Görüş Bildir
Haberler
Joseph Goebbels Kimdir? Hitler'in Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanı Joseph Goebbels Tekniği Nedir?

Joseph Goebbels Kimdir? Hitler'in Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanı Joseph Goebbels Tekniği Nedir?

Elif ÇAMLIBEL
25.05.2023 - 18:51 Son Güncelleme: 26.05.2023 - 10:19

Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanı Joseph Goebbels, Hitler'in en yakın dostlarından biri ve sadık yandaşıydı. Goebbels, tarih sahnesinde; kitlelere hitap etme konusundaki üstün yeteneği ve 'Büyük Yalan Tekniği' ile tanınmaktadır. Paul Joseph Goebbels, geliştirdiği teknik ile Hitler'i arka planda yönlendiren propaganda geliştiren isimdir. Teknikleri tüm dünyada araştırma konusu olan Joseph Goebbels, Hitler döneminin propagandalarının en önemli ismidir. Peki, Paul Joseph Goebbels kimdir? Joseph Goebbels tekniği nedir? Büyük Yalan tekniği nedir? 

İşte, Paul Joseph Goebbels hakkında merak edilenler...

İçeriğin Devamı Aşağıda

Joseph Goebbels Kimdir?

Joseph Goebbels Kimdir?

Joseph Goebbels, 29 Ekim 1897 tarihinde Almanya'nın Düsseldorf yakınlarında bulunan Mönchengladbach'ın güney kasabası Rheydt'de dünyaya geldi. 

Babası Fritz Alman fabrika katibi, annesi Katharina Maria olan Goebbels'ın tam adı Paul Joseph Goebbels'dır. Roma Katoliği olan mütevazı bir ailenin çocuğu olan Goebbels'ın beş kardeşi vardı.

Joseph Goebbels, Magda Goebbles ile evlendi. Goebbels'ın 7 çocuğu vardı. Harald Quandt, Magda'nın ilk evliliğinden olan oğluydu. Diğer çocukları ise Helga, Hilde, Helmuth, Holde, Hedda ve Heide'di. Ailenin savaştan sağ çıkan tek üyesi Harald Quandt oldu. 

Joseph Goebbels, 1 Mayıs 1945 tarihinde Berlin'de hayatını kaybetti.

Joseph Goebbels, Alman politikacı ve Nazi Almanya'sının 2. şövalyesidir.

Joseph Goebbels, Alman politikacı ve Nazi Almanya'sının 2. şövalyesidir.

Joseph Goebbels, 1933 ila 1945 yıllarında Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanı olarak görev yaptı. Alman politikacı aynı zamanda Nazi Almanya'sının 2. şövalyesidir. 

Adolf Hitler'in en yakın arkadaşlarından biri ve yandaşı olan Goebbels, enerjik hitabet yeteneği, topluluk önünde konuşma becerisi, sert ve anti-semitik görüşleriyle kitlesel propagandalar ortaya koydu. Goebbels, perde arkasında Hitler'i yönlendirdiği Büyük Yalan tekniği ile tanınmaktadır.

Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'ın Hitler'i yönlendiren propaganda teknikleri

Halkı Aydınlatma ve Propaganda Bakanı Joseph Goebbels'ın Hitler'i yönlendiren propaganda teknikleri

Joseph Goebbels'ın propaganda tekniklerinin temelinde: İnsan zihnini yönlendirip yalanları gerçeklerin yerine koymaya çalışmak yatar. Bu hususta düşman üzerine kurulan tekniklerle toplumsal bir saptırma üzerine kurulmuş bu korkunç propaganda tekniği: 'Büyük Yalan Tekniğidir'.

Joseph Goebbels Tekniği Nedir?

Joseph Goebbels Tekniği Nedir?

1. Joseph Goebbels'ın propaganda tekniklerinin ilkinde tek kaynak politikası vardır. Buna göre: Propagandayı gerçekleştiren kişi; olaylar, gidişat ve halkın görüşü hakkında her detaydan haberdar olarak propagandayı tek bir kaynaktan yönetmelidir. Bu sayede çok sesli propagandanın etkisi zamanla yitirilir. 

2. Propaganda yaparken düşmanın planları ve politikası dikkatle analiz edilmeli. Bu doğrultuda hareket ederek onun politikasını ve planını etkileyecek kuvvette adımlar atılmalı. Düşmanı etkisiz bırakmak için bazı belgeler sızdırılmalı, gizlilik esas alınan durumlarda ise her şey kusursuz bir gizlilik altında tutulmalı. 

3. Propaganda sırasında yalan söyleyin sözünü daha önce duymuş olabilirsiniz. Joseph Goebbels der ki, 'Propaganda esnasında yalan söyleyin. İnanan insanlar olacaktır. Ve şayet başarılı olduysanız, devam edin.' 

Yalan söyleme adımı, halkı istenilen şekilde bilinçlendirmeye ve düşmanı sindirmeye yarar. Burada önemli bir detay daha vardır: 'Bir şeyi tekrarladığınız sürece insanların ona inanma oranı da artar.' 

4. Propagandanın gerçek ya da yalan olduğu konusuna gelince, bu son derece gizli olmalıdır. Bunu ancak propagandanın kaynağı bilmeli, propaganda ile yapılan saptırma güvenli konuma alınmalıdır. Aksi takdirde düşman, gerçekliği yönetebilir.

