kadında çift gebelik olması durumunda doğum öncesi izni olan 8 haftaya 2 hafta daha eklenerek toplam 10 haftaya kadar uzatılabilme hakkı vardır. 

Ayrıca kadın işçiler doğum iznini kullanmak istemez ve hamileliği boyunca çalışmaya devam etmek isterse yine ilgili kanunlarca doktor raporu sunarak hamileliğine 3 hafta kalaya kadar çalışmaya devam edebilir. Dilerse kullanmadığı bu süre hamileliğinden sonra kullanacağı izinlere eklenerek hamilelik sonrası doğum izni süresi uzatılabilir. 

Kadın işçilerin doğum izninin bitmesinin ardından annenin istemesi halinde iş yerinde haftalık çalışma saatinin yarısı kadar ücretsiz izin almaya hakkı vardır. Bu hak birinci çocukta 60 gün, ikinci çocukta 120 gün ve üç sonrası çocuklarda da 180 gün olarak kullanılabilir. Ayrıca anne eğer isterse tüm bunlar yerine 6 aya kadar ücretsiz izin de kullanabilir.

Süt İzni Ne Kadardır?

Süt İzni Ne Kadardır?

Kadın işçilerin doğum izni haricinde en merak ettiği konulardan biri ise doğumdan sonra bebeğini emzirebilmek için kullandıkları süt izni oluyor. Süt izni almak isteyen annelerin bu yöndeki hakları yine ilgili kanunlarca düzenlenmiştir. 

Doğum izni bittikten sonra çalışmaya devam eden anneler belirlenen kanunlara göre 1 yaşından küçük çocuklarını günde toplam 1,5 saat olmak kaydıyla emzirmeye gidebilirler. Bu iznin günün hangi zamanlarında kullanılacağını ise anne belirlerken iş veren, anneye süt iznini yasal olarak vermek zorundadır. Ayrıca kadın işçilerin doğum izni sonrası kullandığı süt izni süresi iş veren tarafından çalışma saati içerisinde olarak sayılmalıdır.

Aşağıdaki Haber de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın