Görüş Bildir
Haberler
Johnny Depp'in En Unutulmaz 8 Acayip Rolü

Johnny Depp'in En Unutulmaz 8 Acayip Rolü

Selahattin Özkan
09.07.2014 - 10:59 Son Güncelleme: 09.07.2014 - 15:44

Johnny Depp kuşkusuz ki Amerikan sinemasının en yaratıcı oyuncularından birisi. Ancak son dönemde bu dahi oyuncunun sadece Karayip Korsanları'na indirgenmesi üzücü bir gelişmedir. Şüphesiz ki Johnny Depp'i tanımak demek Edward Scissorhands'i, Wade Walker'ı ve Don Juan'ı tanımak demektir. Kaptan Jack Sparrow olmadan çok önceleri Ed Wood olmuştur o, Sam olmuştur, William Blake olmuştur; unutulmaması gerekir. 

Johnny Depp'i biraz daha tanımak için Johnny Depp'i Johnny Depp yaptığına inandığım 'eski yaşanmışlıkları' paylaşmak istedim. 

İyi seyirler...

NOT: Filmleri kadar eski fotoğrafları da bu dahi oyuncunun eşsiz karakterinin anlaşılmasına yardımcı olacaktır. Çok Acayip 25 Fotoğraf ile Eski Johnny Depp

NOT 2: Elden geldiğince spoiler vermemeye çalıştım ama kaçmış da olabilir yine de siz bilirsiniz, dikkatli okurlara sinematik uyarımdır.

Allah Johnyy Depp'e, manevi anne-babası Helena Bonham Carter ile Tim Burton'a zeval vermesin!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Romantik Serseri: Wade Walker

1. Romantik Serseri: Wade Walker

1990 yapımı Cry-Baby filmi Depp'in ilk filmi değil, en çok beğenilen filmi de değil, en çok izlenen yada müthiş satış rakamlarına ulaşan filmi de değil. Ama tüm Johnny Depp filmleri gibi zaman geçtikçe kültleşen filmlerinden ilki diyebiliriz. Film ellili yıllarda geçen romantik-komedi/müzikal olması amacıyla çekilmişse de karaktere Johnny Depp'in verdiği şekil absürt bir komediye doğru filmi evirmiştir. Iggy Pop'la müzikal çekmeye kalkarsanız sonucu böyle olur işte!

2. Makas Elli Adamın Dramı: Edward Scissorhands

2. Makas Elli Adamın Dramı: Edward Scissorhands

Tim Burton'ın çok ama çok acayip öyküsünün unutulmaz karakterinin Johnny Depp'ten başkasıyla canlandırılmasını kimse hayal edemezdi sanırım. Öyle acayip bir film ki sonuyla tren çarpmışa dönersiniz, eşlik eden ezgileri yüreğinizi parçalar, Depp'in canlandırdığı Edward'ın elinden tutup göğsünüze basmak istersiniz ama heyhat ne öyle insanlar vardır gerçek hayatta ne de Edward'ın size edeceklerini kaldırabilecek sağlamlıkta deriniz, elleriniz yada bedeniniz. Komik bir öykü müdür yada hüzünlü mü kimse çözememiştir. Sanırım Trajikomik kavramı tam da böylesi öyküler içindir. Bir çok ödüle adaylıkla onurlandırılan film Johnny Depp'in ender gişe başarılarından birisine sahiptir.

3. Benny & Joon'daki Şapkalı "Sam"

3. Benny & Joon'daki Şapkalı "Sam"

Üç yıl sonra Jeremiah Chechik'in yönettiği Benny & Joon filmde bir kez daha Johhny Depp'in süpersonik oyunculuğuyla buluşuruz. Oyuncu tümüyle fiziksel komedinin sınırlarında, eski sessiz sinema dehalarının paytak ayak izlerinde biz sıradan fanilere deha ile deliliğin arasındaki ince çizgiyi işaret eder. Karakterin unutulmaz özellikleriyle Depp'in muazzam oyunculuğu izleyenleri mest eder. Aşkın ve sevginin sınır tanımayan yapısı; masalsı bir oyunculukla arzı endam eder. Susarız; aşkın, arkadaşlığın ve birbirini anlamannın derin sularında kaybolan iki farklı ruhun destansı öyküsüne tanıklık ederiz. 

Film bittiğinde anlarız ki kaptırılmaması gereken bir şapka varsa o da Sam'in şapkasıdır.

4. Ayhan Işık Tarzını Yaratan Adam: Ed Wood

4. Ayhan Işık Tarzını Yaratan Adam: Ed Wood

Amerikan Sineması'nın en hazin öykülerinden birisine sahip ellili yılların eski yönetmen/oyuncu/yapımcı ve daha bir sürü şeysi Ed Wood'un gerçek yaşam öyküsü anlatılır. Ed Wood mu Johnny Depp'in canlandırdığı gibidir yoksa Johnny Depp mi onu bu kadar güzel oynamıştır bilemeyiz. Ama filmde görülen sürekli başarısız girişimci Ed Wood'un sinema sanatına olan bağlılığı ve yürek parçalayan hoşgörüşlülüğü yürekleri ısıtır. 

Söylemek gerekir ki bir çok Johnny Depp filmi gibi Ed Wood'da gişe başarısı sağlayamaz, siyah beyaz çekilen film izleyenleri salonlara toplayamaz ama giderek kültleşen bir karakter ile yine unutulmazlar arasında yer alır. 