Goebbels ve Büyük Yalan Tekniği

Goebbels ve Büyük Yalan Tekniği

5. Goebbels ve Büyük Yalan Tekniği: Burada kural yeterince büyük bir yalan söylemek, bu yalanı tekrar etmek ve gerçeklerin hiç kimse tarafından dile getirilmemesidir. İşte, büyük yalan tekniği ile ilgili önemli detaylar: 

“Yeterince büyük bir yalan söyler ve onu tekrar etmeye devam ederseniz, insanlar sonunda ona inanmaya başlayacaklardır. Yalan, ancak Devletin halkı yalanın siyasi, ekonomik ve/ veya askeri sonuçlarından koruyabileceği süre boyunca sürdürülebilir. Dolayısıyla, Devletin muhalefeti bastırmak için tüm yetkilerini kullanması hayati önem taşır, çünkü gerçek; yalanın ölümcül düşmanıdır ve dolayısıyla gerçek, Devletin en büyük düşmanıdır.”

6. Yalana dayanan Goebbels propaganda tekniklerinde bir diğer önemli konu ise 'Tembel zihin'. Goebbels'ın tekniklerine göre 'Tembel zihin propagandayı daha kolay sindirir.' Bu teknik için Goebbels:

'İnsan beyninin tembelliğini unutmayın ve ona göre hareket edin. Tembel zihin propagandayı daha kolay sindirir.' ifadeleri kullanılmıştır. 

7. Büyük yalanlar söylenerek yönlendirilen halkın zihni her zaman sıcak tutulmalıdır. Bu sayede yapılan propagandaların zihinlerde kalıcı bir yer etmesi sağlanarak işlerin olağan akışına dönmesine engel olunur. 

8. Peki, Goebbels ve Büyük Yalan Tekniğine göre, düşmanın prestiji nasıl yok edilir? 

Düşmanın prestijini yok etmek için düşmanın propagandasından faydalanılır. Düşmanın gibi düşün ve onun ilkelerini geçici olarak benimse! 

Dr. Paul Joseph Goebbels'ın günlüğünde yer verdiği ifadeleri ele alacak olursak: Goebbels bu teknikle morallerin yüksek tutulabileceği ve korunacağını düşünmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Gelelim, Joseph Goebbels'a göre düşmanın üstün yanlarına!

Gelelim, Joseph Goebbels'a göre düşmanın üstün yanlarına!

9. Gelelim, düşmanın üstün yanlarına! Goebbels, düşmanın üstün yanlarının asla kabul edilmemesi ve düşmanın üstün yanlarını sadece propagandayı yapan kişinin bilmesi gerektiğini ifade etmiştir. İşte, o ifade: 

'Propagandanızda rakibin üstün yanları olduğunu asla kabul etmeyin, bu durumdan sadece sizin haberiniz olsun.'

10. Goebbels'ın propaganda tekniklerinde liderin prestiji önemli midir? 

Liderin prestiji, propagandanın toplum üzerinde oluşturacağı, yaratacağı etkiyi değiştirir. Bu nedenle Hitler de Goebbels tarafından yapılan yönlendirme doğrultusunda belirli kişileri toplum önünde yücelterek, bu kişilerin propaganda için toplumda yaratacağı etkiyi artırmayı hedeflemiştir. 

11. Kötü giden şeylerin sorumlusu düşman olmalıdır! Goebbels, bunun için 'Düşmanınıza odaklanmaktan geri durmayın, ortadaki sorunların tümünü tek bir odağa yönlendirin.' 

12. Hukuk ikinci planda olmalı! 'Hukuk ve yargı sisteminin devletin efendisi olmasına izin vermeyin.' Goebbels, bu teknik doğrultusunda: 'Hukuku devlet politikalarına hizmet ettiği ölçüde kullanın ve ikinci planda tutun.' der.

13. Propagandanın hedefine gelecek olursak: Hedef aydınlar değil, kalabalık kitleler olmalıdır. Goebbels, birkaç aydını ikna etmektense kalabalık kitleleri ikna etmenin her zaman daha kolay olduğunu ifade etmiştir. Bu sebeple propagandanın hedefinde her zaman kalabalık toplum kitleleri olmalıdır.

Son olarak: Propagandanın zamanı dikkatle seçilmelidir!

Son olarak: Propagandanın zamanı dikkatle seçilmelidir!

Propaganda zamanını belirlemekte dikkat edilen iki faktör vardır. Bunlardan birincisi: Propagandanın optimum anda zihinlere yerleşmesi gerektiğidir. Propaganda, optimum anda zihninlere yerleştirildikten sonra orada kalması için çaba gösterilmelidir. 

İkinci olarak: Propagandanın düşmanın propagandasının doğumundan önce halka tanıtılması ve halka benimsetilmesi gerekir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
2
2
2
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Vengo

Günümüzde ona rahmet okutanlar var, mesela adamcağızın aklına meydanlarda montaj videolar izletmek gelmemiştir.😆

Ashley

tanıdık geldi.... Nazi Almanyası 11 yıl devam etti...Bizimki 9 yıl oldu.. aslinda hersey 2007de Necdet Sezerden sonra başladi.. halk olarak iyi dayanıyoruz 😅