Sinemayla ve sanatla olan ilişkisiyle film boyunca Ed Wood ile Johnny Depp'in karakterlerini karıştırmaya başlarız. Hüsran, yanılgı ve bıkkınlık yoktur ikisinde de. Depp; büyük gişeler yapamaz, imrenilecek paralar da kazanamaz ve henüz ünlü de olmamıştır daha. Aynı oynadğı Ed Wood gibi aşk için yapmaktadır bu sanatı. Başarısız da olsa.

Ed Wood - Wikipedia, the free encyclopedia

5. Kimliğimi Kaybettim Hükümsüzdür: Don Juan

5. Kimliğimi Kaybettim Hükümsüzdür: Don Juan

Marlon Brando'nun bir o kadar sakil bir karakterle sinemada 'normal' adam olmanın inanılmazlığını kanıtladığı, Jonny Depp'in ise sıradışılığı yaşamın sıradanlığı ile harmanladığı tersten bir hikayedir 1994 yapımı Don Juan deMarco. Film hayatın olağan seyrinde karşılaşılması olağandışı bulunabilecek olayların ne kadar sıradan şeylermiş gibi kotarıldığına şahit oluruz. Johnny Depp; haşmetli oyunculuğu ile destansı bir mirası geride bırakan büyük oyuncu Marlon Brando karşısında tıfıl bir artist gibi kaybolmaz. Adeta kanatları altındaki bu devin korumasında inanılmaz bir performansa imza atar. Aşkın, deliliğin ve sıradanlığın yaşamın nasıl da olağan bir parçası olmaması gerektiğine dair 'acayip' bir filmdir. Elbette ki bu acayip filmin en acayip karakterini de acayip rollerin oyuncusu Johnny Depp ete kemiğe büründürmüştür.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ölüler Diyarından Sıkıcı Öyküler: William Blake

6. Ölüler Diyarından Sıkıcı Öyküler: William Blake

Amerikan yerlilerini en az onlardan birisiymiş anlatabilen bir 'Western' filmi çekmek yönetmen Jim Jarmusch'un hedeflerinden birisi olsa gerek. Johnny Depp'in adıyla müstesna şaire özentisiyle ölümsüzleşen karakter, Vahşi denilen Batı'nın aslında ne kadar sıkıcı olabileceğini kanıtlamaya çalışır gibidir. Johnny Depp'in canlandırdığı karakterler arasında en anlamsızı gibi görülen öyküyü yazan ve yöneten Jarmusch'un tekil bir amacı olmaması filmin parçalı örgüsünü daha da anlaşılmaz kılmaktadır. Farklı bir müzik yapım tekniği de kullanılan filmin seveni de sevmeyeni çoktur ama Depp'in sıkıcılığı karakteri ölümsüzleştirilmiştir. Yolda görseniz yüzüne dahi bakmayacağınız, arkadaşınız olsa selamı sabahı keseceğiniz, akrabanız olsa bayramlarda ziyaret dahi etmeyeceğiniz evlerden ırak bir karakter. 

Allah Muhafaza!

7. Raoul Duke ile Amerikan Rüyasını Ters-Yüz Etmek

7. Raoul Duke ile Amerikan Rüyasını Ters-Yüz Etmek

'Yol Filmi' denilen türü yaratan Hollywood'un olayın buraya geleceğini tahmin etmediğini düşünebilirsiniz. Hunter S. Thopmson'un aynı adlı romanından Terry Gilliam'ın senaryolaştırıp çektiği film Johnny Depp'in Duke isimli divaneyi canlandırmasına vesile olmuştur. Normal şartlarda izlenmesi tavsiye dahi edilmeyecek iki gerzek adamın Amerikan kültürünün kevaşesi durumundaki Las Vegas'ı hacamat etmelerinin delirmişcesine öyküsünün destansı tasviridir. Ama işte Johnny Depp'in Duke'a söylettiği replikler, olaylar ve durumlar karşısında verdiği tepkiler, uyuşturucunun bir bünyede yaratabileceği en anlamsız hareketler silsilesi filmi size sevdirir.

8. Ben Tek Siz Hepiniz Ailesi Grapegillerden Gilbert

8. Ben Tek Siz Hepiniz Ailesi Grapegillerden Gilbert

1993 yapımı filmi Hollywood tarzı sıradan bir aile dramı yapabilecek tek şey Johnny Depp'in canlandırdığı Gilbert Grape iken nasıl olur da bu kez diğer tüm karakterler hepsi bir olmuş farklılaşmıştır da Johnny Depp'inki böylesi kalmıştır? Bu soruyu filmin sonuna değin aklınızın bir köşesinde tutmanızı salık veririm. Zira Johnny Depp canlandırdığı karakterle bir kez da yaşamın doğru ve yanlış diye önümüze sürdüklerini sorgulamamızı çağırmaktadır bizi. Aşkta yasaklar yada günahlar yoktur, aile denen şey zaten baştan sakattır, kardeşinizi yada en yakın arkadaşınızı mükemmel seçemezsiniz; yaşam size ne sunarsa onunla yetinmekle kalırsınız. Tüm olağandışılıklar arasında Gilbert'ın olağanlığına gıpta edersiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
62
53
12
10
9
7
7
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Özdegül Okay

bambaşka bir adamsın sen ya

Gamzee

Benjamin Barker ve Willy Wonka nerede

Ne oldi

Hepsini izledim . Hepsini şiddetle tavsiye ediyorum . Benny and jon'u diğerlerine göre daha eğlenceli buldum .